Isărescu susține strategia lui Ponta legată de ASF
Propunerea pentru funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Finaciară (ASF), conform premierului Victor Ponta, a fost discutată împreună cu guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu și este Mișu Negrițoiu - un foarte bun expert, economist, fost ministru, fost deputat și profesor universitar.
Obiectivul prim-ministrului Ponta este de a avea, cu spijinul Parlamentului, o Autoritate de Supraveghere Financiară aliniată standardelor Uniunii Europene, depolitizată și care să aibă aceeași eficientă și credibilitate ca BNR.
ASF este o instituție extrem de importantă întrucât rolul acesteia este de a supraveghea companiile de asigurări, cele de brokeraj sau cele de pensii private. Astfel, lăsând la o parte discuțiile politice, trebuie conștientizat faptul că la conducerea ASF este nevoie de un specialist, un om recunoscut din punct de vedere profesional.
Tocmai de aceea, actuala majoritate a acționat responsabil în identificarea unui profesionist care să fie recomandat de trecut și de cariera sa pentru a ocupa o astfel de funcție. Mișu Negrițoiu, propunerea atât a lui Victor Ponta, cât și a lui Mugur Isărescu, se înscrie cu excelență în tiparele ocupării acestei poziții întrucât în mai 1997 acesta demisionează din Parlament și trece în sectorul privat, la banca anglo – olandeză ING Barings, cu funcția de corporate finance manager.
Peste doi ani este promovat în funcția de vicepreședinte și director adjunct al băncii ING România, urmând ca, în 2006, să preia funcția de director general al ING Bank România și de Președinte al Comitetului pe Țară al ING România, grup financiar care include banca ING România, compania de asigurări de viață și pensii ING Asigurări de Viață (Nederlanden), societatea de factoring ING și Commercial Finance, societatea de leasing ING lease și societatea de investigații imobiliare ING Real Estate Investment Management.
Astfel, Mișu Negrițoiu devine primul bancher autohton care preia conducerea executivă a unei banci importante cu acționar majoritar străin. La momentul respectiv, ING era a patra banca de pe piața din România după valoarea activelor.
Mai mult, pe lângă activitatea profesională, desfășoară și o activitate academică, fiind profesor universitar asociat al Facultății de Relații Internaționale din cadrul ASE București, fiindu-i decernat titlul de Doctor honorius cauza al Universitații Hertdforshine (Anglia).
Numirea lui Mișu Negrițoiu la conducerea ASF va avea loc pe data de 1 aprilie și vine în urma istoriei controversate a ASF. Autoritatea a fost înfiinațată la sfârșitul anului 2012, în scopul unificării autorităților de supraveghere a pieței financiare nebancare, iar funcția de președinte i-a revenit liberalului Dan Radu Rușanu.
Numai că în luna februarie a acestui an, Rușanu a fost chemat la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru complicitate la abuz în serviciu și sprijinire de grup infracțional în dosarul Carpatica, iar în martie, acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile și demis de la conducerea ASF.
Până pe 30 aprilie, prevederile din Legea ASF vor fi modificate, ce viziează atât reglementarea piețelor financiare, cât și nivelul de salarizare din cadrul Autorității. Astfel, referitor la primele pe anul 2013 primite de ASF, alianța PSD, PC și UNPR au solicitat în Parlament ca toți membrii conducerii ASF să returneze primele primite în 2013.
Veniturile celor din conducerea ASF nu au fost ilegale, ci au fost imorale și de aceea acestea trebuie a fi înapoiate. Totodată, ASF nu este finanțată din bani publici, ci de o instituție care funcționează din cotizațiile societăților supravegheate.
Așadar, faptul că partidele au solicitat retunarea primelor dovedește o altă atitudine, total diferită, față de ce am văzut în trecut, la PDL și la regimul lui Traian Băsescu. Pe vremea aceea, toată lumea a închis ochii la salariul de peste 150.000 de euro / 2 luni pe care îl lua omul lui Băsescu de la șefia CSA, sau de la câștigul de peste 64.000 de euro / 2 luni al secretarei lui Boc, numită la CNVM.
Corect ar fi ca în acest context și fosta conducere a CSA și CNVM, numită de Traian Băsescu și Emil Boc, să înapoieze sumele nesimtițe, cu mult peste cele de la ASF, pe care le-au primit în trecut!