Laszlo Borbely, despre migraţia aleşilor locali: NU e un capăt de ţară
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care le permite aleşilor locali să opteze în termen de 45 de zile pentru un partid, fără a-şi pierde funcţiile, nu reprezintă 'un capăt de ţară' şi nu este o problemă care să zdruncine coaliţia guvernamentală.
Borbely a spus că UDMR nu agreează această ordonanţă şi consideră că acest act normativ ar fi putut avea altă formă dacă existau consultări prealabile în cadrul coaliţiei guvernamentale.
'Noi am spus clar că nu agreăm această OUG. De fapt, nici nu am avut o discuţie în cadrul coaliţiei în legătură cu această ordonanţă, să fie foarte clar, deci nu am avut o discuţie în cadrul coaliţiei în legătură cu această ordonanţă. Ne-am fi spus punctul de vedere dacă aveam această discuţie, aşa am fost puşi în faţa faptului împlinit (...) Am avut discuţii (cu PSD, n.r.), au recunoscut colegii că trebuiau să avem această discuţie, dar faptul este consumat, ei au spus că au decis. Au luat act de punctul nostru de vedere. Acum majoritatea e mai stabilă, deci şi fără votul nostru are majoritatea coaliţia, se mai întâmplă ca în cadrul coaliţiei, cei din coaliţie să aibă eventual un alt punct de vedere. Nu este un capăt de ţară, nu este o chestie care să zdruncine coaliţia (...) Din păcate nu am fi avut această discuţie în cadrul coaliţiei dacă ne consultam, fiindcă atunci am fi spus argumentele noastre, poate ar fi revenit şi ar fi schimbat ordonanţa într-un fel ca să fie o altă variantă, nu asta cu 45 de zile, după care revii la vechea situaţie', a afirmat Laszlo Borbely, într-o conferinţă de presă.
Reprezentantul UDMR crede că această OUG se poate într-adevăr interpreta, cum au interpretat-o mulţi, 'că este numai în campanie electorală' întrucât nu rezolvă problemele pe fond, deoarece se dă doar o derogare pentru 45 de zile.
'O astfel de situaţie poate apărea oricând, se desfac alianţe şi se fac alianţe, ori rezolvi problema pentru viitor, nu faci o derogare pentru 45 de zile şi după aceea revine totul la matcă. Nu am fost pentru această ordonanţă pentru că nu rezolva problema, de fapt e doar o derogare după care se revine al situaţia iniţială (...) Noi avem o poziţie de principiu şi anume că este bine ca voinţa alegătorilor care s-a exprimat atunci când au fost aleşi pe anumite liste să se păstreze timp de 4 ani', a subliniat Borbely.
Acesta a spus că UDMR crede că aici este vorba despre un principiu care în Parlament este mai dificil de rezolvat pentru că acolo se consideră că parlamentarul nu poate să-şi piardă calitatea de parlamentar dacă migrează dintr-un partid în altul, având un mandat imperativ.
'Aici această constrângere este mult mai fermă, deci îşi pierde calitatea, şi-a pierdut până acum calitatea de primar sau consilier dacă a plecat într-un alt partid. Sincer, spun unii că este un fel de dictatură de partid, ai fost pe listele acelui partid şi te ţine acolo', a susţinut reprezentantul UDMR, care a precizat că nu s-au înregistrat cazuri de consilieri sau primari ai UDMR care să plece la alte partide şi nici migrări către Uniune, cu excepţia unui primar independent din Covasna, care a decis să treacă în tabăra Uniunii, dar înaintea adoptării acestei ordonanţe.