Isărescu: N-am luat un sfanţ dividende anul trecut. Nu cred că o să iau un an sau doi
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că nu a luat „un sfanţ” dividende anul trecut de la firma la care este acţionar şi că nu va lua încă unul sau doi ani.
„Marţi am spus că am dat toate impozitele şi n-am luat un sfanţ dividende. N-am luat un sfanţ dividende de când ... şi nici nu cred că o să iau în continuare, un an sau doi”, a comentat Mugur Isărescu la finalul conferinţei de prezentare a raportului asupra inflaţiei.
Isărescu a afirmat în urmă cu două zile că fiscalitatea este chiar mai împovărătoare decât în urmă cu doi ani şi a dat ca exemplu, în lei vechi, suma pe care firma la care este acţionar a trebuit s-o achite la stat într-un singur trimestru.
„Nu mi-am schimbat părerea că este greu să faci afaceri în România. Mi se pare chiar mai greu. Parcă nu s-a uşurat. Într-un trimestru am plătit 3 miliarde de lei vechi către stat. Mi se pare chiar prea mult, poate că este o percepţie şi poate că sunt subiectiv. Dar nici chiar aşa. Una-două, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne uşurează acum cu profitul reinvestit. Când mi-a zis cât trebuie să plătească firma impozitul pe profit aproape că i-am închis telefonul în nas contabilului”, a spus Isărescu.
Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, la Giurgiu, răspunzând unei întrebări, că guvernatorul Băncii Naţionale a României plăteşte taxe mai mari la stat pentru că firma la care este acţionar are profit mai mare „cum de altfel au toate companiile din România”.
„Domnul Isărescu spune că plăteşte taxe mai mari pentru că are profit mai mare, că nu s-a schimbat, după cum ştiţi, nici cota unică de 16 la sută, nu s-a schimbat nicio altă taxă care priveşte mediul de afaceri. Are profit mai mult, cum de altfel au toate companiile din România şi atunci, sigur, 16% când e profitul mai mare acesta-i un semn bun, că merge şi afacerea domnului Isărescu şi a celorlalţi. Ceea ce spunea domnul Isărescu, şi-i mulţumesc pentru sprijin, este faptul că trebuie să ne batem pentru cele două măsuri importante şi anume scutirea de impozit a profitului reinvestit şi aceasta este deja adoptată, intră în vigoare de la 1 iulie şi cealaltă este reducerea contribuţiei la asigurări sociale cu cinci puncte procentuale”, a spus Ponta.