Predoiu: Este o rectificare făcută fără un control democratic din partea Parlamentului
Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PNL, acuză că rectificarea bugetară promovată de guvernul Ponta este netransparentă şi ilegală, deoarece încalcă legea responsabilităţii fiscale şi cea a finanţelor publice, care permit doar două rectificări pe an.
Cătălin Predoiu: 'În continuare nu avem bugetul prezentat pentru 2015. Ceea ce noi trebuia să primim din partea Guvernului Ponta este bugetul de stat pe 2015. Această întârziere reprezintă o ilegalitate. În locul prezentării bugetului, dl. Ponta ne-a prezentat o rectificare pe 2014, a treia pe 2014, ceea ce reprezintă o altă ilegalitate, pentru că legea privind responsabilitatea fiscală 69/2010 şi cea a finanţelor publice 500/2002 permit doar două rectificări pe an. Dl. Ponta a fost forţat de modul în care a condus Guvernul şi politicile sale să facă o a treia rectificare, dar aceasta este ilegală. Este o rectificare netransparentă deoarece nu a existat dezbatere publică şi în Parlament, prin urmare este şi o rectificare făcută fără un control democratic din partea Parlamentului. (...) Avem de-a face cu o ilegalitate şi un act de guvernare netransparent', a spus Predoiu, citat de Agerpres.
El a subliniat că pe fond această rectificare 'confirmă o serie de greşeli de guvernanţă economică, lipsa de viziune în ceea ce priveşte dezvoltarea economiei şi menţine o serie de politici care vor afecta economia şi în 2015'.
Citeşte şi: Victor Ponta: A treia rectificare bugetară din acest an va fi tot pozitivă
Predoiu a menţionat că excedentul de 1,9 miliarde de lei prezentat de Victor Ponta înseamnă de fapt un minus de 1,9 miliarde de lei la investiţii. De asemenea, el a indicat că investiţiile publice pe primele zece luni sunt mai mici cu 2,7 miliarde de lei faţă de anul trecut, iar încasările bugetare sunt de 6,5%, faţă de 8,5% cum este prevăzut în buget. În plus, liderul PNL a spus că ponderea veniturilor bugetare în PIB este de 26%, mult sub media europeană, apreciind că acciza calculată la 4,74 de lei/euro, taxa pe construcţii speciale şi acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litru nu au avut alt efect decât perturbarea mediului de afaceri.
'Este un dezastru nivelul încasărilor din TVA, suntem pe ultimul loc în Europa. Este un dezastru nivelul încasărilor pe veniturile de salarii. Este un dezastru nivelul absorbţiei pe fonduri europene', a declarat Predoiu.
El a mai afirmat că prin această rectificare 'baronii locali ai PSD' primesc 730 de milioane de lei.
Citeşte şi: INS: România a înregistrat o creştere economică de 1,8%. Domeniul cu cea mai mare contribuţie
'Nu avem o creştere a colectării veniturilor, aşa zisul excedent reprezintă impozit pe venituri din salarii şi contribuţii sociale aferente drepturilor băneşti plătite anticipat personalului bugetar. Este o rectificare care taie bani de la muncă şi dezvoltare în favoarea alocării banilor către primăriile PSD, probabil pentru contracte preferenţiale. Este de fapt o rectificare a acoperirii mitei electorale rămase fără rezultat. Ce face dl. Ponta nu este o rectificare a bugetului, ci o închidere contabilă a 'devalizării' bugetului prin mită electorală acordată înainte de alegeri, pentru contractele primarilor PSD', a spus Predoiu.
Mesajul lui Cătălin Predoiu este similar cu cel al şefului Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. Premierul Victor Ponta a răspuns, înaintea şedinţei de guvern de miercuri, că este obligat prin decizii ale instanţelor să plătească despăgubiri băneşti pentru unele categorii de bugetari şi că banii de la buget îi permit acest lucru.