LEACURI din miere de albine. AFLĂ ce boli trateaza
Cunoscută în lumea antică pentru proprietăţile sale miraculoase, mierea era folosită atât ca medicament, cât si în ritualuri si ceremonii.
Mierea are în compoziţia sa numeroase principii active binefăcătoare pentru sănătate. Acestea sunt în mare parte zaharuri precum si microelemente, enzime, acizi organici si vitamine, ce au un efect pozitiv prin acţiunea de reglare a unor funcţii importante ale organismului. Graţie acestor calităţi, mierea a fost utilizată ca remediu de-a lungul timpului pentru vindecarea unor afecţiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) si pentru tratarea plăgilor infectate. Mierea de albine este valoroasă prin vitaminele provenite din polenul si nectarul plantelor, însă conţinutul său în aceste substanţe variază în funcţie de plantele din care a fost făcută mierea. Principalele vitamine din miere sunt vitamina B1, B2, B6, vitamina PP, vitamina H, vitamina B12, vitamina C, acidul pantotenic, acidul folic, vitamina A, vitamina K.
Remedii împotriva tusei
Prin proprietăţile sale dezinfectante, tonice si revigorante, mierea constituie un aliat de nădejde în sezonul rece.
Ca remediu împotriva tusei sunt recomandate mai ales mierea de tei, dar si cea de salcâm. Atât pentru potenţarea acţiunii terapeutice, împotriva răcelii, gripei si a simptomelor acestora, cât si pentru ameliorarea gustului, mierea poate fi folosită la îndulcirea ceaiurilor.
De asemenea, siropul de ceapă cu miere este foarte eficient împotriva tusei. Acesta se prepară după următoarea reţetă: se ia o ceapă mare (sau două mijlocii) si se toacă mărunt. Se adaugă 2-4 linguri de miere, sucul de la jumătate de lămâie si cel de la o portocoală întreagă si se lasă tot amestecul la macerat câteva ore. Apoi se colectează siropul care se lasă, se scurge printr-un tifon curat sau printr-o strecurătoare si se administrează două până la patru linguriţe de trei ori pe zi la copii si câte două linguri de trei ori pe zi la adulţi.