MILIONARI celebri, arestaţi în mandatul lui Traian Băsescu. Ce IMPLICARE are fostul preşedinte
Cu câţiva ani în urmă conduceau afaceri de zeci şi sute de milioane de euro, iar astăzi își petrec timpul în spatele gratiilor. O parte din fruntaşii topului milionarilor din România au înlocuit luxul palatelor cu austeritatea celulelor de închisoare. După fiecare condamnare, mulţi critici l-au arătat cu degetul pe Traian Băsescu, făcându-l direct responsabil de sentinţele pronunţate de judecători.
De partea cealaltă, susţinătorii lui Traian Băsescu sunt de părere că „justiţia independentă” este moştenirea lăsată de fostul preşedinte după 10 ani petrecuţi la cârma statului. Iar argumentele lor sunt aceleaşi exemple de oameni importanţi căzuţi în plasa magistraţilor în ultimii ani: de la baroni locali la oameni de afaceri care păreau imuni în faţa legii.
Obiectiv.info vă prezintă lista celor mai cunoscuţi milionari care au fost arestaţi şi/sau condamnaţi în timpul mandatelor lui Traian Băsescu. Vom lua ca referinţă Top 300 realizat de revista Capital în anul 2006, când, pe de o parte, România dădea lumii primii miliardari în euro, iar pe de altă parte Traian Băsescu abia îşi începuse mandatele, lupta împotriva corupţiei fiind una din principalele sale mize declarate.
GIGI BECALI - Locul 3 Top 300 din 2006, avere estimată la 950 de milioane de dolari
Omul de afaceri nu s-a mulțumit cu poziția a treia în topul milionarilor din 2006, astfel că, în 2008, Gigi Becali ocupa primul loc în Top 300 Capital, cu o avere de circa 2,5 miliarde de euro. Între timp, averea sa s-a diminuat şi nu este singurul plan în care i-a mers prost. Gigi Becali are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, el fiind condamnat pe 20 mai 2013 la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării. În plus, el a mai primit un spor de pedeapsă de șase luni după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.
În spatele gratiilor, Gigi Becali a devenit oficial și scriitor. El a scris prima sa carte intitulată “Muntele Athos, patria ortodoxiei”. Volumul, tipărit în 9.000 de exemplare, l-ar putea ajuta pe latifundiar să îşi mai scurteze din zilele de închisoare, el mai având de ispăşit aproximativ doi ani de detenţie.
Citeşte şi: Gigi Becali, cercetat pentru plagiat la scurt timp de la lansarea cărţii
SORIN OVIDIU VÎNTU - Locul 4 Top 300 din 2006, avere estimată la 900 de milioane de dolari
Sorin Ovidiu Vîntu a fost, la un moment dat, printre cei mai bogaţi şi mai influenţi oameni din România. În anul 2006, Sorin Ovidiu Vîntu se afla pe poziţia a patra în Top 300 realizat de revista Capital, cu o avere de 900 de milioane de dolari. El se numără printre afaceriştii care s-au ridicat din apele tulburi ale anilor ’90, au adunat averi uriaşe, au controlat statul după bunul plac şi au sfârşit apoi în spatele gratiilor.
Vîntu a fost eliberat condiţionat la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, după ce a ispăşit 11 luni de detenţie din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul în care a fost judecat pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Înainte de această pedeapsă, omul de afaceri a mai executat un an de închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă. Problemele lui Vîntu cu legea nu se opresc însă aici: acesta este judecat şi în alte două dosare. Unul dintre ele se referă la prejudicierea companiei Petromservice cu peste 83,5 milioane de euro, caz în care a fost condamnat deja în primă instanţă la şase ani şi două luni de închisoare, iar al doilea are legătură cu devalizarea Fondului Naţional de Investiţii, fiind acuzat de spălare de bani şi instigare la delapidare.
Într-un interviu acordat pentru adevarul.ro, Vîntu a explicat cum a ajuns să se îmbogăţească.
"Am făcut cea mai deşteaptă chestie pe care putea s-o facă cineva, adică ce-a făcut jumate din naţia română: contrabandă. În ’90, mai bine de jumătate din oamenii de afaceri, din bancul ăla de piranha, plecau în Turcia sau în alte părţi, veneau cu camioane de marfă, luau un pachet de ţigări cu doişpe lei şi-l vindeau cu o sută de lei. Ăsta era business-ul la vremea aceea. Dacă te uitai pe şoselele patriei vedeai portbagajele Daciilor pline până la refuz. Cu marfă de la turci. Aşa au început toţi. Majoritatea de fapt, nu toţi."
