Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Ziua Armatei Române
Președintele Klaus Iohannis a afirmat duminică, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că de Ziua Armatei Române se celebrează, mai presus de orice, patriotismul, el adăugând că și-ar dori ca și celelalte instituții publice să ajungă la cota de încredere de care se bucură Armata.
"Astăzi este Ziua Armatei Române, o zi în care celebrăm, mai presus de orice, patriotismul. Fiecare cetățean român, fie el militar, civil sau politician, are datoria de a-și iubi patria.
Cred că patriotismul înseamnă altceva decât cuvinte mari sau simboluri exterioare, care epatează. Patriotismul își găsește expresia în lucruri simple, în faptul ca îți faci treaba cu onestitate, că respecți legea, ca îți pasă de cei care te-au ales să-i reprezinți. Așa se construiește încrederea.
Și nu întâmplător, Armata este printre instituțiile cu cea mai mare credibilitate în ochii cetățenilor. Mi-aș dori ca și celelalte instituții publice să ajungă la cota de încredere de care se bucură Armata României. La mulți ani, Armata Română! La multi ani, România!", spune președintele în mesajul său.
Șeful statului a participat duminică dimineață, în județul Arad, la două ceremoniale militare de comemorare a eroilor, cu ocazia Zilei Armate, la Păuliș și în Piața "Avram Iancu" din Municipiul Arad.
În mesajul rostit lângă Monumentul Eroului Necunoscut din Piața 'Avram Iancu' din Arad, președintele a reluat ideea că 25 Octombrie este o zi a cinstirii eroilor.
"Este o zi a cinstirii memoriei eroilor noștri, care și-au sacrificat viața pentru ca acest neam să dăinuiască de-a lungul istoriei, celor care s-au dedicat apărării patriei, care au contribuit prin jertfa lor la formarea națiunii și a statului român, dar și celor care au căzut la datorie în misiuni internaționale în numele unor valori și principii universale.
Alegem să marcăm această zi în locuri simbolice, încărcate de istorie, pentru a fi astfel mai aproape de eroii noștri, mai conștienți de ce înseamnă sacrificiu și dăruire și mai atenți la lecțiile trecutului.
De aceea, am vizitat astăzi monumentul eroilor de la Păuliș, unde la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial o mână de elevi militari au ținut piept, prin curajul și dragostea lor de țară, inamicilor mult mai numeroși și mai bine înarmați. Nu putem să cinstim memoria acestor eroi altfel decât ducând mai departe moștenirea lor, prețuind valorile pentru care s-au jertfit și iubind această țară, așa cum au făcut-o ei", a spus președintele Iohannis.
Totodată, președintele a arătat că la construcția bugetului pentru 2016 "va fi un test al patriotismului pentru partidele politice" în privința creșterii bugetului Apărării.
"Urmează curând construcția bugetului pentru anul 2016. Dintr-un anumit punct de vedere acesta va fi un test al patriotismului pentru partidele politice, care au semnat toate, la începutul anului, Acordul privind creșterea bugetului Apărării la 2% din PIB până în 2017. În acest proces, anul 2016 ar trebui să aducă o primă etapă de creștere. Ar fi o dovadă de respect față de un angajament public, față de obligațiile asumate ca stat membru NATO, față de Armată și față de cetățeni, prin preocuparea pentru securitate națională și înțelegerea cerințelor pe care le impune actualul context internațional", a spus el.
Șeful statului a vorbit și despre o "prioritizare adecvată a programelor de înzestrare". "La rândul său, orice alocare de resurse suplimentare va trebui să fie dublată de un proces inovator, riguros și coerent de planificare și de o prioritizare adecvată a programelor de înzestrare. Acestea ar urma să conducă la o mai bună adaptare a structurii de forțe și la dezvoltarea de capabilități care să răspundă noilor realități strategice", a menționat Iohannis.
Președintele a arătat și că în contextul de securitate actual, cu riscuri și evoluții imprevizibile, țara noastră trebuie să fie pregătită din toate punctele de vedere.
"Faptul că ne aflăm într-un context de securitate schimbat, cu evoluții imprevizibile și riscuri, face ca astăzi tema securității naționale să fie una actuală și de interes pentru publicul larg mai mult decât oricând. România trebuie să fie pregătită din toate punctele de vedere.
Avem această responsabilitate în primul rând în raport cu cetățenii noștri, dar și în calitate de stat membru NATO. România știe ce vrea, avem un cadru solid în care operăm — este vorba de Strategia Națională de Apărare a țării adoptată anul acesta. Avem un plan de implementare a ei, de asemenea aprobat.
Instituțiile statului, și nu mă refer doar la cele din zona de securitate națională și apărare, știu care sunt pașii de urmat", a mai spus președintele Iohannis.