Klaus Iohannis: Acest Guvern independent politic este o şansă pentru România
Un guvern independent politic precum Cabinetul Cioloș "este o premieră care ajută România", este de părere președintele Klaus Iohannis.
"Un guvern independent politic nu a stat demult la această masă şi nu ştiu dacă a existat vreodată un guvern, chiar aşa independent politic. Vreau să cred că este o premieră care ajută România. Am toată convingerea că dumneavoastră veţi reuşi, contrar aşteptărilor unora sau altora, să vă faceţi treaba foarte bine. S-a văzut astăzi în Parlament că politicienii şi-au dorit un astfel de guvern. Votul covârşitor pe care l-aţi primit - aproape 400 de voturi pentru şi doar 100 şi câteva voturi care au vrut altceva - a arătat că până şi politicienii, care, cel puţin declarativ, sunt un pic reticenţi faţă de un guvern independent, nu numai că au acceptat, au îmbrăţişat această soluţie pentru România, în această etapă.
Este o provocare, dar o provocare frumoasă, pe care aţi primit-o. Aveţi şansa să arătaţi cum se poate guverna România bine, într-un an complicat şi cu aşteptări foarte mari, aşteptări, după cum am spus şi înainte, la Cotroceni, din partea societăţii, din partea poporului, putem să spunem, dar trebuie să fiţi conştienţi că aşteptările vin şi din partea politicienilor", a transmis Klaus Iohannis noului Cabinet condus de Dacian Cioloş.
Citeşte şi: C. T. Popescu, despre Dacian Cioloș: SUNT DEZAMĂGIT
În realitate, am convingerea fermă că toată lumea îşi doreşte ca treaba să meargă ceas şi pentru asta este nevoie de un guvern eficient. Vă doresc să fiţi acest guvern eficient! Vă doresc, domnule Prim-ministru Dacian Cioloş, să reuşiţi ca, din acest guvern pe care l-aţi ales şi l-aţi promovat ca şi o echipă de specialiști, să reuşiţi să faceţi o echipă unită, o echipă care merge mai departe cu un spirit sănătos de echipă, în dorinţa de a guverna România bine, foarte bine.
Iohannis despre relaţia cu Cioloş
S-a speculat relaţia dumneavoastră cu mine. Eu pot să vă spun câteva lucruri foarte clar. Nu voi încerca niciodată să spun Guvernului ce să facă, nu voi încerca să impun Guvernului niciodată cum să facă. Aveţi toată libertatea şi toată răspunderea, dar în mine veţi găsi oricând, domnule Prim-ministru, onorate doamne ministru, onoraţi domni miniştri, un partener. Eu vreau ca România să funcţioneze bine. Pentru asta e nevoie de un guvern care funcţionează bine şi pentru asta este nevoie de comunicare.
Sunt convins că vom găsi cele mai bune căi de a colabora pentru a rezolva multele probleme care abia aşteaptă să vină cineva şi să găsească soluţii la ele. Nu vreau să mă repet, dar anul 2016 este un an complicat, cu două rânduri de alegeri, alegeri locale şi alegeri parlamentare, cu un buget care încă nu a ajuns în Parlament şi cred că este bine în această conjunctură că v-a aşteptat pe dumneavoastră. Simplu nu va fi, dar puteţi să contaţi pe parteneriatul cu mine.
Mesajului preşedintelui către noul Guvern
Societatea se schimbă. Societatea românească s-a schimbat. Societatea de astăzi are alte aşteptări decât societatea de acum zece ani sau de acum 25 de ani, imediat de după Revoluţie. Societatea se schimbă şi se schimbă aşteptările societăţii, se schimbă aşteptările faţă de clasa politică şi, dacă diferenţa între aşteptări şi realităţi devine prea mare, intrăm în criză.
Mulţi au vorbit în aceste zile despre criza în care ne aflăm; mulţi au vorbit despre criză, puţini au definit-o. S-au ţinut cuvântări cu diferite ocazii şi astăzi, în Parlament, s-a spus că nu am avut o criză guvernamentală, s-a spus că nu am avut şi nu avem o criză parlamentară, s-a spus că nu avem nici măcar o criză politică. Şi atunci se pune întrebarea legitimă: dar ce fel de criză avem? Avem cea mai gravă formă de criză, avem o criză de încredere, avem o criză de încredere a cetăţeanului faţă de politicianul pe care l-a ales să-i reprezinte interesele. Încrederea este bunul cel mai valoros în politică. Se câştigă greu, se pierde foarte uşor. Această criză de încredere ne-a adus în situaţia în care suntem acum.
Am vorbit mult cu liderii politici, am vorbit cu oamenii din stradă, am vorbit cu reprezentanţii societăţii civile. Protestatarii ne-au spus că sunt nemulţumiţi de clasa politică, vor altă clasă politică. Politicienii mi-au spus că au înţeles aşteptările, că au înţeles solicitările, dar politică fără partide politice, aşa mi-au spus, nu se poate. Este foarte adevărat, politică fără partide politice nu se poate, dar într-o democraţie, nici fără popor nu se poate.
Dacă politicienii se îndepărtează de alegător, atunci apare o situaţie similară cu cea în care am ajuns noi astăzi. Constatăm o înstrăinare din ce în ce mai profundă între alegător, pe de o parte, şi clasa politică, pe de altă parte. Aşa s-a făcut că nici un partid nu a venit să propună un politician care să preia funcţia de Prim-ministru. Aşa am ajuns eu să propun un independent, pe domnul Dacian Cioloş, pentru funcţia de Prim-ministru, cu recomandarea de a pregăti un guvern independent politic. Acest Guvern independent politic este o şansă pentru România. Fiindcă în timp, şi acest guvern independent va guverna, partidele politice vor avea ocazia, timp de un an de zile, să se reconecteze la alegători.
Ar fi excepţional dacă partidele politice ar folosi această oportunitate pentru a-şi defini programe atractive, pentru a se apropia din nou de alegător, în acest fel să avem, după alegerile parlamentare, o clasă politică care reprezintă, fără discuţie, alegătorii, fără criză şi care, cu multă energie, va putea să continue să construiască România prosperă şi puternică pe care ne-o dorim cu toţii. Sper ca acest lucru să se întâmple.
Politicienii, mai devreme sau mai târziu, vă vor spune că, de fapt, nu îi reprezentaţi. Este o eroare, este o eroare fundamentală. Guvernul, acest Guvern Dacian Cioloş, are absolut toată legitimitatea, a primit-o prin votul de învestitură din Parlament. Puteţi să mergeţi drepţi înainte, să vă puneţi în practică proiectele, programele, politicile în folosul României. Acest Guvern independent este un pas înspre clasa politică reconectată la alegători, înspre clasa politică pe care şi-o doresc oamenii. Este un pas. Va dura un an de zile, folosiţi acest an din plin!”