Lupta cu evaziunea fiscală începe să fie câștigată
În urma estimărilor făcute de către SRI, lupta cu evaziunea fiscală începe să fie câștigată. Directorul Serviciului, George Maior, a declarat într-un interviu că evaziunea fiscală se află în scădere - în ultimii 2-3 ani în România, evaziunea a ajuns de la 22 – 27% din PIB, la 18-20%.
Directorul SRI a ținut să menționeze că cea mai mare evaziune este la TVA - 12% din PIB, urmată de CAS – 2,4%. „Cea mai mare valoare a evaziunii în continuare se resimte în industria alimentară, urmată de agricultură, zona construcțiilor, pe care le avem în vedere”, a promis George Maior.
Cu toate astea, potrivit Institutului Național de Statistică, o veste bună este că prețurile de consum au scăzut în luna august cu 0,3%, iar inflația anuală a coborât la 0,84%, în condițiile în care și alimentele s-au ieftinit cu 0,9% față de luna iulie.
Totodată, în ultima lună din vară prețurile mărfurilor alimentare au fost mai mici cu 0,9% față de luna iulie, iar la mărfurile nealimentare prețurile s-au redus cu 0,06%. De altfel, comparativ cu luna august 2013, prețurile la alimente s-au diminuat cu 1,97%.
Citeşte şi: Creşterea economică înseamnă bunăstare pentru români!
Ceea ce face ca, pe baza acestor factori pozitivi – evaziune fiscală mai mică, inflația anuală în scădere, Coface să estimeze o creștere a economiei românești cu 2,5% pentru anul în curs, ce reprezintă o valoare apropiată de rata medie previzionată pentru Europa Centrală și de Est, de 2,4%.
Iar această rată de creștere solidă de 2,5% în 2014 va fi atribuită volumului semnificativ al exporturilor către țările din Zona Euro, precum și reechilibrării treptate a economiei către cererea internă, potrivit comunicatului Grzegorz Sielewicz, dat de economist în cadrul Coface Central Europe.
De asemenea, Coface a estimat la începutul anului un avans al PIB de 2,1%, după care și-a revizuit poziția în aprilie, aceasta prognozând o creștere economică de 2,3%. Drept prentru care, chiar dacă anul trecut România a consemnat o creștere economică de 3,5%, susținută de agricultură și exporturi, în special pe segmentul auto, Coface apreciază că dinamica creșterii economice își va face simțite efectele în a doua jumătate a anului.