Pricopie a introdus anticorpi în sistemul de Educație
MEN a demonstrat o bună capacitate de reacție la aceste cazuri de corupție și pentru viitorul apropiat se anunță mai multe anchete, una dintre ele la o altă școală din București. Totodată, presa a făcut recent referire la cazul profesorului din Pașcani care este acuzat că le-ar fi cerut bani elevilor pentru motivarea absențelor.
Ministrul Remus Pricopie a introdus pe parcursul mandatului său anticorpi în sistemul de Educație care oferă independență instituțiilor în lupta împotriva cazurilor de corupție și fraudă, iar efectele pozitive sunt pe termen lung. Desigur, lupta se duce în continuare, iar următorul pas este propunerea modificării Codului Muncii, pentru a se crea posibilitatea unei gestiuni mai bune a situațiilor când este necesară eliminarea unor cadre didactice din sistem.
Datorită modului eficient și profesionist în care Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și liderii acestor instituții au gestionat scandalul recent din învățământ, prin respectarea tuturor prevederilor legale, astăzi avem o decizie fermă care condamnă corupția din sistem.
Consiliul de Administrație al Școlii nr. 10 „Maria Rosetti“ a decis, în privința cazului învătătoarei Dana Blându, care este cercetată penal pentru ca le-ar fi cerut părinților bani de cadouri pentru personalul didactic și auxiliar, desfacerea disciplinară a contractului de muncă din învătământ.
Aroganța și disprețul afișat de învățătoare, care a refuzat prin toate puterile să-și asume responsabilitatea și să-și prezinte demisia, au determinat autoritățile să pornească două anchete pe numele Danei Blându. Prin urmare, de una s-a ocupat Inspectoratul Școlar, iar de cealaltă anchetă, care este în curs de desfășurare, se ocupă poliția.
Cuvintele umilitoare adresate părinților, pe care o țară întreagă le-au putut auzi pe înregistrarea transmisă de o mamă responsabilă către presă, au stat la baza autosesizării ISMB și a depunerii unei plâgeri penale din care a rezultat o cercetare cât se poate de serioasă. Dacă este găsită vinovată, învățătoarea riscă o pedeapsă de la 6 luni la 5 ani de închisoare pentru primire de folose necuvenite.
Chiar dacă în legile actuale nu este precizat faptul că o persoană căreia i s-a desfăcut contractul de muncă nu poate reveni în sistem, ministrul Educației, Remus Pricopie, a subliniat că dorește clarificarea situației și suține amendarea textului de lege astfel încât astfel de “profesori” să nu se mai poată întoarce în sistem.
Astfel, ministru a trimis o solicitare la Departamentul Juridic al MEN pentru formularea unui text de lege conform căruia aceste persoane să nu mai poată reveni în sistem. Pentru a fi corectate unele vulnerabilități legislative, în privința profesorilor care sunt suspendați de la catedră și sunt cercetați penal sau condamnați, s-a inițiat așadar un demers foarte necesar în conformitate cu Codul Muncii.
MEN a demonstrat o bună capacitate de reacție la aceste cazuri de corupție și pentru viitorul apropiat se anunță mai multe anchete, una dintre ele la o altă școală din București. Totodată, presa a făcut recent referire la cazul profesorului din Pașcani care este acuzat că le-ar fi cerut bani elevilor pentru motivarea absențelor. Desigur, sancțiuni dure au fost aplicate până acum și în cazul profesorilor care au încercat fraudarea examenului de Bacalaureat de anul trecut.
O altă problemă din sistemul de învățământ ce umează a fi soluționată este fondul clasei și fondul școlii, care în realitate sunt demersuri ilegale în măsura în care banii sunt colectați de profesori sau directori. Majoritatea unităților de învătământ funcționează din păcate cu ajutorul unor contribuții directe din partea părinților, care nu apar nicăieri în documentele oficiale. Însă ministrul Remus Pricopie califica acestă procedură drept inadmisibilă și impune ca banii colectați din fonduri să se realizeze doar prin intermediul Asociațiilor de Părinți și pe bază de chitanță.
O altă problemă ce este în curs de rezolvare este aceea privind vânzarea de cărți și auxiliare în unitățile de învățământ, demers susținut de unele edituri, care vor să facă din profesori simpli vânzători în afara legii. Aceasta este o procedură ilegală ce este catalogată drept fraudă și care susține evaziune fiscală în România. Astfel, în viitorul apropiat, ne putem aștepta la mai multe clarificări legislative în domeniul educației, care să inspire tuturor un simț al corectitudinii și o dovadă a faptului că astfel de practici “balcanice” sunt sortite eșecului.