Judecătoarea Tribunalului Bistrița, Corina Iacob, urmărită penal în dosarul lui Ovidiu Puțura
Direcția Națională Anticorupție (DNA) efectuează acte de urmărire penală față de judecătoarea Tribunalului Bistrița - Secția civilă, Corina Iacob, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, în dosarul în care a fost reținut fostul secretar de stat în Ministerul Justiției Ovidiu Puțura.
"Suspectei Corina Iacob i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală", informează un comunicat al DNA remis miercuri AGERPRES.
Fostul secretar de stat în Ministerul Justiției Ovidiu Puțura, în prezent director la Direcția contencios din MJ, a fost reținut miercuri de procurorii DNA, urmând a fi prezentat Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă.
Procurorii anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Ovidiu Puțura pentru dare de mită și trafic de influență.
"În noiembrie 2014, Ovidiu Puțura i-a promis judecătoarei Tribunalului Bistrița Corina Iacob că, din funcția pe care urma să o exercite în Ministerul de Justiție sau printr-un funcționar de legătură ce îi poate influența pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel încât o persoană din familia judecătoarei să promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia. În schimbul intervenției promise, Puțura i-a solicitat judecătoarei să pronunțe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soția suspectului era reclamant recurent", informează un comunicat al DNA remis miercuri.
Potrivit DNA, în perioada 2013-2014, Ovidiu Puțura a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în cheltuieli aferente unor partide de vânătoare, cheltuieli aferente unor sejururi la mare, un costum de vânătoare și suma de circa 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători, într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat, în vederea obținerii unei hotărâri favorabile.
Surse judiciare susțin că Ovidiu Puțura ar fi cerut unei judecătoare o soluție favorabilă soției sale, Alina Puțura, în dosarul civil având ca obiect o revendicare imobiliară, finalizat ulterior cu admitea acțiunii acesteia și obligarea recunoașterii dreptului de proprietate asupra unei porțiuni de teren în suprafață de 916 mp.
Potrivit surselor, în noiembrie anul trecut, Ovidiu Puțura s-a întâlnit cu una dintre judecătoare în incinta restaurantului unui hotel din București, unde au discutat despre faptul că fiul acesteia nu a promovat concursul pentru dobândirea calității de notar stagiar din 22 septembrie 2014, candidatura sa fiind respinsă în urma unui incident petrecut în sala de examen, ce a contribuit la "sancționarea disciplinară".
În acest context, fostul secretar de stat ar fi lăsat să se înțeleagă că prin intervenții, prin intermediul unui funcționar cu influență la nivelul Comisiei de examinare a Camerei Notarilor Publici Cluj, va face demersuri pentru ca fiul acesteia să promoveze în 2015 acest examen, prin fraudare.
DNA arată că, în schimbul promisiunilor formulate de Puțura, judecătoarea Corina Iacob s-a angajat să dea curs solicitărilor acestuia, să obțină o soluție favorabilă soției sale în respectivul dosar, aflat în recurs, și să convingă pe cel puțin una dintre colegele de complet.
Acesta a mai precizat că, urmare a influenței exercitate de Puțura, completul a dat o soluție favorabilă, respectiv a admis recursul Alinei Puțura și, în consecință, au fost obligați pârâții "să recunoască dreptul de proprietate al reclamantei asupra porțiunii de teren în suprafață de 916 mp, Bistrița, evidențiat cu roșu în schița anexă la raportul de expertiză tehnică, să-l predea în posesie și să se abțină pe viitor de la orice acte de conturbare ori deposedare. Totodată, pârâții au fost obligați să-și ridice imobilele construcții edificate pe terenul de mai sus".
