Guvernul Cioloş a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Miercuri, prima şedinţă de guvern
Dacian Cioloş, premierul desemnat, împreună cu membrii guvernului propus de el, inclusiv Vasile Dâncu şi Raluca Prună, care au primit aviz favorabil în comisiile parlamentare, s-au prezentat în faţa camerelor reunite ale parlamentului pentru votul de învestitură. Guvernul a fost învestit cu o majoritate zdrobitoare, de aproape 400 de voturi.
UPDATE La ora 19.00, miniştrii Cabinetului Cioloş au depus jurământul în faţa preşedintelui Klaus Iohannis. Ceremonia a fost urmată de un discurs al preşedintelui Iohannis şi de ciocnirea unui pahar cu şampanie.
Componenţa Cabinetului Cioloș :
* viceprim-ministru și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri — Costin Grigore Borc
* viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice — Vasile Dîncu
* ministru al Afacerilor Externe — Lazăr Comănescu
* ministru al Afacerilor Interne — Petre Tobă
* ministru al Apărării Naționale — Mihnea Ioan Motoc
* ministru al Finanțelor Publice — Anca Dana Dragu
* ministru al Justiției — Raluca Alexandra Prună
* ministru al Fondurilor Europene — Aura Carmen Răducu
* ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale — Achim Irimescu
* ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice — Claudia Ana Costea
* ministru al Energiei — Victor Vlad Grigorescu
* ministru al Transporturilor — Marian Dan Costescu
* ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor — Cristiana Pașca Palmer
* ministru al Sănătății — Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu
* ministru al Educației Naționale și Cercetării Științifice — Adrian Curaj
* ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională — Marius-Raul Bostan
* ministru al Culturii — Vlad Alexandrescu
* ministru al Tineretului și Sportului — Elisabeta Lipă
* ministru delegat pentru Consultare Publică și Dialog Civic — Victoria-Violeta Alexandru
* ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni — Dan Stoenescu
* ministru delegat — Departamentul pentru Relația cu Parlamentul — Ciprian Bucur
* Șeful Cancelariei Primului-Ministru — Ioan-Dragoș Tudorache
UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat Cabinetul Cioloş pentru votul din parlament, avertizând însă că nu va avea o sarcină uşoară.
"Felicitări noului Guvern, care a primit în această după-amiază votul de încredere din partea Parlamentului! Este o dovadă că partidele au înțeles că un Guvern de tehnocrați este acum soluția cea mai bună pentru România. Cabinetul Cioloș va avea o sarcină dificilă, iar îndeplinirea obiectivelor asumate în programul de guvernare nu va fi posibilă fără un sprijin parlamentar consistent. Sunt încrezător că fiecare membru al echipei guvernamentale va trata cu responsabilitate și profesionalism misiunea care i-a fost încredințată. Mult succes!", a scris Klaus Iohannis pe Facebook.
UPDATE Dacian Cioloş, declaraţii după vot:
Este un semn al legitimitatii acordata guvernului, un guvern tehnocrat care va aplica politici publice. Votul de azi ne da legitimitatea sa facem ce ne-am propus.
Cum am spus la intalnirile cu grupurile parlamentare, pt orice proiect guvernul va avea consultări cu parlamentul, dar in acelasi timp vrem sa punem la punct un dispozitiv sa avem dezbateri publice.
Întrebare: Ati inceput cu stangul, au fost probleme cu nominalizarile?
Dacian Cioloş: Daca nu faceam ce am facut, spuneati ca am inceput cu stangul. Sunt om clar transparent. Am considerat ca e nevoie ca guvernul sa plece cu legitimitate.
Întrebare: Ce s-a intamplat aseara cu justitia (retragerea nominalizării Cristinei Guseth - n.r.), ati luat decizia singur?
Dacian Cioloş: Am luat decizia singur, pentru ca singur mi-am asuma guvernul. Am luat decizia singur, pt ca dna Guseth... am incredere in ea si o cunosc, poate de la emotii si tensiuni din sala... observatia mea afost ca nu a convins si e important ca ministrul Justiţiei sa aiba increderea partenerilor, daca nu exista de la inceput se rasfrange in Guvern si am luat decizia cu ea de comun acord.
Întrebare: Cand va fi investirea?
Dacian Cioloş: Cred ca intr-o ora, vedem dupa publicarea in Monitorul Oficial.