Întrebat dacă ilegalităţile comise au adus mari prejudicii statului, Vîntu nu a ezitat să declare: "Păi, munca noastră este să furăm statul, domnule! Noi, oamenii de afaceri, asta facem, încercăm să păcălim statul."
Citeşte şi: Sorin Ovidiu Vântu a fost ELIBERAT condiţionat
DAN VOICULESCU - Locul 9 Top 300 din 2006, avere de 500 de milioane de dolari
Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv în august 2014 la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul „Telepatia” privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
Dan Voiculescu a fost lovit greu şi finanicar odată cu arestarea. Magistraţii au decis să-i confişte toată averea: sediul Antenelor, al grupului Grivco, dar şi acțiunile donate fiicelor. În plus, s-a pus sechestru pe toate conturile familiei. Oricum, Voiculescu pierduse o mare parte din ea în ultimii 5 ani. În 2009, averea îi era estimată la 1,5 miliarde euro, în timp ce acum este cotată la mai puţin de 400 de milioane. Dar după cum el singur a declarat chiar înainte de arestare, știe cum e să trăiască în sărăcie.
"Până la 34 de ani am stat cu soţia şi cu doi copii într-o cameră de 24 de metri, cu o sufragerie de 8 metri. Şi ce-i mai interesant, WC-ul era în curte".
Citeşte şi: DAN VOICULESCU CONDAMNAT. Ce avere are patronul Antenelor
GEORGE COPOS - Locul 10 Top 300 din 2006, avere de 420 de milioane de dolari
George Copos a fost condamnat definitiv în luna august 2014 la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro, cu ocazia vânzării unor spaţii ale firmei Ana Electronic către Loteria Română.
În 2004, Copos a vândut loteriei 38 de spaţii comerciale pe care le preluase de la stat. A încheiat afacerea prin intermediari, pentru ca astfel să plătească mai puţin la stat. S-a făcut expertiză şi s-a stabilit că bugetul statului ar fi fost păgubit cu aproximativ un milion de euro.
Alături de Copos au fost condamnaţi un partener italian şi fostul director al Loteriei, Nicolae Cristea, tot la câte patru ani de închisoare, dar şi doi intermediari, unul la patru, altul la trei ani de închisoare.
Citeşte şi: DOSARUL LOTERIA II se reia de la ZERO
DAN ADAMESCU - Locul 11 Top 300 din 2006, avere estimată la 400 de milioane de dolari
Dan Adamescu a fost arestat preventiv din 6 iunie până în 30 august, dată de la care este în arest la domiciliu. Adamescu este acuzat că a mituit cu 20.000 de dolari doi judecători, pentru ca aceștia să dea soluții favorabile în două dosare de insolvență.
În prezent, unul dintre topurile bogaţilor îi estimează averea la 950 de milioane de euro. Alături de familie, conduce un conglomerat format din afaceri, de la asigurări la hoteluri, construcţii şi presă.
Dan Adamescu a pus bazele afacerilor după plecarea sa în Germania, la sfârșitul anilor 70. Acolo s-a ocupat de gestiunea produselor alimentare de import, care ajungeau inclusiv pe masa soţilor Ceauşescu. Ulterior a devenit reprezentant pentru Europa de Est al marilor producători japonezi ca JVC, Seiko şi Panasonic. Prima afacere în România a fost cu televizoare color, iar apoi s-a axat pe construcții și astfel a început să-și diversifice portofoliul. A construit clădiri de birouri şi a cumpărat magazinul Unirea din centrul Bucureştiului în 2001. În 2002, omul de afaceri a cumpărat societatea de asigurări Astra. Adamescu câştigă cei mai mulţi bani nu din asigurări, ci din centrele comerciale şi din hotelurile pe care le deţine. În 2006, a cumpărat cu 10 milioane de euro hotelul Rex din Mamaia. Mai deţine pachetul de control şi la hotelul Intercontinental din Bucureşti. Dan Adamescu are afaceri şi în presă. El controlează trustul Medien Holdien, care deţine ziarul România liberă şi revista Academia Caţavencu.
