Klaus Iohannis: Parlamentul e mult prea mare. Legea de alegere a acestuia - o aberaţie
Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, este de părere că Parlamentul României ar trebui să fie mai mic, dar să rămână bicameral. Totodată, el susţine că ar trebui modificat şi modul de alegere al senatorilor şi deputaţilor.
În opinia liderului liberal, în formula actuală, Parlamentul României este mult prea mare. De asemenea, Klaus Iohannis este nemulţumit şi de modul în care sunt aleşi deputaţii şi senatorii.
'Avem un Parlament mult prea mare, de 600 de persoane aproape, mai avem puţin şi avem un parlament de dimensiunea Parlamentului European. Este nevoie de altă lege de alegere a Parlamentului, pentru că avem o aberaţie. Nici nu contează dacă au fost liberalii sau pesediştii, cred că amândoi au negociat, avem un sistem uninominal proporţional, sunt parlamentari care au ajuns de pe locul trei să fie parlamentari. Cum ajunge cineva într-un sistem uninominal de pe locul trei, în circumscripţia în care a candidat, să fie în Parlament?', a declarat, duminică, la B1 TV, Klaus Iohannis.
Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale consideră că aceste schimbări sunt necesare şi pentru a avea un parlament 'mult mai funcţional şi mai de încredere'.
'Dacă ne uităm în jur, în societate, vedem prea multă corupţie, minciună, hoţie şi începem să vedem prea multă frică. Asta ne arată că societatea, în special partea ei politică, nu funcţionează bine. Şi trebuie să avem curajul să spunem stop', a spus Iohannis.
Pe de altă parte, întrebat care va fi poziţia lui dacă va deveni preşedinte în legătură cu legea amnistiei, Klaus Iohannis a declarat că este total împotriva acestui act normativ şi că va face tot ce va putea pentru a i se opune.
'Sunt total, dar total împotriva acestei legi care se referă la amnistie şi graţiere şi, în calitatea mea de preşedinte, voi găsi metode pentru a opri definitiv această lege, iar când vorbim de graţiere, eu nu voi graţia vreodată vreun politician condamnat pentru corupţie, indiferent că provine din PSD, ACL sau UDMR sau orice altă formaţiune. Aceste două lucruri, pentru mine, sunt nenegociabile', a mai spus Iohannis.
Întrebat, în continuare, cum va proceda în cazul în care vreun membru ACL îi va cere tratament preferenţial, Iohannis a amintit că PNL se confruntă în prezent două cazuri asupra cărora el s-a pronunţat în mod public, spunând că respectivii membrii ai PNL trebuie să renunţe la funcţiile pe care le au.
'Avem două cazuri, Akos Daniel Mora, care a fost declarat incompatibil şi după părerea mea trebuie să plece din Senat, optimal ar fi să-şi dea demisia. Şi este cazul Tudor Chiuariu (n. red. - condamnat definitiv la trei ani şi şase luni de închisoare). Ar fi bine să plece din PNL. Dacă o va face sau nu, vom vedea', a spus Iohannis.