Întrebare: Ati convins-o greu sa renunte la Ministerul Justitiei?
Dacian Cioloş: Nu, si pt ea presiunea a fost mare, ea a acceptat cu buna credinta, persiunea a fost mare si am decis impreuna.
Nu era normal sa se retraga?
Întrebare: Dvs i.ati solicitat sa renunte?
Dacian Cioloş: Sa nu mai discutam de asta.
Întrebare: Prima sedinta de guvern cand va fi?
Dacian Cioloş: Prima sedinta de guvern va fi maine (miercuri - n.r.).
UPDATE Guvernul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș a primit marți votul de învestitură de la Parlament.
Au fost 389 voturi "pentru", 115 "împotrivă" și 2 voturi nule, anunţă Agerpres.
Majoritatea simplă este asigurată de 274 de voturi. Guvernul Cioloş a obşinut mai mult de 100 de voturi în plus faţă de minimul necesar.
UPDATE Numărătoarea paralelă a voturilor realizată de RomâniaTV arată că guvernul Cioloş este învestit cu o majoritate confortabilă.
UPDATE Dacian Cioloş, declaraţii:
Multumesc pt dezbatere si pt exprimarea clara a asteptarilor si vreau sa precizez acest guvern nu are obiectiv mai important decat sa vada democratia intarita.
Pt asta ne vom concentra pe eficacitatea actului guvernamental.
Nu cred intr-o democratie in care cetatenii nu cred si nu se regasesc, ei isi exprima dreptul de vot o data la 5 ani, dar cred ca putem face mai mult, sa deshidem actul guvernamental si sa fim receptivi la societate.
Democratia poate sa iasa intarita, partidele pot pofita de acest guvern pt a recastiga increderea romanilor, suntem constienti ca neavand sprijin politic permanent va fi nevoie sa avem dialog cu dvs permanent si il vom avea.
Legat de depolitizare, va spun ca ce e bun trebuie mentinut si depolitizarea se face ca o consecinta a cresterii eficientei, de asta au nevoie si politicul si societatea. Daca ne ascundem pierdem toti, inclusiv vieti.
Programul de guvernare cuprinde masuri esentiale, dar am evitat sa cream document stufos doar de dragul de a avea numar de pagini si sa listam masuri nedicutate cu ministri, am avut 5 zile sa identific oamenii mai valorosi si in paralel cu asta a trebuit sa lucram la programul de guvernare, de asta am vrut sa transmitem mesaje clare.
Vrem sa facem sa progreseze proiecte.
Acest guvern nu poate decat sa fie si al dvs in masura in care vi-l asumati si nu va actiona altfel decat pe baza a ceea ce parlamentul decide.
In actul de guvernare se va deschide dialogului cu societatea pt a intari legitimitatea actului guvernamental, de ce avem cel mai mult nevoie este incredere ca popor si societate, am pierdut increderea in noi si vedem cata energie putem concentra in a protesta.
Ce vrea sa faca acest guv este sa orienteze aceasta energie spre creativitate, putem sa reconstruim viitorul si increderea in noi insine, noi pornim cu incredere in dvs.
UPDATE Vasile Blaga, declaraţii:
Astăzi suntem în faţa unui nou început, avem în faţă o echipă condusă de un premier desemnat, om serios, competent şi cumpătat, dl Dacian Cioloş.
Este un guvern tehnocrat, dar nu e format 100% din oameni care nu au avut de-a face vreodată cu politica şi partidele.
Dl Dâncu a avut un parcurs politic şi profesional strâns legat de PSD, e şi cazul altor colegi de bancă guvernamentală, care la un moment dat au fost ţărănişti, implicaţi foarte activ în anii 90.
Avem o echipă guvernamentală cu atuurile prospeţimii, competenţei şi o viziune prooccidentală. Guvernul Cioloş va avea toate atribuţiile unui guvern învestit constituţional.
Guvernul va trebui să repare, să administreze şi să construiască...nu e o pelerină.
Executivul condus de dl Cioloş nu va înlocui partidele, politicul şi parlamentul, dar are datoria să colaboreze cu ele şi mă bucur că premierul desemnat a arătat deja deschidere.
Va fi un guvern tehnocrat menit nu doar să închidă criza politică generată de guvernul Ponta, ci să şi înceapă reforme uitate.
Provocarea va fi să facă paşi concreţi către România lucrului bine făcut, vor fi în parteneriat cu noi. Mă bucur că a preluat puncte importante din programul PNL dar şi din programul lui Klaus Iohannis.
