Motoc, Streteanu şi Guţan, propuşi ca judecători la CEDO
Ministerul Justiţiei a anunţat că Bianca Guţan, Iulia Motoc şi Florin Streteanu se află pe lista de propuneri pentru funcţia de judecător la CEDO, iar pe lista de rezervă a fost selecţionat Tudor Panţîru.
După ce procurorul Codrin Miron, de la DIICOT Arad, s-a retras, în competiţia pentru această funcţie au mai rămas Iulia Motoc, Cristina Coteanu, Bianca Guţan, Tudor Panţîru, Florin Streteanu şi Paul Vasilescu.
Comisia a selectat trei candidaţi, care vor fi incluşi, în ordine alfabetică, pe lista de propuneri care va fi înaintată Guvernului. Ulterior primirii avizului Comisiilor juridice şi pentru drepturile omului din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite în şedinţa comună, Guvernul va transmite Consiliului Europei lista cu cele trei propuneri.
Judecătorul român la CEDO va fi ales de Adunarea Parlamentară de pe lista de trei candidaţi prezentată de România. Mandatul actualului reprezentant al României la CEDO expiră în decembrie iar Bucureştiul are obligaţia de a trimite noi propuneri până pe 26 iulie.
Comisia de selecţie este formată din: ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, Anastasiu Crişu - Avocatul Poporului, Catrinel Brumar - agentul guvernamental pentru CEDO, vicepreşedintele CSM Adrian Bordea, Cristina Tarcea - judecător la ÎCCJ, Simina Tănăsescu - prodecan al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, Radu Catană - prorector al Universităţii "Babeş-Bolyai", şi Mădălina Manolache - director la Direcţia Afaceri Europene şi Drepturile Omului din cadrul MJ.
Ministerul Justiţiei a publicat anterior condiţiile care trebuie îndeplinite de candidaţi: să aibă vârsta sub 70 de ani; să se bucure de înaltă prestanţă morală şi civică; să fie întrunite condiţiile de exercitare a unor înalte funcţiuni judiciare sau sunt jurişti cu reputaţie profesională recunoscută; să aibă experienţă în domeniul drepturilor omului; să cunoască în mod activ cel puţin una dintre cele două limbi oficiale ale CEDO şi cel puţin în mod pasiv cealaltă limbă; în măsura posibilului, alegerea lor ca judecător să nu necesite înlocuirea frecventă sau pentru perioade lungi cu un judecător ad-hoc în exercitarea mandatului; să posede cunoştinţe de drept internaţional public şi de drept comparat.