Mediul de afaceri vrea Codul Fiscal
Oamenilor de afaceri puțin le pasă de cât de corupt este Vâlcov. Lor le pasă ca proiectul acestuia de Cod Fiscal să ajungă lege și să fie aplicat în forma actuală.
Demisia ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, și tot scandalul creat în jurul dosarului său n-au avut nici un impact asupra piețelor. Oricât de mult au încercat anumiți politicieni și formatori de opinie să prezinte situația ca fiind una catastrofică, jucătorii de pe piață sunt la curent cu activitatea de ministru a lui Vâlcov, în special cu proiectul Noului Cod Fiscal. Oamenilor de afaceri puțin le pasă de cât de corupt este Vâlcov. Lor le pasă ca proiectul acestuia de Cod Fiscal să ajungă lege și să fie aplicat în forma actuală. De ce? Pentru că mulți au fost șocați de îndrăzneala acestuia și nu credeau că vor vedea prea curând un guvern care să pună în practică asemenea măsuri de relaxare fiscală.
Într-un raport trimis luni dimineața de cei de la ING Bank către investitori se arată că „demisia ministrului de finanțe Darius Vâlcov, în contextul unor acuzații de corupție, are un impact neutru asupra piețelor. Este acuzat că ar fi luat mită în perioada 2010-2013, când era primar. Nu suntem de părere că această situație ar putea să deraieze planurile și politicile guvernamentale și, cel mai important, noul Cod Fiscal. De altfel, înțelegem din afirmațiile premierului că evenimentul ar putea chiar grăbi guvernul să vină mai repede cu proiectul de lege care prevede o serie de schimbări fiscale majore. Presa locală scrie, citând surse, că premierul va amâna câteva zile nominalizarea unui nou ministru de finanțe, în așteptarea finalizării proiectului noului Cod Fiscal”.
Așadar, în opinia analiștilor financiari, Ponta a luat decizia corectă atunci când l-a păstrat pe Vâlcov pentru a finaliza Noul Cod Fiscal. De altfel, după cum a explicat premierul, dacă acesta ar părăsi guvernul acum, în plin proces de avizare a Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, întreaga procedură ar trebui reluată. Asta înseamnă că va mai fi necesară cel puțin o lună până când proiectul ar putea fi trimis la Parlament, în loc de maximum o săptămână în momentul acesta, ceea ce ar face ca șansele ca aceste proiecte să devină lege în această sesiune parlamentară să fie extrem de mici.