Ipocrizia PDL şi ignoranţa PNL – problema liberalizării preţului la gaze
Blaga suferă de dedublare a personalităţii, din moment ce a criticat miercuri propria formaţiune politică pentru sprijinirea şi impunerea liberalizării preţului la gaze. Trebuie amintit că guvernele conduse de Boc şi Ungureanu au fost cele care au semnat în 2011 şi 2012 memorandumurile cu FMI şi Comisia Europeană privind creşterea preţului la gaze în perioada 2012-2015.
Într-un gest de manipulare a opiniei publice, PDL şi PNL şi-au dat mâna pentru a solicita suspendarea procesului de liberalizare a preţului la gaze, ignorând faptul că guvernele portocalii Boc şi Ungureanu au fost cele care au impus de la bun început această măsură.
Imediat după ce a ieşit de la întâlnirea cu delegaţia formată din reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, Vasile Blaga a declarat miercuri că PDL şi PNL solicită suspendarea procesului de liberalizare a preţului la gaze şi a listării pe bursă a diverselor companii energetice.
Practic, preşedintele PDL suferă de dedublare a personalităţii, din moment ce a criticat miercuri propria formaţiune politică pentru sprijinirea şi impunerea liberalizării preţului la gaze. Trebuie amintit că guvernele conduse de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu au fost cele care au semnat în 2011 şi 2012 memorandumurile cu FMI şi Comisia Europeană privind creşterea preţului la gaze în perioada 2012-2015.
Ceea ce este grav este faptul că PNL se face că ignoră problemele de memorie ale noilor parteneri politici şi sprijină o iniţiativă care îi decredibilizează în ochii românilor.
În acest moment, premierul Victor Ponta nu mai poate interveni asupra calendarului de liberalizare a preţului la gaze care a fost convenit cu FMI şi Comisia Europeană. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte consumatorii casnici, cabinetul condus de Victor Ponta a reuşit în 2013 să amâne, până la sfârşitul anului 2018, liberalizarea preţului la gaze.
Mai mult, executivul a luat o serie de măsuri care să anuleze posibilele efecte negative ale creşterii preţurilor la gaze. Pentru a veni în sprijinul familiilor vulnerabile, cabinetele conduse de premierul Victor Ponta au majorat limita ajutoarelor de încălzire, reuşind astfel să tempereze efectele negative pe care le-ar fi avut noile tarife la gaz asupra populaţiei. De asemenea, pentru protejarea persoanelor vulnerabile faţă de creşterea tarifului la energia electrică, executivul a luat măsuri de introducere de ajutoare de încălzire şi pentru utilizatorii care folosesc curentul electric în asigurarea confortului termic pe timpul iernii.
În ceea ce priveşte consumatorii industriali, în luna martie, guvernul a promulgat legea prin care ponderea certificatelor verzi în factura la energie electrică va rămâne la nivelul din 2013. Totodată, miercuri, executivul a adoptat o hotărâre de guvern prin care marii consumatori de energie electrică vor fi exceptaţi de la plata până la 85% a certificatelor verzi. Măsura va favoriza aproximativ 300 de mari consumatori industriali, printre care Arcelor Mittal şi Alro, care deţin o pondere importantă din capacitatea economică a ţării. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi se va aplica de la 1 august 2014, dupa aprobarea Notificării acesteia de către Comisia Europeană. Menţinerea unui preţ mic la energie va ajuta astfel marii consumatori care creează mii de locuri de muncă să îşi scadă costurile şi să devină mai competitivi, contribuind astfel la creşterea economică a ţării noastre.
Iniţiativa PDL şi PNL de solicitare a amânării calendarului de liberalizare a preţului la gaze este una populistă prin care cele două formaţiuni cad în ridicol, sperând probabil că românii au uitat că tocmai guvernele portocalii au impus această măsură. Pe de altă parte, cu toate că executivul condus de Victor Ponta nu a mai putut interveni asupra calendarului, acesta a implementat o serie de măsuri prin care să ajute producătorii industriali să rămână competitivi, iar consumatorii privaţi să nu fie împovăraţi de creşterea preţului.