Marian Vanghelie: luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu (DNA)
DNA anunţă începerea urmăririi penale împotriva lui Marian Vanghelie şi a altor trei persoane în dosarul în care primarul a fost reţinut joi seară. Procurorii detaliază într-un comunicat modul de operare a celor acuzaţi. Cei patru vor duşi la Înalta Curte cu propunerea de arestare preventivă.
Marian Vanghelie este acuzat de luare de mită, spălare de bani şi abuz în serviciu. Ceilalţi inculpaţi au încercat să mintă joi, la audieri, pentru a-l scăpa de răspundere la Vanghelie.
Citeşte şi: Muzeul Luvru e nimic. Ce au găsit procurorii la Vanghelie acasă
Comunicatul DNA:
"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 12.03.2015, a inculpaților:
VANGHELIE MARIAN-DANIEL, primar al Sectorului 5 București, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu,
- luare de mită și
- spălare de bani;
NICULAE MIRCEA-SORIN, asociat și administrator al mai multor societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită și
- spălare de bani;
MURGOCI ADRIAN, CIOCAN LAURA și CIOCAN SORIN cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- favorizarea făptuitorului și
- mărturie mincinoasă.
În ordonanțele de reținere se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2007 – prezent, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obțină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi).
Pentru atribuirea și plata contractelor de execuție de lucrări publice inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între primăria Sectorului 5 și instituții din subordinea acesteia, pe de o parte, și societățile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte.
„Comisionul” respectiv a fost plătit de către omul de afaceri, inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, prin intermediul inculpatului Niculae Mircea-Sorin și a unei alte persoane apropiate lor.
Acest comision a fost plătit, în parte, și sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăți de tip off-shore, de către omul de afaceri) și societăți comerciale controlate, prin interpuși, de către Vanghelie Marian-Daniel, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.
Din datele existente în cauză a reieșit că beneficiare a unor astfel de contracte (și a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele și societățile București S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin) și Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este inculpata Ciocan Laura).
O parte a „comisionului” a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate inculpatului Vanghelie Marian-Daniel.
De asemenea, pentru garantarea plății „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăți comerciale unor apropiați ai inculpatului Vanghelie Marian-Daniel.
Altă modalitate de plată a „comisionului de 20%” a constat în achitarea de către societățile controlate de către aceeași persoană a cheltuielilor de renovare și amenajare a unor spații utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management S.R.L. (asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin).
În aceeași perioadă, inculpații Vanghelie Marian-Daniel (primarul Sectorului 5 București) și Niculae Mircea-Sorin (acționar majoritar la societatea comercială București S.A. și asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L.) au transferat sume de bani provenite din comiterea infracțiunilor de luare de mită, sub forma achiziționării de bunuri mobile și imobile și sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.
Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienței cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie Marian-Daniel de la administratorul mai multor societăți comerciale.
De asemenea, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a disimulat adevărata natură a provenienței a părților sociale la societatea Eurowest Imob Consulting S.R.L., părți sociale pretinse de acesta de la un om de afaceri.
La data de 12 martie 2015, inculpații Murgoci Adrian, Ciocan Laura și Ciocan Sorin au făcut afirmații mincinoase în legătură cu fapte și împrejurări esențiale, acționând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, sub aspectul comiterii infracțiunilor menționate anterior.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Parchetului de pe lângă Tribunalul București și a Grupului de Lucru pentru Combaterea și Documentarea Infracțiunilor de Evaziune Fiscală și Spălarea Banilor din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.
Inculpaților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați la data de 13 martie 2015, la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile."