Legea votului prin corespondenţă, în discuţie luni la Senat
Amendamentele la propunerea legislativă privind votul prin corespondenţă pot fi depuse până luni, la ora 10.00, a stabilit Biroul permanent al Senatului.
Legea votului prin corespondenţă. Anunţul a venit de la preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa Biroului permanent.
"Am hotărât să trimitem acest proiect de lege tuturor senatorilor, am stabilit până luni, la ora 10.00, termen de depunere a amendamentelor. Amendamentele se vor depune la Comisia specială pentru elaborarea Codului electoral şi avem promisiunea că până luni, la ora 13.00, când avem Birou permanent, să avem şi raportul Comisiei. Vrem să ne respectăm un angajament de a rezolva în timp util şi adopta această lege în Parlament, astfel încât la alegerile viitoare, din 2016, românii să voteze neîngrădit", a anunţat, miercuri, Călin Popescu Tăriceanu, citat de Agerpres.
Şeful Senatului consideră că "modalitatea de vot prin corespondenţă este una complicată, birocratică, greoaie".
"Împreună cu colegii din ALDE vom propune amendarea legii, o procedură mai simplă în baza căreia, folosind modelul german, cetăţenii români care vor să voteze se înregistrează la ambasadă sau la consulat astfel încât autorităţile să poată dimensiona secţiile de votare. Nu au altceva de făcut decât în ziua votului vin şi îşi exercită dreptul de vot", a explicat Tăriceanu.
El susţine că "nu e obligatoriu să fie vot prin corespondenţă, ci trebuie urmărit doar interesul cetăţeanului, nu al partidelor".
"Interesul cetăţeanului este să fie cât mai puţin tracasat, pus pe drumuri, obligat să facă birocraţie. (...) Dar opţiunea Parlamentului va fi suverană", a adăugat Tăriceanu.
Citeşte şi: Tăriceanu critică votul prin corespondenţă: Este birocratic şi poate fi fraudat
Comisia pentru cod electoral a dat, marţi, un raport favorabil proiectului de lege privind votul prin corespondenţă în forma redactată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), urmând ca proiectul să fie trimis la Senat pentru a intra în procedură parlamentară.
Parlamentarii Comisiei pentru Cod electoral şi-au însuşit proiectul cu majoritate de voturi.
Votul prin corespondenţă se va aplica la alegerile parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare, iar alegătorii din străinătate vor putea să opteze pentru această procedură printr-o cerere scrisă transmisă ambasadei sau printr-un formular online, prevede proiectul de lege.
Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doreşte să-şi exercite dreptul de vot prin corespondenţă se poate înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă prin cerere scrisă, datată şi semnată, depusă personal sau transmisă prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care anexează o copie a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reşedinţă unde locuieşte, precum şi o copie a actului de identitate.
De asemenea, se poate înscrie prin intermediul formularului electronic pus la dispoziţie online de către AEP, la care anexează câte o copie, în format electronic, o fotografie sau imagine a actului de identitate, a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reşedinţă unde locuieşte, precum şi a unei cereri scrise, semnate şi datate.
Alegătorul va primi un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior şi certificatul de alegător, un plic interior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opţiunea sau opţiunile de vot, după caz, certificatul de alegător şi instrucţiunile privind exercitarea dreptului de vot.