Liderul clanului Corduneanu cercetat sub control judiciar
Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au respins propunerea de arestare preventivă înaintată de procurorii DIICOT pe numele lui Constantin Corduneanu, liderul celui mai mare şi periculos clan de interlopi din zona Moldovei, el urmând să fie cercetat sub control judiciar.
Constantin Corduneanu şi Ovidiu Ranzburg au fost reţinuţi joi seară pentru 24 de ore pentru constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă în formă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Înainte de expirarea ordonanţelor de reţinere, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au decis să nu emită mandate de arestare preventivă pe numele acestora şi au dispus cercetarea lor sub control judiciar.
În acelaşi dosar a fost reţinut şi avocatul vasluian Neculai Horobeţ, acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi favorizare a făptuitorului. Neculai Iarcă şi Florin Nicolae Ghinea, cunoscut sub numele de Ghenosu, sunt anchetaţi pentru complicitate la contrabandă, cel din urmă fiind arestat în altă cauză. În dosar este anchetată şi Laura Iuliana Dumitrescu, concubina lui Ovidiu Ranzburg, pentru complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
În cursul lunii iulie 2014, Corduneanu a iniţiat un grup infracţional cu scopul introducerii în mod ilegal în România de armament şi a muniţiei aferente. Pentru punerea în aplicare a intenţiilor sale, Corduneanu a luat legătura cu Ovidiu Ranzburg, care se afla în Italia, pentru a-i aduce un pistol şi muniţia aferentă. La intrarea în ţară, Ranzburg a fost prins cu un revolver de producţie spaniolă şi 19 cartuşe calibru 9 mm. În autoturismul care a fost oprit în trafic de poliţiştii vasluieni se afla şi Neculai Iarcă.
"Din investigaţii a rezultat faptul că arma şi muniţia găsite asupra inculpatului Ovidiu Ranzburg erau ale inculpatului Constantin Corduneanu, acesta fiind cel care i le înmânase în cursul lunii august 2014. De asemenea, această armă şi muniţie au fost procurate anterior de inculpatul Constantin Corduneanu de la persoane neidentificate care le-au introdus în mod ilegal în România. Inculpaţii Constantin Corduneanu şi Ovidiu Ranzburg au fost puşi în legătură de inculpatul Ghinea Florin Nicolae zis Ghenosu, persoană care a intermediat introducerea în ţară de către Ranzburg Ovidiu a unui pistol şi a muniţiei aferente", se menţionează într-un comunicat remis AGERPRES.
Clanul Cordunenilor a fost constituit iniţial pe criteriul apartenenţei familiale. Structura "clanului" a devenit treptat o reţea de tip mafiot, în care elementele de comandă aparţineau membrilor familiei, iar palierul de execuţie era asigurat de ceilalţi membri ai grupului.
Fost sportiv de performanţă, Costel Corduneanu şi ceilalţi şapte fraţi ai săi s-au făcut remarcaţi, în perioada 1990-2004, în Franţa, Italia, Germania şi Polonia, pentru infracţiuni ce au variat de la hoţii la drumul mare în Germania la jafuri, bătăi, acte de vandalism, spargeri şi furturi de maşini în Franţa şi Italia. Unii dintre ei au ajuns în atenţia poliţiştilor, procurorilor şi judecătorilor pentru vătămare corporală, şantaj şi trafic de droguri şi de carne vie.