Marii “reformatori” ai Dreptei păcăliţi încă o dată de Băsescu
După eşecul înregistrat de PMP la alegerile europarlamentare, partidul lui Traian Băsescu a pus în cârca „reformatorilor” rezultatul electoral modest şi i-a izolat în partid odată cu Congresul.
Încă de la bun început, popularii au încercat să manipuleze opinia publică din ţara noastră cum că reprezintă o nouă mişcare politică ce este formată din oameni noi şi onești. La formarea Fundaţiei Mişcarea Populară şi apoi a PMP, Traian Băsescu şi clica sa au împins în faţă o seamă de intelectuali şi „reformatori” pentru a crea impresia că viitorul partid este unul integru. Însă, imediat după lansarea oficială a PMP, la începutul acestui an, partidul prezidenţial şi-a dat arama pe faţă, racolând o serie de oameni compromişi cum ar fi Elena Udrea, Elena Băsescu sau Florin Popescu.
Totodată, deoarece legea stipulează pierderea funcţiei de primar în cazul în care acesta părăseşte formaţiunea politică care l-a susţinut în alegerile locale, pe lângă cooptarea în partid a unor lideri politici naţionali pătaţi şi depăşiţi, prin intermediul Fundaţiei Mişcarea Populară au fost aduşi în siajul PMP o serie de edili locali. Mişcarea întreprinsă de PMP a avut ca rezultat intrarea pe uşa din dos a unei întregi serii de foşti membrii PDL care au căutat protecţie față de justiţie alăturându-se partidului prezidenţial. Printre achiziţiile de „marcă” ale Fundaţiei se numără baroni penali precum Gheorghe Falcă, Gheorghe Ştefan, Florin Popescu şi mulţi alţii.
Imediat după alegerile europarlamentare, PMP a organizat un congres în care, în loc să scape de personajele compromise care trag în jos partidul, popularii au numit-o în fruntea lor, la ordinul lui Traian Băsescu, pe Elena Udrea. Pe de altă parte, în timp ce fosta consilieră de la Cotroceni era aleasă în fruntea partidului, o serie de intelectuali care se alăturaseră formaţiunii prezidenţiale au fost marginalizaţi, partidul intrând complet pe mâna vechii garde din PDL.
În acest context, reformatorilor nu le-a mai rămas altă variantă decat să abandoneze proiectul politic în care iniţial au crezut. Astfel, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda şi-a anunţat marţi demisia de la conducerea organizaţiei care a cooptat peste 200 de primari. De altfel, Marian Preda şi-a arătat nemulţumirea faţă de modul în care intelectualii au fost marginalizaţi în partid. „Rolul fundaţiei în noul statut PMP a scăzut faţă de statutul anterior. Partidul şi-a luat soarta în propriile mâini şi a ales să continuie cu oameni din clasa politică nu din cei promovaţi de fundaţie. (…) Clasa politică nu poate fi schimbată din interior. (…) L-am informat din vreme pe preşedinte privind decizia mea.”, a declarat fostul preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară.
Totodată, și alți ”reformatori” din PMP au început să îşi arate dezamăgirea faţă de direcţia pe care a luat-o partidul. Printre aceștia se numără și Teodor Baconschi, care a criticat „evacuarea şi marginalizarea” intelectualilor din partid.
Alegerile din PMP de la sfârşitul săptămânii trecute şi linia strategică pe care formaţiunea populară s-a înscris începând cu săptămâna trecută au arătat adevărata faţă a acestui partid. Folosindu-se de bunul renume în rândul unei părţi a electoratului de dreapta a unor aşa-zişi „reformatori”, preşedintele Traian Băsescu i-a păcălit încă odată pe intelectuali pentru a-i spăla cu ajutorul acestora pe foştii membrii PDL care acum au preluat pe deplin conducerea partidului.