Sunt destule lucruri de pus la punct, începând cu starea jalnică a infrastructurii, fondurile europene, locurile de muncă reală... Trebuie să ştii exact pe ce stai.
PSD s-a ridicat de la masă fără să facă decontul, azi PSD nu numai că nu are decenţa să-şi recunoască erorile, dar înalţă ode mincinoase la adresa guvernului Ponta.
Trebuie un decont, nu pe vorbe, ci pe analize corecte. Trebuie să ştim exact cum stăm, dincolo de minciunile rostite de Ponta.
Ar fi bine să aflăm cum s-au repartizat administraţiilor locale peste 2 mld de euro.
PNL consideră că guvernul Cioloş are oportunitatea depolitizării administraţiei.
PSD şi guvernarea sa au dus la politizare cu o clientelă incompetentă. Este un guvern tehnocrat, executivul Cioloş are şansa să înceapă o depolitizare reală.
PNL nu pune nicio condiţie, nu dorim să aşezăm oamenii noştri în locul pesediştilor, dar nu putem să acceptăm că s-ar destabiliza administraţia.
Sunt convins că guvernul Cioloş va face paşi concreţi, în manieră înţeleaptă.
Guvernarea Cioloş va organiza alegerile corecte anul viitor, fără utilizarea discreţionară a fondurilor pt administraţiile locale, ca pe vremea lui Ponta şi Dragnea.
Una din primele măsuri este eliminarea alocării fondurilor prin ordin de ministru. Să se aloce doar prin hotărâri de guvern transparente.
Drama cumplită de la Colectiv ne-a arătat unde duc lucrurile prost făcute, iresponsabilitatea, corupţia, incompetenţa şi mentalitatea "merge şi aşa". E nevoie de o perioadă de reconstrucţie, partidul aflat în plin proces de construcţie internă pune pe primul loc competenţa.
Guvernul Cioloş va fi susţinut parlamentar şi politic de PNL, eu nu ştiu ca vreunul dintre miniştri să fi fost vreodată membru PNL sau PDL.
Noi, PNL, declarăm că sprijinim guvernul pe tot parcursul mandatului, nu îi dăm doar votul de învestitură, îl folosim în proiectele de reformă, măsuri de centru-dreapta, de combatere a corupţiei.
Tot ce dorim e să fim consultaţi şi informaţi. Cine crede că PNL dă cecuri în alb şi i se va vorbi din vârful buzelor se înşală.
PNL nu va fi nici supervizorul viitorului guvern, ci partenerul său, pt că este important ca apele să se limpezească şi ipocrizia să fie dată la o parte şi din sala asta.
PNL va da votul său de încredere şi îi urează mult succes guvernului Cioloş.
UPDATE Kelemen Hunor, declaraţii:
Dle preşedinte al Senatului, doamnelor şi domnilor,
Astăzi este o misiune dificilă, este simplă fiindcă vom da un vot de încredere guvernului lui Dacian Cioloş, vom fi de acord cu învestirea acestui guvern şi fiecare are argumente suficiente.
Misiunea noastră este simplă şi dacă facem o analiză, e un program de guvernare scurt, dar clar, câteva principii cu care vom fi de acord, priorităţi care nu par să fie nerealizabile.
Avem probleme cu CV-urile câtorva miniştri, care sunt mai consistente decât tot programul de guvernare.
Dacă vrem să fim riguroşi, putem pune întrebarea firească, cum rămâne cu democraţia, cu procedurile parlamentare? Sau vom considera că principiile sunt atât de generoase încât nu ne mai pierdem în amănunte şi orice detaliu se încadrează în aceste principii?
Un an e foarte puţin pt a promite şi realiza reforme, dar un an este suficient de mult şi nu se poate guverna fără parlament, cu votul nostru de azi partea simplă a misiunii se încheie.
Partea dificilă începe după vot şi nu se referă la cabinetul condus de Cioloş, e vorba de noi înşine, România se află într-o situaţie inedită, după ce am construit instituţii democratice şi un parlament funcţional, sper că va rămâne un stâlp al statului de drept.
Acum punem în paranteză aceste instituţii fundamentale.
Dacă cineva se uită la noi, vede un vehicul uriaş fără combustibil.
Astăzi lăsăm impresia că parlamentul a devenit o piedică constituţională în calea guvernării perfecte.