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
Ştirile orei
Abuzurile, ilegalitățile și mizeriile fetide ale celor două judecătoare s-au ținut lanț pe tot parcursul procesului, culminând cu soluția abjectă pe care au dat-o la final. Corina și Ildiko n-au ezitat să ignore infracțiunile părții adverse developate în timpul procesului (fals intelectual și uz de fals, mărturie mincinoasă developată chiar în sala de judecată, intimidarea martorilor etc.), să-mi bage pumnul cu gură tot timpul amenințându-mă cu amenzi, să ignore probe, să mintă chiar în motivarea soluției, inventând lucruri care nu s-au întâmplat, nu erau consemnate nicăieri, nu s-au rostit și nu s-au discutat niciodată în timpul procesului. Evident că, minciunile debitate cu nerușinare de Corina și Ildiko aveau o singură menire: câștigarea luptei cu cei 8000 de euro.
Într-un un document autentificat de notar și o hârtie scrisă de mână de protejata celor două femei în robe, Corina și Ildiko au ales hârtiuțele mâzgălite de actuala lor colegă de cafea și…uite așa…dintr-o contribuție de 2200 de euro la o investiție imobiliară a ieșit una de 20.000 de euro. Să mai spună cineva că poveștile cu Făt-Frumos care creștea într-o zi câți alți în 10, nu sunt adevărate.
Cele două judecătoare au sellectat din probatoriu numai ce au dorit ele. Dacă se întâmpla să dea cu virgulă, Ildiko Simionescu scria negru pe alb, fără nicio rușine și fără mustrări de conștiință: INDUBITABIl a fost așa. Fără nicio trimitere nicăieri pentru că nu avea unde și la ce. 1900 de EURO achitați de subsemnatul la BCR pentru achiziția unui imobil (cu chitanțe ștampilate de bancă, semnate, necontestate de nimeni), nu au fost luați în considerare de Corina Iacob și Ildiko Simionescu. Chitanțele vecinei DA. Fără nicio explicație.
Corina și Ildiko consemnau în declarațiile martorilor doar ce le convenea lor, adică ce era în favoarea colegei de cafe
Judecătoarea CORINA IACOB – hărțuitoarea gravidelor din sala de judecată
și
ILDIKO SIMIONESCU – judecătoarea „indubitabil” (cuvântul magic care înlocuiește orice probă)
Cele două femei cu robe (este mai corect așa) m-au păgubit într-un proces civil cu 8000 de euro, în favoarea părții adverse, aceasta fiind diferența dintre soluția primei instanțe și soluția dată de ele, fără nicio probă suplimentară față de judecătorie. La această pagubă se adaugă circa 4000 de euro, taxe, expertize, deplasări etc. ocazionate de procesul lăbărțat în mod deliberat pe parcursul a 3 ani de zile. Toate în favoarea pârâtei din dosar, adică vecina de peste drum a Corinei Iacob. La câteva luni după mizerabila soluție, protejata Corinei Iacob și a colegei sale de amvon, Ildiko, este angajată ca și economist la Tribunalul Bistrița-Năsăud, adică sunt colege și presupun că își beau cafeaua de dimineață și ceaiul de la ora 5 împreună. Nu se făcea ca prietenia celor trei să se oprească odată cu finalizarea procesului.
Cum au judecat aceste două femei speța este greu de imaginat pentru cine n-a avut măcar un proces în instanță. În ofensiva celor două judecătoare pentru diferența de 8000 de euro transferate la vecina de peste drum a Corinei, nicio mârlănie și niciun abuz n-a fost prea mult.
Judecătoarea Iacob mi-a supus singura martoră unor suplicii fizice și psihice de neînchipuit (în total, circa 4 ore și jumătate), cu riscul ca martora să nască în sala de judecată, sau pe gresia din fața ușii, pentru că îndrăznea să spună adevăruri care nu erau în favoarea celor 8000 de euro pe care vecina Corinei Iacob trebuia să-i câștige, iar eu să-i pierd. Cele două judecătoare au fost informate în scris, cu o lună înainte de audiere, că martora duce foarte greu sarcina și că a rămas gravidă abia după 17 ani de căsnicie, renunțând la serviciu