Isărescu nu are chef de Cotroceni
O posibilă candidatură a lui Mugur Isărescu la prezidențiale a început să fie iarăși vehiculată de presă, mai ales după ce anumite sondaje îl clasau la categoria popularitate chiar peste Victor Ponta și Crin Antonescu.
Mugur Isărescu a fost luat mereu în calcule, fie ca premier independent, încă de echipa Băsescu-Udrea-Boc din 2011, fie ca președinte la Cotroceni în numeroasele speculații politice care au survenit în anii următori. Interesul PDL-ului, aflat pe tunci încă sub tutela lui Băsescu, a scăzut brusc față de persoana guvernatorului, după episodul în care Mugur Isărescu a îndrăznit să critice decizia lui Băsescu care a stat la baza împrumutului de 20 de miliarde de la FMI, contractat chiar la debutul crizei economice și a cărui urmă s-a pierdut între timp cu desăvârșire.
O posibilă candidatură a lui Isărescu la prezidențiale a început să fie iarăși vehiculată de presă, mai ales după ce anumite sondaje îl clasau la categoria popularitate chiar peste Victor Ponta și Crin Antonescu. Puțini au fost cei care au înțeles distincția destul de clară a sociologilor între popularitate și intenția de vot, așa că tema a persistat, la modul care i-a permis Elenei Udrea la un moment dat să facă comparații între posibila candidatură a guvernatorului BNR și cea a șefului SRI, George Maior. Din perspectiva Elenei Udrea, ea însăși foarte dispusă să fie desemnată candidatul dreptei în cursa pentru Cotroceni, Mugur Isărescu n-ar fi personajul cel mai potrivit pentru Cotroceni, nefiind suficient de ”implicat”. Am spune mai degrabă că stilul moderat, specific lui Mugur Isărescu ar reprezenta mai degrabă genul de președinte care ar corespunde doleanțelor politice expuse de USL încă din 2012, referitoare la întărirea caracterului de republică parlamentară al României, un drum menit să ne ferească pe viitor de orice excese autocratice.
Tuturor acestor speculații le-a pus punct acum însuși Mugur Isărescu, înainte ca acestea să fie reluate de presă și exacerbate în plin an electoral. „Am candidat o dată. Acum nu se mai pune problema. Să-mi schimb profesiunea la 65 de ani? În România, preşedintele, conform Constituţiei, este un om politic. La 65 de ani îmi este greu să mă debarasez de haina de bancher, care-ţi intră în piele. Nu prea ştiu cazuri ca la 65 de ani, să intre cineva în viaţa politică“, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Orice speculație ulterioară despre un traseu al acestuia care să-l ducă spre Cotroceni este neavenită. Să mai remarcăm, totuși distincția subtilă făcută de ”bancherul” Isărescu. Din declarația acestuia nu reise totuși că ar exclude cu desăvârșire un rol tehnocrat în viitoarele structuri guvernamentale ale țării.