Kovesi, la MAI : Avem două priorităţi comune implementarea Codurilor penale şi confiscarea averilor ilicite
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi-a manifestat marţi totala deschidere de a colabora cu Ministerul Afacerilor Interne în privinţa a două priorităţi, respectiv implementarea celor două Coduri penal şi de procedură penală şi aplicarea confiscării extinse şi a măsurilor asiguratorii.
"Cred că în acest an avem două priorităţi comune în care DNA îşi manifestă disponibilitatea totală de a colabora, respectiv implementarea Codului penal şi de procedură penală, care, ca orice lege nouă, poate crea anumite interpretări diferite sau opinii diferite în aplicarea unor instituţii, mai ales în ce priveşte instituţiile noi introduse. De aceea, cred că este important ca pregătirea profesională comună care a început anul trecut să continue împreună cu dvs. pentru a avea o aplicare unitară a acestor dispoziţii legale. O altă prioritate comună este confiscarea bunurilor care au fost dobândite prin infracţiuni prin aplicarea instituţiei confiscării extinse şi a măsurilor asiguratorii. Este esenţial ca infractorii să nu beneficieze de profiturile obţinute, iar confiscarea sumelor dobândite ilicit completează caracterul sancţionator al pedepselor. Cred că astfel acţiunile noastre pot avea efect descurajator', a spus Kovesi la şedinţa de bilanţ al MAI pe 2013, conform Agerpres.
Potrivit procurorului şef, o realizare importantă a DNA pe anul 2013 a fost că au fost indisponibilizate şi confiscate bunuri în valoare de peste 350 milioane euro, ce reprezintă un sfert din bugetul Ministerului Sănătăţii.
"Cred că pentru implementarea acestor măsuri asiguratorii un rol important l-au avut colegii noştri din Poliţia judiciară a DNA, de a identifica bunurile şi conturile care pot fi indisponibilizate. Cred că împreună cu dvs. trebuie să găsim o abordare strategică în care instrumentele represive să fie combinate cu cele preventive. E important să analizăm împreună tipologiile de comitere a faptelor pentru care există deja hotărâri de condamnare definitivă şi care pot duce la reformarea instituţiilor, a cadrului de organizare şi funcţionare, dar şi procedurilor de utilizate pentru a reduce subiectivismul funcţionarului", a arătat Kovesi.
Ea a mulţumit ministrului de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, pentru sprijinul pe care l-a acordat în detaşarea poliţiştilor şi în completarea posturilor vacante ale DNA şi pentru faptul că a dispus promovarea în grad a colegilor care îndeplineau condiţiile, menţionând că DNA va continua să colaboreze cu MAI pentru combaterea fenomenului infracţional.