Ministerul Justiţiei a făcut publică comisia de selecţie a candidaţilor pentru CEDO
Guvernul a declanşat procedura de desemnare a celor trei candidaţi în numele României pentru funcţia de judecător al Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Persoanele interesate îşi pot depune candidatura la sediul Ministerului Justiţiei până la data de 7 iunie 2013.
Potrivit unui comunicat al MJ , la invitaţia ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, la sediul ministerului s-a reunit Comisia de selecţie (constituită de Guvern) a candidaţilor în numele României pentru funcţia de judecător al CEDO. Pe ordinea de zi s-a aflat agrearea textului anunţului privitor la selecţia candidaţilor în numele României pentru funcţia de judecător al CEDO.
Comisia de selecţie este formată din: ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, Anastasiu Crişu - Avocatul Poporului, Catrinel Brumar - agentul guvernamental pentru CEDO, vicepreşedintele CSM Adrian Bordea, Cristina Tarcea - judecător la ÎCCJ, Simina Tănăsescu - prodecan al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, Radu Catană - prorector al Universităţii 'Babeş Bolyai' şi Mădălina Manolache - director la Direcţia Afaceri Europene şi Drepturile Omului din cadrul MJ.
Ministerul Justiţiei a publicat şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească candidaţii: vârsta sub 70 de ani; să se bucure de înaltă prestanţă morală şi civică; întrunesc condiţiile de exercitare a unor înalte funcţiuni judiciare sau sunt jurişti cu reputaţie profesională recunoscută; au experienţă în domeniul drepturilor omului; cunosc în mod activ cel puţin una dintre cele două limbi oficiale ale CEDO şi cel puţin în mod pasiv cealaltă limbă; în măsura posibilului, alegerea lor ca judecător să nu necesite înlocuirea frecventă sau pentru perioade lungi cu un judecător ad-hoc în exercitarea mandatului; posedă cunoştinţe de drept internaţional public şi de drept comparat.
Comisia va selecta propunerile de candidati, iar Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) va alege, in final, dintre trei nume propuse de Romania.