Citeşte şi: UPDATE Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti şi Dan Adamescu, trimişi în judecată de DNA
OVIDIU TENDER - Locul 24 Top 300 din 2006, avere estimată la 190 de milioane de euro
Ovidiu Tender a fost condamnat pe 16 decembrie 2014 la 11 ani şi patru luni de închisoare în dosarul Carom, în care este acuzat de evaziune fiscală.
Dosarul RAFO-Carom este unul dintre cele mai lungi procese din istoria justiției din România. În acest dosar, Ovidiu Tender şi Marian Iancu au fost trimişi în judecată în august 2006, rechizitoriul fiind întocmit de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, trimisă în judecată în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.
Procurorii susțin că aceștia au constituit un grup de criminalitate organizată în vederea obținerii de fonduri financiare frauduloase, a căror sursă urma a fi disimulată prin încheierea unor contracte comerciale nelegale. Decizia nu este însă definitivă.
Citeşte şi: OVIDIU TENDER, condamnat la 11 ani de închisoare: Deciziile justiţiei trebuie respectate!
IOAN ŞI VICTOR BECALI - Locul 49 Top 300 din 2006, avere de 70 de milioane de dolari
Averea fraţilor Becali a creat nenumărate controverse pentru curioşii care nu au reuşit să-şi explice provenienţa banilor. Pentru a elimina speculaţiile, Giovani Becali a vorbit public despre averea sa, pe care a evaluat-o la 55 de milioane de euro.
"Noi am avut nişte părinţi capabili. Atât tatăl nostru, cât şi tatăl lui Gigi au crescut animale. Tatăl meu mi-a trimis mie 30.000 de dolari în Germania să am bani acolo, în '85. Vă daţi seama că ai noştri aveau bani atunci, aveau oi. Tata voia să facă o casă înainte de '91, '92, da i-a fost frică că i-o confiscă Ceauşescu. Tata şi fratele lui tata şi Gigi aveau câteva sute de mii de dolari bune în acei ani. După care i-au scos şi au cumpărat nişte terenuri. Apoi am început să cumpăr şi eu. În Germania mă ocupam cu transferuri de jucători. În Germania aveam casa mea, aveam maşinile mele, doi copii", a povestit Giovani Becali în emisiunea moderată de Victor Ciutacu la România TV.
Iar când s-au săturat de oierit, cei doi frați Becali s-au orientat spre fotbal, domeniu care i-a băgat și în închisoare. În luna martie, Ioan Becali a fost condamnat definitiv la şase ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători. Iar Victor Becali a fost condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare, în acelaşi dosar.
Citeşte şi: Giovani Becali: Mai bine putrezesc în pârnaie decât să cer graţierea
GICĂ POPESCU - Locul 110 Top 300 din 2006, avere estimată la 40 de milioane de dolari
Gică Popescu a fost condamnat la 3 ani și o lună în dosarul Transferurilor, în luna martie 2014.
Deși a apărut în clasamentul bogaților români, Gică Popescu a avut mai mereu ghinion în afaceri. Prima investiție care s-a dovedit a fi greșită a fost construirea unui hotel de lux în orașul său natal, Calafat. Şcoala de fotbal înfiinţată apoi a ajuns să fie executată de fisc din cauza datoriilor. Magazinul engros din Capitală, ridicat cu 10 milioane de euro, a fost închis până la urmă din lipsă de clienţi.
Cu toate acestea și în 2008, fotbalistul avea o avere de 40 de milioane de euro. Însă, ziarele scriau că înaintea condamnării, Gică Popescu încerca să vândă apartamentul din Palma de Mallorca, vila din Franţa şi casa din Constanţa, ca familia lui să aibă din ce trăi cât timp el va fi închis.
Citeşte şi: Gică Popescu, ultima declaraţie în libertate
CRISTI BORCEA - Locul 217 Top 300 din 2006, avere estimată la 17 milioane de dolari
Cristi Borcea a avut o perioadă prosperă până anul trecut când a fost condamnat la 6 ani şi patru luni în dosarul Transferurilor. În acest dosar, el a fost trimis în judecată în anul 2008, după ce procurorii l-au acuzat că i-a vândut pe fotbaliştii Nicolae Mitea, Cosmin Contra şi Paul Codrea la preţuri infime în acte, în timp ce sumele mari au ajuns în conturile sale.
