Jumătate din lista de posibili miniştri ai lui Iohannis au probleme penale sau de imagine
În varianta de guvern PNL care se vehiculează la această oră, apărută pe surse, aproape jumătate din lista cu posibila componenţă a viitorului cabinet este ocupată de nume cu probleme. Cele mai mici sunt legate de gafe din trecutul politic, iar cele mai mari sunt legate de dosare penale.
În presă au început să apară, pe surse, informaţii despre componenţa unui posibil guvern PNL, în cazul în care trece o moţiune de cenzură în Parlament şi cade Guvernul Ponta. Se anunţă o concurenţă acerbă pe fiecare post şi majoritatea ministerelor au măcar două nume alocate pe lista provizorie.
Problema este că, în varianta actuală, aproape jumătate din listă este compusă din nume cu probleme. Cele mai mici sunt legate de gafe din trecutul politic, iar cele mai mari sunt legate de dosare penale. O să le luăm pe rând.
Citeşte şi: PNL discută astăzi componenţa unui posibil guvern. Ce nume de miniştri se vehiculează
Cătălin Predoiu (premier sau Ministerul Justiţiei)
Asupra lui Cătălin Predoiu planează o mai veche acuzaţie, de pe vremea când era ministrul Justiţiei, şi anume că ministerul condus de el a dat un contract de 1,5 milioane de lei către trei case avocatură pe consultanţă noul Cod al Insolvenţei. Una din cele trei case, RVA Insolvency Specialists SPRL, îl avea printre acţionari pe Călin Andrei Zamfirescu, socrul lui Predoiu. Ministerul a motivat că nu e nimic în neregulă cu acel contract, chiar dacă nu a fost dat prin licitaţie publică, pentru că a respectat normele Băncii Mondiale, care a supravegheat proiectul.
Mihai Răzvan Ungureanu (premier sau Ministerul Afacerilor Externe)
Tânărul fost premier a rămas în folclor cu cel puţin două gafe, lucru surprinzător pentru un diplomat. La scurt timp după ce a devenit premier în locul lui Emil Boc, la începutul lui 2012, Ungureanu a vizitat câteva localităţi îngropate sub nămeţi şi s-a răstit la sinistraţi că nu muncesc cot la cot cu militarii.
"Este inadmisibil să ajungi pe străzile unei localităţi în România şi să îi vezi pe militari desfundând drumurile, în timp ce beneficiarii direcţi, care sunt şi concetăţenii noştri, stau în casă, la căldură. Şi am văzut cu toţii, aceasta se întâmplă. Şi la inundaţii, şi la nămeţi. (...) Nu se poate aşa ceva.... Nu putem plăti lenea la nesfârşit. Este lipsă de respect faţă de cei care stau 24 de ore îngheţând ca să dea drumul la salvări, să rezolve situaţiile de urgenţă", a declarat Ungureanu în faţa reporterilor care îl însoţeau.
O altă poveste legată de numele lui MRU a ieşit la iveală după ce guvernul său a fost răsturnat şi a fost publicată lista cumpărăturilor de protocol, care a făcut celebră în România vita de Kobe (3.500 lei/kg). Iată câteva "articole" de protocol:
- Whiskey Lagavulin - 1.718 lei/sticla
- Vodka Beluga - 790 lei/sticla
- Caviar – 7.877 lei/750 g
- Foie Gras - 311 lei/kg
- Vita de Kobe (Japonia) – 3.500 lei/kg
Întrebat despre listă, MRU a gafat din nou, încercând să minimalizeze impactul ei: "Haideţi domniţă, nu discutăm prostiuţe din astea, să fim serioşi. (...) Probabil că cineva trebuie să explice şi asta, doar nu semnez eu deconturile", a declarat Ungureanu ziaristei care l-a sunat.
Traian Igaş (Ministerul Afacerilor Interne)
Traian Igaş a mai ocupat funcţia de ministru de Interne, iar una din declaraţiile sale de atunci îi atârnă şi acum ca o tinichea de coadă:
"Astăzi avem mai multe structuri care uneori se suprapun în ceea ce înseamnă controlul piscicol şi în ceea ce înseamnă branconajul, pentru că dacă vom urmări cu foarte mare atenţie, vom constata din datele pe care ni le pun la dispoziţie alte instituţii ale statului că o cantitate mare sau foarte mare de produse piscicole nu se regăsesc în factura finală".
Victor Paul Dobre (Ministerul Afacerilor Interne)
Victor Paul Dobre a fost nevoit să-şi dea demisia din funcţia de ministru al Administraţiei în urma dezvăluirilor din dosarul Referendumul. El a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în cazul listelor de alegători pentru referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu în 2012.
Mai mult, el a fost interceptat în timp ce discuta despre presiunile care se făceau pentru lista de votanţi:
DOBRE VICTOR PAUL: Îţi spun eu ce vor: vor să dea Ordonanţe, să facă o nebunie întreagă.
V: Nu pot să cred!
DOBRE VICTOR PAUL: Da, da! Să facă o Ordonanţă, să nu voteze ăia de afară, să-i scoată de pe liste, o nebunie întreagă.
V: Victore, hai să vedem dacă nu ne dăm demisia de tot! Pe bune!
DOBRE VICTOR PAUL: Cum?
