Klaus Iohannis candidat. Iohannis se face că nu înţelege care este problema cu liberalismul său
Klaus Iohannis candidat. Într-un limbaj mai colocvial, se poate spune că cei care şi-au pus încrederea în calităţile de lider politic ale lui Klaus Iohannis şi-au cam luat ţeapă.
Klaus Iohannis candidat. Pentru cei care mai aveau îndoilei, Klaus Iohannis face în fiecare zi proba inconsistenţei sale. Până mai ieri era un politician respectat şi serios. După ce a forţat debarcarea lui Crin Antonescu din fruntea PNL şi l-a determinat să renunţe la statutul de prezidenţiabil al partidului, Klaus Iohannis îşi arată adevărata faţă.
Supralicitarea virtuţilor sale ca primar al Sibiului sau insistenţa cu care era prezentat drept un politician cu sânge de neamţ se dovedesc a fi doar simple poleieli menite să scoate în evidenţă ambalajul. Fiincă, până una alta, Klaus Iohannis este un om politic fără conţinut, o formă fără fond cum au fost nenumărate în politica autohtonă postdecembristă.
Citește și: Spiritul german al lui Iohannis pălește în fața aranjamentelor sale dâmbovițene
Drept dovadă stă noua declaraţie a preşedintelui interimar al PNL. Astfel, premierul Ponta declarase într-un interviu că este “mai liberal decât domnul Iohannis măcar pentru faptul că în 2012, în cadrul Uniunii Social Liberale - din care domnul Iohannis nu făcea parte -, ne-am luptat cu partidul domnului Băsescu, măcar pentru faptul că am aplicat la guvernare măsurile propuse de liberali, exact acei liberali care acum am văzut că sunt daţi afară: domnul Tăriceanu, domnul Chiţoiu, domnul Silaghi”.
Replica edilului sibian nu a întârziat. „Am citit despre afirmaţia foarte interesantă a domnului Ponta, cum că ar fi mai liberal ca mine. Reciproca nu este adevărată; eu nu sunt mai socialist ca domnul Ponta. Dar, pe de altă parte, iată o metodă uşoară prin care PNL poate să primească funcţia de prim-ministru. Dacă domnul Ponta e aşa de liberal, îl invit să se înscrie în PNL”, a spus Klaus Iohannis
Deşi a dorit să fie spiritual, lui Klaus Iohannis nu i-a ieşit. În locul unei abordări riguroase pe teme de prim-plan, aşa cum i-ar sta bine unui politician care se revendică a fi format în spiritul german, primarul Sibiului se ţine de glume. Mult mai important pentru electoratul liberal ar fi fost ca domnul Iohannis să se pronunţe clar în legătură cu reducerea CAS, măsură care, deşi liberală, preşedintele interimar al PNL nu pare a o susţine. Şi nu numai că nu o susţine, dar a şi calificat-o deunăzi drept o “electorată pentru mediul de afaceri”.
Acţiunile din ultima perioadă ale lui Klaus Iohannis, modul dezlânat în care comunică, glumele neinspirate ridică fără dar şi poate semne de întrebare în PNL. După eşecul Crin Antonescu, organizaţiile liberale au sperat că noul preşedinte – deocamdată interimar – va pune degetul pe rană şi va ajuta la revirimentul formaţiunii. Speranţele se dovedesc a fi însă deşarte. Într-un limbaj mai colocvial, se poate spune că cei care şi-au pus încrederea în calităţile de lider politic ale lui Klaus Iohannis şi-au cam luat ţeapă.
Şi nu este exclus ca, în cele 10 zile rămase până la congresul extraordinar al PNL, Klaus Iohannis să se găsească în situaţia neplăcută de a beneficia de o susţinere considerabil redusă decât spera iniţial. Fiindcă, până una alta, funcţia de preşedinte al PNL ar fi un pas important pentru Klaus Iohannis, însă cel puţin la fel de importantă maniera în care va obţine victoria. Fără o legitimitate solidă, oferită de un vot masiv în favoarea sa, Klaus Iohannis riscă să fie un simplu trecător pe la conducerea PNL.