OUG primarilor, șansa pentru USL
După adoptarea OUG privind migrația aleșilor locali, tot mai mulți primari și consilieri locali sau județeni ai PNL și-au manifestat opțiunea de a-și părăsi partidul în favoarea formațiunii condusă de Călin Popescu Tăriceanu, PLR.
Principalul motiv invocat de cei care părăsesc barca PNL este acela că actuala conducere a transformat votul anti-PDL din 2012 într-unul pro-PDL, prin alianța cu partidul lui Vasile Blaga. Un alt motiv de nemulțumire este trădarea grupului ALDE și trecerea partidului cu totul la Popularii Europeni. De asemenea, presiunile făcute de liderii PNL asupra acelor aleși locali care nu doresc să colaboreze cu PDL sunt imense, aceștia fiind amenințați cu excluderea din partid și pierderea mandatului.
În aceste condiții, tot mai mulți liberali văd o portiță de salvare în OUG dată de Guvern, prin care li se permite ca timp de 45 de zile să își poată schimba formațiunea din care fac parte și să nu mai fie forțați astfel să trădeze votul pe care l-au primit în 2012.
Pentru că amenințările nu mai au nici un rost, având în vedere că OUG a fost deja aprobată de Guvern, iar pe primari nu îi mai ține nimic să plece, Vasile Blaga a recurs la jigniri. Liderul PDL a declarat duminică, la Iaşi, că legea migraţiei aleşilor locali aprobată de PSD are „poate şi latura bună”, pentru că „desparte bărbaţii de curve”. De ce ar dori cineva să fie membrul unei formațiuni politice al cărei copreședinte își face membrii curve?
Pe lângă plecările din PNL, OUG aleșilor locali poate avea și un alt efect și anume refacerea USL. Cei care vor părăsi acum PNL o vor face cel mai probabil pentru PLR, Tăriceanu exprimând de fiecare dată dorința sa ca Uniunea Social Liberală să fie refăcută. Până la urmă, USL a fost o alianță între două mari partide, unul de stânga iar celălalt de dreapta. Din cele 4 partide care formau Uniunea, doar PNL, cel de dreapta, a ales să plece, celelalte trei, respectiv PSD, UNPR și PC au rămas, formând USD. Acum că PLR va căpăta amploare, dat fiind faptul că deja are suficient de mulți parlamentari și acum va putea avea și primari, refacerea USL nu mai reprezintă ceva imposibil. Un prim pas a fost făcut deja, prin faptul că Tăriceanu este președintele Senatului, adică fix ceea ce protocolul USL prevede: funcția de prim-ministru aparține PSD, iar cea de președinte al Senatului, al doilea om în stat, aparține formațiunii de dreapta.
La nivel de majoritate parlamentară USL deja s-a refăcut, parlamentarii PLR fiind membri ai majorității guvernamentale, chiar dacă nu există nimic scris în acest sens. Urmează să vedem dacă USL se va reface și în acte, ceea ce n-ar fi atât de dificil având în vedere că proprietarul mărcii este PSD și deci poate fi folosită fără probleme.