Legea retrocedărilor, în sfârşit o speranţă pentru foştii proprietari
Legea restituirii proprietăţilor preluate abuziv în timpul regimului comunist, pe care guvernul Ponta şi-a asumat răspunderea săptămâna trecută, reprezintă o speranţă pentru foştii proprietari, prima dată după mai mulţi ani de politici anti-restituţioniste.
Discursul lui Victor Ponta din Parlament, referitor la Legea retrocedărilor, este catalogat drept "foarte bun" de publicaţia Deutsche Welle. La asumarea răspunderii guvernului pe această lege a fost pentru prima dată un înalt demnitar, de stânga politică, a cerut scuze celor care au fost deposedaţi de regimul comunist.
“Vreau cu această ocazie să spun, în calitatea mea de social-democrat care trăieşte în secolul XXI, că dreptul de proprietate este un fundament al unei societăţi democratice”, a declarat Victor Ponta, marcând, astfel, o schimbare de mentalitate în politica românească, întrucât precedentele partide aflate la guvernare au dus, mai degrabă, politici anti-restituţioniste.
Victor Ponta nu ar trebui aşezat în descendenţa lui Ion Iliescu, cred jurnaliştii de la Deutsche Welle, deoarece fostul preşedinte considera că "proprietatea este un moft".
În anii '90, Iliescu a încurajat instanţele de judecată, prin declaraţii publice explicite, să nu dea curs cererilor de restituire a proprietăţilor. Opoziţia ţărănistă şi liberală a încercat, pentru prima dată, să-l suspende pe prşedinte, dar s-a lovit de rezistenţa majorităţii guvernamentale.
"Este prima dată când un social-democrat român vorbeşte ca un social-democrat european sau ca unul antebelic şi nu ca un cripto-comunist, după expresia preferată a lui Corneliu Coposu", scrie Deutsche Welle. Cu excepţia PNL şi PNŢCD, toate celelalte partide, inclusiv PD-ul condus de Petre Roman şi apoi de Traian Băsescu, au fost partide anti-restituţioniste.
Nici guvernul Boc nu a abordat subiectul, deşi devenise o urgenţă prin decizia CEDO de sistare a proceselor. Cel puţin în perioada guvernării comune cu ţărăniştii, militanţii PD cu funcţii la diferite niveluri ale administraţiei boicotaseră toate legile de restituire.
Din 2004, odată cu alianţa DA, s-a remarcat o diferenţiere în gândire, între partide. PD-ul cu Traian Băsescu şi Monica Macovei făcuseră o prioritate din legile de reformare a Justiţiei, în timp ce liberalii conduşi de Călin Popescu Tăriceanu insistaseră asupra legii de restituire a proprietăţilor.
Legea propusă de Victor Ponta "are, poate, imperfecţiuni", însă oferă o mică speranţă proprietarilor deposedaţi în regimul comunist sau moştenitorilor acestora, mai notează Deutsche Welle.