V: Dacă nu cumva e bine să fugim din acest grup infracţional organizat! Pe bune!
Marian Petrache (Ministerul Dezvoltării Regionale)
Liberalul Marian Petrache, şeful CJ Ilfov, a rămas şi el în mentalul colectiv după ce au apărut în presă interceptările în dosarul procurorilor Marcel Sâmpetru şi George Bălan, care încercau să aranjeze numiri de procurori. Lui îi este atribuită celebra expresie "Pai, ai de fapt curentul, care inseamna informatia, si puterea, care inseamna DNA-ul si parchetul, care inseamna motorul, da?"
BALAN GEORGE: Stiti cum e acum puterea? Inauntru are furnicile. E un musuroi de furnici inauntru. Acesta este DNA care este la mana premierului, seful DGIPI...
PETRACHE MARIAN: Cel mai important...Adica sa pui mana pe putere si pe informatie
SAMPETRU MARCEL: Exact
PETRACHE MARIAN: Pai asta inseamna, nu? Pai ai de fapt curentul, care inseamna informatia, si puterea, care inseamna DNA-ul si parchetul, care inseamna motorul, da?
SAMPETRU MARCEL: Corect.
PETRACHE MARIAN: Trebuie sa pui mana pe curent si pe urma pe motor, nu?
SAMPETRU MARCEL: Da.
Teodor Atanasiu (Ministerul Apărării Naţionale)
Fostul ministru al Apărării a fost cercetat penal în dosarul Referendumul, alături de Dumitru Samson, fiul vitreg al lui Corneliu Dobriţoiu, cei doi fiind acuzaţi de trafic de influenţă, promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului din 29 iulie.
La începutul acestui an, Teodor Atanasiu a fost scos de sub urmărire penală, în schimb Dumitru Samson a fost trimis în judecată.
Raluca Turcan (Ministerul Educaţiei)
Raluca Turcan a făcut deliciul presei după o intervenţie în Comisia de Cultură a Senatului, când a întrebat reprezentanţii TVR de ce a fost nevoie să se înfiinţeze o staţie TVR la Hunedoara, făcând confuzie între prescurtarea auto a judeţului şi prescurtarea tehnică a transmisiunii High Definition: HD. Ea a negat ulterior confuzia şi chiar a ameninţat cu tribunalul pe cei care au făcut dezvăluirea.
Gheorghe Ialomiţianu (Ministerul Finanţelor)
Gheorghe Ialomiţianu a reuşit performanţa de a se judeca cu ministerul pe care l-a condus pentru nişte sporuri salariale de pe vremea când lucra la Direcţia Finanţelor Braşov.
În 28.04.2009, în dosarul 8370/62/2008, Curtea de Apel Braşov a decis că o angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov, între care şi Gheorghe Ialomiţianu „în calitate de funcţionari publici, au dreptul la un salariu compus şi din suplimentul postului şi suplimentul treptei de salarizare, corespunzător art. 31 lit c şi d din Legea 188/1999". Conform declaraţiilor de avere depuse în 2008 şi 2009, Ialomiţeanu a obţinut de la DGFP Braşov aproape 200.000 de lei.
În schimb, odată ajuns ministru de Finanţe, în plină criză, acelaşi Ialomiţianu pleda pentru tăierea stimulentelor salariale nediscriminatoriu. "Noi trebuie să asigurăm un sistem de cointeresare pentru cei care lucrează în Finanţe, dar sigur că într-o perioadă de criză nu poţi să creezi avantaje unor persoane, mai ales din grădina ta, şi să le ceri la ceilalţi să suporte măsuri de austeritate. Ăsta a fost mesajul preşedintelui şi trebuie pus în aplicare", declara ministrul Ialomiţianu.
Sulfina Barbu (Ministerul Mediului)
Sulfina Barbu a mai fost ministru al Mediului. Însă legăturile ei cu mediul sunt chiar mai vechi, iar Sulfina nu a fost mereu un apărător al verdelui. O investigaţie de presă apărută în 2007 a găsit-o pe Sulfina Barbu acţionar la o firmă care se ocupa cu studii de impact care să permită defrişarea unor zone promiţătoare imobiliar, în Bucureşti:
"Un alt tertip folosit pentru a obține autorizațiile necesare defrișării și construirii este metoda studiilor de impact. În 2007, Jurnalul Național a scos la iveală un astfel de studiu realizat de KVB Economic, societate care la momentul respectiv îi avea ca acționari majoritari pe ministrul Sulfina Barbu și pe Silvian Ionescu, fost director al Agenției Naționale de Protecția Mediului. Studiul de impact realizat de KVB a stabilit oportunitatea ridicării unui complex rezidențial în Pădurea Băneasa, în vederea obținerii unui aviz de mediu. Concluziile au fost următoarele: „Amplasarea locuințelor va avea în vedere atenuarea zgomotelor, diminuarea numărului cîinilor, pisicilor, șoarecilor și șobolanilor, animale fără stăpîn care dăunează zonei“."
Ludovic Orban (Ministerul Transporturilor)
Ludovic Orban este autorul unui accident rutier neclarificat total nici până în prezent. În decembrie 2007, pe când era tot ministru al transporturilor, a accidentat cu maşina o fetiţă pe Şoseaua Cotroceni, însă a raportat accidentul după mai mult de o zi de la producere.