BACALAUREAT 2014: Cum a fost Bac-ul anul acesta faţă de anii trecuţi
Dupa mai 2012, cabinetele conduse de Victor Ponta au adus o schimbare de viziune şi la Ministerul Educaţiei. Sub mandatul lui Remus Pricopie, politicile din Educaţie au avut obiective pragmatice şi au vizat asigurarea predictibilităţii, corectitudinii examinării şi desfăşurării în siguranţă a probelor.
BACALAUREAT 2014. După anii guvernării portocalii în care bacalaureatul a fost marcat de o multitudine de scandaluri, care implicit au afectat imaginea învăţământului românesc, mulţumită măsurilor întreprinse de executivele conduse de Victor Ponta, examenul de maturitate a scăpat de controverse.
În perioada guvernării de dreapta, miniştrii Educaţiei au încercat să rămână în istorie prin implementarea unor reforme, una din direcţiile predilecte ale acestora fiind examenul de bacalaureat. Dintre miniştrii portocalii care s-au remarcat prin experimentele nefaste asupra învăţământului se numără Daniel Funeriu care a bulversat bacalaureatul. În perioada ministeriatului său examenul a fost marcat de numeroase scanaluri de corupţie, o rată de promovabilitate scăzută la examenul de maturitate şi o proastă organizare.
Citeşte şi: REZULTATE BACALAUREAT 2014 EDU.RO BUCUREŞTI. Rata de promovare a bacalaureatului în Capitală - 56,23%
Dupa mai 2012, cabinetele conduse de Victor Ponta au adus o schimbare de viziune şi la Ministerul Educaţiei. Sub mandatul lui Remus Pricopie, politicile din Educaţie au avut obiective pragmatice şi au vizat asigurarea predictibilităţii, corectitudinii examinării şi desfăşurării în siguranţă a probelor. Ca dovadă a eficienţei măsurilor implementate de ministrul Educaţiei, în acest an, la bacalaureat nu au existat incidente majore, nu a fost scandal şi nu au existat disfuncţionalităţi în organizarea examenului precum în perioada guvernărilor PDL-iste.
În comparaţie cu alţi ani în care subiectele de la examinare aveau un grad de dificultate apropiat de cel al olimpiadelor, în acest an acestea au fost proiectate pentru a avea un grad de dificultate mediu, în concordanţă cu programa şcolară şi cu nevoia de a verifica competenţele acumulate de către elevi în cei patru ani de studiu. Gradul de pregătire al elevilor a fost testat în mod diferit în funcţie de profil, filieră şi specializare. Astfel, probele au fost croite pentru fiecare elev în funcţie de specializarea pe care a urmat-o în cadrul liceului, iar examenul de bacalaureat a fost proiectat pentru a reflecta capacităţile elevilor la cerinţele medii ale sistemului.
Citeşte şi: Rezultatele la BAC. Judeţul cu cea mai mică promovabilitate
Pentru a asigura buna desfăşurare a examenului de maturitate, Ministerul Educaţiei a organizat evaluări ale elevilor astfel încât să observe din timp nivelul de pregătire pentru examenul de bacalaureat. Astfel, în acest an au fost organizate simulări ale examenului de bacalaureat inclusiv pentru elevii din clasa a XI-a pentru a creşte rata de promovabilitate.
Totodată, având în vedere măsurile luate de ministrul Remus Pricopie pentru descurajarea actelor de corupţie, în acest an cazurile de fraudă la bacalaureat au fost mult mai puţine iar cei care au încălcat legea au fost aspru pedepsiţi.
Trăgând line, în acest an examenul de bacalaureat a fost organizat ireproşabil iar nivelul de promovabilitate mai ridicat faţă de anul trecut reprezintă un semn că acesta a fost mai bine adaptat programei şcolare şi cerinţelor sistemului de educaţie.
Ştirile orei
din cei aprox 230000 aproape 40% au picat
procentul inainte de contestatii ,cu 3-4% mai bun ca anul trecut se raporteaza la cei prezenti..care au dar examen
daca se raporta la total e dezastru...
cei 40% care nu au luat sunt exact la nivelul tau ...
asa cum spunea un clasic:tampiti