Manualele digitale, indispensabile pentru modernizarea învăţământului românesc
Manuale digitale. De la preluarea portofoliului Educaţiei de către Remus Pricopie, învăţământul românesc îşi regăseşte cadenţa. Etapa schimbărilor bruşte şi a reformelor iraţionale a fost lăsat definitiv în urmă, iar şcoala românească a intrat pe făgaşul unei modernizări care să corespundă cu orizontul de aşteptare al elevilor, al profesorilor şi al părinţilor.
Manuale digitale. Desigur, eforturile se concentrează în mai multe direcţii – de la dotarea şi utilarea şcolilor, la programe educaţionale moderne şi terminând cu soluţii de remunerare a cadrelor didactice astfel încât procesul educaţional să fie unul la standarde europene.
Din acest tablou al modernizării face parte şi planul Ministerului Educaţiei de a introduce în şcoli manualele digitale. Astfel, ministrul Pricopie a motivat necesitatea de a veni în întâmpinarea elevilor cu învăţământul “digitalizat”. “Introducerea manualelor digitale este un pas necesar spre modernitate, o adaptare a sistemului de învăţământ la lumea tehnologiei şi la ceea ce se întâmplă în mod concret în viaţa generaţiilor actuale de copii. Practic, prin intermediul manualelor digitale, şcoala românească se apropie de elevi şi răspunde mai bine nevoilor şi aşteptărilor acestora. Cea mai mare parte a copiilor trăiesc în era digitală. Este aşadar momentul ca şi şcoala să ofere elevilor instrumente şi metode de învăţare adaptate lumii tehnologice în care ei se află deja”, a punctat Remus Pricopie.
Citeşte şi: Primele manuale digitale disponibile din 2014 - 2015
Deloc surprinzător însă, ca majoritatea proiectelor importante demarate de actualul cabinet, şi acesta are parte de contestări. Astfel, licitaţia pentru noile manuale a fost contestată de Uniunea Editorilor, însă ministrul de resort a lăsat să se înţeleagă că licitaţia nu va fi anulată, urmând a fi organizată una nouă doar pentru manualele care nu au fost adjudecate. Dincolo însă de acest sincope de parcurs produse nu din vina Ministerului Educaţiei, este evident că procesul de “digitalizare” al şcolilor din România este unul ireversibil, în deplin acord cu ceea ce se întâmplă şi la nivel european.
Învățământul românesc s-a înscris consecvent pe calea progresului tehnologic, prin implementarea agendei digitale în majoritatea unităţilor de învăţământ. Şi nu sunt vorbe goale, ci fapte care vorbesc despre preocuparea Guvernului Ponta în a oferi elevilor din România şanse egale cu ale celorlalţi copii din statele Uniunii Europene.
Progresul tehnologic şi evoluţia societăţii informatizate reclamă ca şcoala să se adapteze şi ea la provocările secolului XXI. Desigur, este dezirabil ca adecvarea şcolii la nevoile de cunoaştere ale copiilor să se realizeze într-o etapă timpurie astfel încât elevii români să nu piardă în raport cu cei din alte state ale Uniunii Europene în care preocuparea pentru pregătirea optimă în şcoală este fundamentală. Ceea ce înseamnă că elevii formaţi în şcolile româneşti vor beneficia practic de aceleaşi avantaje competitive ca şi elevii din şcolile celorlalte ţări europene.