Trebuie să explicăm cu modestie că fără parlament şi fără partide nu se poate exercita democraţia.
Rămâne misiunea de a demonstra că putem face acele corecţii pe care oamenii le solicită, această situaţie neobişnuită nu e de lungă durată, nu dorim să renunţăm la formula consacrată.
Este datoria să facem un efort pt a reda rolul esenţial al parlamentului şi a controla eficient munca executivului... Există şi nuanţe, nu doar negru şi alb.
UDMR va vota pt instalarea guvernului condus de Cioloş.
Nu există minuni, trebuie eforturi pt realizarea stabilităţii, aşteptăm respectarea legislaţiei în vigoare, inclusiv în protecţia minorităţile.
Aşteptăm măsuri prin care creşterea economică să fie simţită, descentralizare.
Aşteptăm un set de criterii şi proceduri prin care administraţia va deveni mai performantă şi atractivă.
Dle prim ministru, azi veţi avea voturile noastre, aşteptăm un dialog constant şi sincer, pt care veţi avea nevoie de sprijin şi vă urăm succes.
UPDATE Liviu Dragnea, declaraţii:
Preşedintele Iohannis l-a mandatat pe Dacian Cioloş să constituie un cabinet nepolitic.
Înainte de a preciza care e poziţia PSD, aş vrea să vă spun dvs dar şi premierului desemnat care sunt aşteptările noastre de la noul guvern.
De felul în care guvernul Cioloş va răspunde aşteptărilor va depinde şi poziţia PSD.
Timp de 4 ani, PSD şi partenerii săi din coaliţie au asigurat o guvernare stabilă şi performantă, România este o ţară mai prosperă şi echitabilă.
Folosesc şi acest prilej pt a le mulţumi colegilor care au făcut parte din guvernele conduse de ponta, preşedinţilor de CJ şi primarilor.
S-a preluat guvernarea într-un moment dificil şi s-a reuşit ca vreme de 4 ani România să aibă creştere economică durabilă, s-a făcut ieri un bilanţ.
În 2012 economia înregistra o creştere de 0,6%, azi are una dintre cele mai mari creşteri.
În 2010-2012 pierdusem 400.000 de slujbe, guvernarea noastră a creat 320.000 de noi locuri de muncă.
Am reparat una dintre cele mai mari nedreptăţi, am asigurat prin guvernele Ponta o creştere a puterii de cumpărare.
S-a redus deficitul la 1,5% în 2015.
În cele din urmă, o politică socială nu e doar corectă dpdv moral, dar e şi performantă dpdv economică, lasă în vistieria ţării 6 mld de euro, în condiţiile în care am plătit şi 9 mld de euro din datoria făcută de Băsescu.
Ne-am obişnuit ca la fiecare preluare de guvern să se acuze greaua moştenire. Moştenirea dvs e o economie care funcţionează, cu taxe mai mici şi venituri mai mari.
Misiunea e să creşteţi salariul minim la 1.200 de lei în 2016.
Avem bani pt această creştere, respectaţi angajamentul politic şi implementaţi reducerea TVA la 20%, sunt măsuri pe care le aşteaptă milioane de români, le-am adoptat când eram la guvernare, de felul în care le implementaţi depinde poziţia PSD, depinde dacă în parlament vom fi parteneri sau adversari.
PSD, UNPR şi ALDE au asigurat cea mai bună guvernare de după 1989, aveam legitimitatea votului din 2012, rezultatele bune şi aveam tot dreptul să cerem ca funcţia de premier să revină PSD.
Nu puteam să închidem ochii la criza din Grecia, războiul din Ucraina, Republica Moldova, valul de migranţi, atacurile barbare de la Paris şi protestele din urma tragediei de la Colectiv.
Am pus stabilitatea României înaintea politicii, CEx al PSD a decis să recomande să voteze pt învestitura guvernului Cioloş, dar votul nostru nu va fi un cec în alb.
Dacă vom avea cea mai mică îndoială că nu sunt respectate, sprijinul nostru pt guvern va înceta şi sper să nu fie nevoie a concedia guvernul dacă îşi va depăşi mandatul dat de parlament.
Avem un parlament legitim şi un preşedinte ales prin vot, guvernul trebuie să reflecte voinţa majorităţii cetăţenilor, azi suntem într-o situaţie excepţională, dar România trebuie să revină cât mai repede la un guvern legitimat de vot.
