Marko Bela: Tensiunile româno-ungare îmi amintesc de anii '90. De ce nu am discuta despre problema autonomiei?
România şi Ungaria nu au nevoie să creeze un conflict artificial, declară liderul senatorilor UDMR, Marko Bela. Liderul maghiar precizează că aceste tensiuni îi amintesc de anii 1990.
Marko Bela spune că nici România, nici Ungaria nu au interesul unor controverse.
"Aceste tensiuni îmi amintesc de anii '90. Totuşi, suntem în anul 2015, când în mod foarte firesc ar trebui să existe un dialog pe orice temă, oricât de delicată ar fi considerată de unii acea temă. Nici România, nici Ungaria nu au în acest moment interesul unor controverse sau interesul unor tensiuni între cele două ţări. Trăim într-o perioadă când în acest spaţiu al Europei, de fapt în întreaga Europă ar fi nevoie de o colaborare foarte strânsă tocmai pe problema etnică. Am văzut foarte bine ce se întâmplă în Ucraina, pe de altă parte care este situaţia cu imigranţii peste tot. Într-o astfel de perioadă nu avem nevoie să creăm în mod artificial astfel de situaţii conflictuale. Nici Ministerul de Externe al României nu are dreptate când respinge orice opinie privind situaţia maghiarilor din România", declară liderul UDMR la RFI.
Citeşte şi: PONTA: Guvernul României nu poate tolera la nesfârşit derapajele inacceptabile ale Ambasadorului Ungariei la Bucureşti
Întrebat dacă în clipa de faţă există un dialog oficial între România şi Ungaria, liderul senatorilor UDMR a răspuns: "După părerea mea, nu. De acum 10-15 ani, amândouă părţile au afirmat că ar fi nevoie de un parteneriat strategic între cele două ţări şi dacă ne uităm foarte bine în jurul nostru şi România ar avea interesul unui astfel de parteneriat. Cu cine să avem o colaborare foarte strânsă, dacă nu cu Ungaria şi invers, aş zice eu".
Întrebat dacă nu greşesc şi oficialii de la Budapesta pentru că aduc în discuţie tema autonomiei, ştiut fiind faptul că în România este un subiect foarte delicat, Marko Bela a răspuns: "A fost un subiect foarte delicat cândva, dar în 2015 nu ar trebui să fie. De ce nu am discuta despre problema autonomiei? Am citit şi eu interviul ambasadorului Ungariei şi mie mi s-a părut că nu a spus nimic ieşit din comun".
Ambasadorul român la Budapesta s-a prezentat marţi la Ministerul ungar de Externe, după ce a cerut o audienţă, pentru a discuta pe tema declaraţiilor ambasadorului ungar la Bucureşti.
Presa maghiară susţine însă că ambasadorul român a fost convocat de MAE al Ungariei, pe tema unor declaraţii făcute luni de premierul Victor Ponta, când a spus că Ungaria încearcă să provoace România.
MAE român a reacţionat public luni faţă de afirmaţiile ambasadorului Ungariei, convocându-l la discuţii pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucureşti. Potrivit unui comunicat emis de MAE, partea română a atras atenţia, printre altele, că declaraţiile referitoare la un eventual statut de autonomie bazat pe criterii etnice echivalează cu o imixtiune în afacerile interne ale României, criticând şi afirmaţiile referitoare la premierul Victor Ponta.