Klaus Iohannis, mai adormit decât Antonescu?
Klaus Iohannis repetă pentru toți cei care vor să îl audă că vrea să fie un președinte ”altfel” și încearcă să își spună părerea pe tot soiul de subiecte. Doar că, de cele mai multe ori, replicile sale sunt venite cu întârziere și sunt copiate parcă după message-box-ul președintelui Traian Băsescu.
Imediat după alegerile europarlamentare, când Crin Antonescu și-a dat demisia și a anunțat că se retrage din cusa pentru prezidențiale, părea că înlocuitorul lui are toate șansele să furnizeze o alternativă solidă. Nimeni nu-și închipuia atunci că Iohannis, care până la acel moment era considerat un fel de salvator al Dreptei, sosit pe un cal alb în politica mare de la Sibiu, va dezamăgi atât de repede și atât de profund.
Și totuși, incredibilul a devenit realitate. Klaus Iohannis a preluat conducerea PNL și l-a învins în competiția internă pentru desemnarea candidatului la președinție pe Crin Antonescu fără prea mari bătăi de cap, ulterior fiind desemnat și candidat comun al ACL.
Numai că, în ciuda speranțelor pe care atât propriul partid cât și aliații democrat-liberali și le-au pus în el, Klaus Iohannis nu reușește să confirme în niciuna dintre funcții. În plan intern, sub conducerea lui Klaus Iohannis, PNL a reușit performanța să piardă peste 30 de parlamentari în favoarea PLR-ului lui Călin Popescu Tăriceanu, căruia i-a lăsat liber culoarul doctrinar liberal, după aderarea la PPE. Cât despre situația din teritoriu, lucrurile stau și mai prost, PNL pierzând organizații întregi, așa cum este recentul caz al filialei de la Baia de Aramă, care a trecut în bloc la PMP.
Fenomenul de disoluție internă care afectează PNL are legătură fără îndoială cu prestația lui Klaus Iohannis. Practic, incapacitatea lui Klaus Iohannis de a confirma în funcțiile pe care și le-a asumat și în mod special în aceea de candidat al ACL este principalul factor care demobilizează partidul și care determină activul să se reorienteze către alte zări politice, așa cum a explicat de altminteri și Elena Udrea: “Ştie toată lumea, chiar şi colegii din ACL, că proiectul şi candidatura domnului Iohannis nu prea mobilizează alianţa. Sunt membri şi, mai nou, filiale întregi ale PNL care vin spre PMP”.
Iar analiza liderei popularilor este confirmată inclusiv de atitudinea democrat-liberalilor, care o păstrează drept rezervă pe Monica Macovei, deși oficial susțin candidatura lui Klaus Iohannis, sau care nu schițează niciun gest în apărarea candidatului comun, atunci când Emil Boc își anunță ritos susținerea pentru Elena Udrea. PDL demonstrează astfel că nu crede în șansele lui Klaus Iohannis, nu candidat care nu a reușit până acum să demonstreze decât că este mai adormit decât Crin Antonescu.
Și aceasta deoarece, cu toate că pare să se străduie să fie mai vizibil, candidatul ACL nu este în stare să producă o Alternativă prezidențială concretă. Sigur, Iohannis repetă pentru toți cei care vor să îl audă că vrea să fie un președinte ”altfel” și încearcă să își spună părerea pe tot soiul de subiecte. Doar că, de cele mai multe ori, replicile sale sunt venite cu întârziere și sunt copiate parcă după message-box-ul președintelui Traian Băsescu. Mai mult, chiar și atunci când încearcă să fie original, Klaus Iohannis nu reușește să depășească stadiul de candidat al formei fără fond, așa cum se întâmplă spre exemplu cu tema Educației, despre care, deși anunță ritos că se află la temelia programului său, nu a reușit să ofere publicului decât o seamă de enunțuri cât se poate de vagi și de generale.