Vreau să spun astăzi aici că Victor Ponta a fost cel mai bun premier (aplauze), în numele PSD îi mulţumesc pt ce a făcut pt România.
Citeşte şi: NOUL PROGRAM DE GUVERNARE al Cabinetului Cioloş: 20 de pagini, punctul de plecare este tragedia din Colectiv
Dacian Cioloş, declaraţie în Parlament:
Ne asumăm un număr de măsuri pe care să le ducem la capăt.
Trei principii fundamentle: transparenţă, responsabilitate, deschidere la dialog.
Vom iniţia platforme noi de comunicare pentru a asigura transparenţa actulu decizional.
Vom avea aceeaşi deschidere faţă de parlament.
Vom răspunde tuturor solicitărilor de consultare venoite din parlament.
Am pregătit proiectul de guvernare în doar câteva zile. Măsurile incluse nu sunt exhaustive. De aceea, rămânem deschişi pentru a discuta mai pe larg atât măsurile inckuse, cât şi idei noi, până pe 15 decembrie.
Astfel ne vom corela mai bine în alcătuirea bugetului pe 2016.
Stabilitatea macroeconomică şi un buget echiliobrat sunt esenţiale.
România a făcut eforturi majore pentru a reveni la creştere economică durabilă după criza economică. Să nu lăsăm aceste eforturi să fie în zadar.
Avem mari restanţe la fondurile europene pentru perioada 2007-2013, mai avem de absorbit 30%.
Ne vom concentra pe redefinirea statutului personalului medical şi stoparea migraţiei medicilor.
Atentatele din ultima perioadă sunt provocări majore pt orice guvern.
Vom menţine fără echivoc angajamentele luate deja de România cu partenerii externi.
Vreau să creştem ponderea României în UE.
Vom începe pregătirile pentru preşedinţia Consiliului European, pe care România o va prelua în 2019.
Nu putem guverna decât împreună cu forţele politice alese în mod democratic.
Vrem să creăm premisele unei dezvoltări accelerate a României.
43.36 pt asta ne vom concentra pe eficacit actului guvernam...nu cred in democratie in care cetatenii nu cred si nu se regasesc, ei isi exprima dreptul de vot odata la 5 ani dar cred ca putem face mai mult sa deshidem actul guvernam si sa fim receptivi la soc
44.20 nu pt ca consideram soc civila opusul parlam si pt ca acolo nu din pdv al reprezentativ ca numar ca asta e aici in parlam, cred ca pe parcursul madatului de 5 ani a parlam tre sa fim receptivi
45.04 democratia poate sa iasa intarita, partidele pot pofita de acest guv prt a recastiga increderea romanilor, suntem constienti ca neavand sprijin pol permanent va fi nevoie sa avem dialog cu dvs permanent si il vom avea
45.53 legat de depolitizare va spun ca ce e bun trebuie mentinut si depolitiz se face ca consecinta a cresterii eficientei, de asta are nevoie si politicul si societatea ... daca ne ascundem pierdem toti inclusiv vieti
46.35 nu exista masuri anticonstitutionale
46.48 progr de guvernare cuprinde masuri esentiale dar am evitat sa cream docum stufos doar de dragul de a avea nr de pagini si sa listam masuri nedicutate cu ministri, am avut 5 zile sa identific oamenii mai valorosi si in paralel cu asta a trebuit sa lucram la progr de guv, de asta am vrut sa transmitem mesaje clare
47.47 vrem sa facem sa progreseze proiecte
47.55 legat de legitimitate p care unii au pus.o in cauza, prin votul dvs se face transfer de legitimitate democratica si va act sunb controlul legitimit date de dvs
48.28 acest hguv nu poate decat sa fie si al dvs in mas in care vi-l asumati si nu va act altfel decat pe baza a ce parlam decide
48.50 in actul de guv se va deschide dialogului cu soc pt a intari legitimit actului guvernam, de ce avem cel mai mult nevoie este incredere ca popor si societate, am pierdut increderea in noi si vedem cata energie putem cobcentra in a protesta
49.35 ce acest guv vrea sa faca este sa orienteze aceasta energ pre creativit, putem sa reconstruim viit si increderea in noi insine, noi pornim cu incredere in dvs
Ştirile orei
de lucru, pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de
experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent
dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor
realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber)
sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva
absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la
adresa de email: [email protected]