Lupta cu corupția din Educație. Sistemul lui Pricopie funcționează
Putem observa că sistemul creat de ministrul Remus Pricopie la nivelul Ministerului Educației Naționale și a Inspectoratelor funcționează și rezolvă problemele întâlnite într-un mod eficient. Dar chiar mai important decât sistemul de verificare și sancționare este sistemul de prevenire.
Decizia luată de Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 din Capitală prin care învățătoarea Dana Blându a fost demisă, având contractul de muncă desfăcut, este soluția firească pentru rezolvarea unui caz punctual care, din păcate, a aruncat o umbră de îndoială asupra meseriei de cadru didactic și asupra unei unități de învățământ de prestigiu.
Deși cazul a fost abordat cu seriozitate, celeritate și respectându-se toate prevederile legale din România, unii șefi din Educație, precum ministrul Remus Pricopie, consideră că încă sunt multe de făcut pentru a combate acest fenomen care demonstrează lipsă de respect pentru elevi, părinți, profesie și lege.
După ce Inspectoratul Școlar al Municipiului București s-a autosesizat în urma înregistrărilor apărute în presă, au fost formate comisii independente de anchetă menite să lămurească situația. Practic, de la demararea procedurilor până la decizia finală au trecut doar patru zile, fapt care arată seriozitatea instituțiilor implicate în soluționarea acestui caz.
Deși există voci care acuză faptul că sancțiunea aplicată este prea ușoară, trebuie să ținem cont că profesorii sunt angajați în baza Codului Muncii, iar prevederile din Legea Educației doar vin să completeze regulile de bază. În primul rând, Codul Muncii spune că nu poate fi declanțată o anchetă împotriva unui angajat în vacanță sau în weekend. Acesta este unul dintre motivele pentru care ISMB a decis să depună plângere penală împotriva cadrului didactic pe data de 30 decembrie, alături de evidentele foloase materiale pe care le solicita Dana Blându. De asemenea, trebuie să ținem cont că orice comentarii sau declarații din partea MEN și ISMB ar fi pus în pericol întregul parcurs al anchetei și validitatea unei decizii finale.
Desigur, după întoarcerea din vacanța au fost create două comisii cu obiective diferite, una la nivelul școlii și alta la ISMB, care a trebuit să verifice circumstanțele în care s-au desfășurat evenimentele și dacă există posibilitatea unor alte practici de această natură la Școala 10.
Ca urmare a cercetărilor directoarei școlii i-a fost suspendat contractul de detașare pe funcție de către Inspectorat. De asemenea, decizia luată ulterior de Consiliul de Administrație al școlii a avut la bază raportul realizat de comisia școlară, care a avut în componență reprezentanți reprezentanți ai profesorilor și autorităților locale.
Totuși, pentru evitatea situațiilor în care învățătoarea s-ar putea întoarce la catedră, ministrul Remus Pricopie a subliniat că în viitorul apropiat va fi promovat un proiect de lege care să permite o mai mare flexibilitate pentru instituțiile statului când vine vorba despre eliminarea profesorilor dovediți corupți din sistem. Din păcate legislația are o serie de vulnerabilități care vor trebui corectate, iar MEN, prin Departamentul Juridic, deja caută soluții.
Așadar putem observa că sistemul creat de ministrul Remus Pricopie la nivelul Ministerului Educației Naționale și a Inspectoratelor funcționează și rezolvă problemele întâlnite într-un mod eficient. Dar chiar mai important decât sistemul de verificare și sancționare este sistemul de prevenire.
Așadar, toți părinții trebuie să aibă încredere în forțele proprii și să se opună unor astfel de practici. Nu trebuie încurajată solicitarea de bani pentru cadouri de către profesori, iar toate tentativele de acest gen trebuie reclamate la Inspectoratele școlare și pe portalul online dedicat luptei împotriva corupției (www.educatiepentruviitor.edu.ro), dar și presei.