IPP, noua diversiune a lui Iohannis pentru a evita confruntarea cu Ponta
De câteva luni, Institutul de Politici Publice și-a făcut un obicei de a face din când în când public câte un raport din care reiese cât de rea ar fi guvernarea condusă de Victor Ponta din punct de vedere economic sau social, criticând cam tot ce se poate.
Pe măsură ce ne apropiem de sfârșitul primei săptămâni dintre cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, dezbaterea principală dintre candidați nu este legată de proiecte, ci despre unde, când, cum și în ce format ar putea să aibă loc una sau mai multe confruntări directe. Deși încă din noaptea alegerilor Victor Ponta a propuns patru întâlniri între cei doi contracandidați și găzduite de cele patru televiziuni de știri din România, contracandidatul său nu le-a acceptat.
Joi, Klaus Iohannis a ieșit însă la atac și, într-o încercare disperată de a repara prejudiciul de imagine cauzat de decizia sa anterioară de a refuza formatul propus de candidatul PSD, a înaintat varianta unor dezbateri găzduite de mediul universitar. Apoi, la câteva ore, staff-ul de campanie al liderului ACL a comunicat că acceptă propunere Institutului de Politici Publice legată de o confruntare ce ar avea loc la Palatul Parlamentului.
Deși la prima vedere demersul celor de la IPP poate părea normal, trebuie să avem în vedere că ONG-ul acesta nu reprezintă un actor imparțial. De câteva luni Institutul și-a făcut un obicei de a face din când în când public câte un raport din care reiese cât de rea ar fi guvernarea condusă de Victor Ponta din punct de vedere economic sau social, criticând tot ce se poate. Desigur, în vremea guvernării Băsescu-Boc, tonul analizelor similare realizate de Institut nu era nici pe departe atât de vehement ca în prezent, nici măcar la adresa Elenei Udrea și a dezmățului pe banii statului pus în practică de aceasta la Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului.
Acest fapt nu ar trebui să ne mire, mai ales dacă avem în vedere cine a condus sau conduce acestă organizație non-guvernamentală, cel mai vizibil om din conducerea actuală a IPP-ului fiind Adrian Moraru, directorul adjuct al organziației. El a devenit în ultima vreme un invitat aproape permanent în studiourile B1 Tv, de unde nu face decât să vorbească despre cât de corupt și cât de rea pentru România este actuala putere, ca un adevărat băsist.
Domnul Moraru nu reprezintă nici pe departe un caz izolat, în IPP fiind de-a lungul timpului mai multe persoane care fie au avansat în zona ONG-urilor apropiate dreptei din România, fie au intrat de-a dreptul în politică. Cel mai bun exemplu în acest sens este reprezentat de Sever Voinescu, fostul deputat care până în 2008, când a intrat în Parlament, a fost coordonatorul programului de politica externa din cadrul Institutului pentru Politici Publice. Apoi, ca prin minune, a devenit lider PDL și unul din cei mai energici susținători ai politicilor de austeritate duse de Traian Băsescu.
Trăgând linie, vedem că IPP-ul nu reprezintă nici pe departe un ONG neimplicat politic și, pe cale de consecință, este greu de crezut că va fi și un organizator imparțial al dezbterii acceptate deja de Klaus Iohannis și de staff-ul acestuia. Cât despre acceptarea de către candidatul ACL a invitației IPP, acest gest nu reprezintă decât o altă diversiune menită să tergiverseze organizarea unei dezbateri sau a unor dezbateri electorale care ar arăta românilor cât de nepregătit este în realitate. Astfel, în final nu asistăm la o încercare de-a lui Klaus Iohannis de a scăpa din nou de o confruntare la o oră de maximă audiență cu Victor Ponta care ar putea curma definitiv ambițiile prezidențiale ale candidatului dreptei.