Klaus Iohannis, un prezidențiabil cu gărzi de corp: Elena Udrea și Traian Băsescu
Pentru cei care încă se mai îndoiau că între Klaus Iohannis, Elena Udrea și Monica Macovei există o înțelegere secretă și că avem de-a face doar aparent cu competitori în cursa prezidențială, candidatul ACL a făcut joia aceasta o declarație care clarifică pe deplin subiectul.
Preocupat să le explice alegătorilor de ce pare cu totul detașat de subiectele arzătoare ale zilei și să răspundă îngrijorării celor care văd în absența sa din dezbatere un semn al lipsei de proiect, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un comentariu menit să argumenteze că ”este posibilă și o astfel de campanie”. Și, ca să nu existe semne de întrebare, candidatul ACL a dezvăluit cu o candoare incredibilă care este mecanismul prin care, speră domnia sa, va reuși să ducă o astfel de campanie și să demonstreze validitatea modelului ”altfel” pe care îl propune.
Citeşte şi: Klaus Iohannis vrea să conducă România alături de baronii Falcă, Pinalti și Uioreanu
Numai că acest mecanism nu se referă la vreo strategie personală, așa cum ar fi fost firesc. El se bazează pe mișcările contracandidaților de dreapta, cu care, teoretic, Klaus Iohannis ar fi trebuit să se afle în competiție. Astfel, candidatul ACL explică că, grație Elenei Udrea și Monicăi Macovei, el nu mai trebuie să ridice mănușa și să îi răspundă lui Victor Ponta, atunci când acesta îl provoacă. ”Domnul Ponta mă atacă pe mine, doamna Udrea îl atacă pe domnul Ponta, mă atacă pe mine, doamna Macovei atacă pe toată lumea. Nu voi intra în acest joc. Se poate o altfel de campanie!”, explică Iohannis pe Facebook.
Singurul lucru pe care candidatul ACL uită să îl precizeze este că, în mod firesc, o asemenea împărțire perfectă a atribuțiilor implică și un regizor care să coordoneze mișcările celor trei pretinși contracandidați. Însă, ținând cont identitatea de mesaj dintre cei trei și Traian Băsescu, nu poate fi practic nicio îndoială că șeful statului este cel care și-a asumat această sarcină.
Explicația lui Iohannis lămurește însă de ce a fost nevoie de trei candidați în zona de dreapta. Confruntat cu perspectiva unei victorii facile din partea lui Victor Ponta, Traian Băsescu s-a uitat la pleiada de potențiali prezidențiabili pe care dreapta îi putea propune drept contracandidați și a constatat că nu există vreunul care să poată să îi ofere o replică pe măsură actualului premier. Fiecare avea probleme de credibilitate, ba pentru o parte a electoratului, ba pentru alta.
Citeşte şi: Elena Udrea – candidat iepure pentru Klaus Iohannis
Așa încât Traian Băsescu, despre care se poate spune orice în afară de faptul că nu are imaginație, a decis să meargă simultan pe trei fronturi, ca să poată prezenta electoratului o ofertă cât mai completă. Iar rezultatul a fost intrarea în cursa prezidențială a lui Kalus Iohannis, o pretinsă ”alternativă” la modelul conflictual propus de ceilalți doi candidați, adică o Elena Udrea al cărei rol este să amplifice atacurile președintelui și să se ia la trântă cu Victor Ponta și o Monica Macovei care propune o ofertă de tip catch-all, menită să atragă electoratul nemulțumit de restul contracandidaților. Altfel spus, pentru ca Iohannis să poată pretinde că este un ”altfel de președinte”, Udrea și Băsescu funcționează pe post de gărzi de corp.