Mărirea lui Borcea coincide cu viaţa sa la clubul Dinamo. În 1995 a ajuns la clubul din Ştefan cel Mare ca simplu angajat: făcea rost jucătorilor de televizoare şi electrocasnice. După un an sub aripa lui Cornel Dinu, Cristi Borcea a reuşit să îşi ia bacalaureatul: avea 26 de ani şi a absolvit un liceu din comuna Fierbinţi, judeţul Ialomiţa. A urcat apoi în ierarhia clubului şi a ajuns pe rând director sportiv, de marketing şi într-un final acţionar.
După 17 ani la Dinamo, Borcea a ajuns la o avere estimată la 120 de milioane de euro: terenuri în Bucureşti, două hoteluri pe litoral, altele la Timişoara şi Botoşani, precum şi case de vacanţă la Miami şi Monte Carlo. În 2011 a fost nevoit să îşi împartă averea după ce a divorţat de prima lui soţie, Mihaela.
Imediat după condamnarea sa, presa scria că Borcea şi-a trecut întreaga avere pe numele fiului său cu cea de-a doua soţie reuşind astfel să îşi protejeze averea de plata daunelor cerute în Dosarul Transferurilor.
Citeşte şi: Probleme după condamnare: Cristi Borcea susține că e falit
Dacă celor enumerați mai sus averea nu le-a putut salva libertatea și alți milionari de top stau cu frica în sân că în orice moment le-ar putea bate la ușă oamenii legii.
IOAN NICULAE - Locul 7 Top 300 din 2006, avere estimate la 700 de milioane de dolari
Anchetat în dosarul „Gaze ieftine pentru Niculae“. În acest dosar, procurorii fac cercetări privind modul în care firmele lui Ioan Niculae au primit timp de mai mulţi ani gaze subvenţionate, deşi nu aveau acest drept, din cauza datoriilor la bugetul de stat.
Citeşte şi: Averea lui Ioan Niculae se micşorează de la o oră la alta. DIICOT a extins sechestrul
IOAN NECULAIE - Locul 17 Top 300 din 2006, avere estimată la 210 milioane de dolari
Afaceristul Ioan Neculaie, patronul FC Braşov, este anchetat pentru mai multe fapte de corupţie. De mai bine de un deceniu, Neculaie este urmărit penal de DNA în dosarul Roman SA. Afaceristul mai are un dosar penal având ca obiect o evaziune fiscală de câteva milioane de euro de la FC Braşov SA.
Citeşte şi: ECONOMICA.NET: Milionarii României, executaţi silit pentru datorii la stat
ADRIAN SÂRBU - Locul 37 Top 300 din 2006, avere estimată la 100 de milioane dedolari
Omul care s-a aflat mult timp în spatele celui mai mare trust de presă din România se află şi el în vizorul procurorilor. Adrian Sârbu este bănuit că se afla la conducerea reţelei din care fac parte mai multe firme conduse de omul de afaceri şi care a provocat statului un prejudiciu estimat la 20 de milioane de euro, făcut prin achiziţii fictive de bunuri sau de prestări servicii fictive.
Aleria Management, una dintre firmele lui Adrian Sârbu, ar fi creat un prejudiciu de aproape 5 milioane de lei, potrivit România TV. La aceasta, se adaugă şi Apropo Media, dar şi Publimedia Internaţional, cu prejudiciu care s-ar ridica la peste 22 de milioane de lei.
Vizate sunt si firmele Mediafax Grup si Mediafax S.A. Prejudiciul pe care il estimeaza anchetatorii in cazul celor doua firme este de 55 de milioane de lei.
Citeşte şi: Adrian SÂRBU, TURNAT la parchet de propriii angajaţi
ELAN SCHWARTZENBERG - Locul 62 Top 300 din 2006, 60 de milioane de dolari
Omul de afaceri Elan Schwartzenberg este cercetat într-un dosar privind preluarea companiei Realitatea Media. În acest dosar mai sunt cercetate şi alte persoane, atât din conducerea Realitatea Media, cât şi din conducerea firmei care a preluat această companie.
Totodată, numele său a apărut şi în ancheta privind dispariţia lui Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar în timpul mandatului acestuia la conducerea ANAF.
Omul de afaceri Elan Schwartzenberg este acuzat de DNA pentru spălare de bani şi înşelăciune, în dosarul dispariţiei lui Codruţ Marta, în care se verifică şi spălarea a milioane de euro la Realitatea Media.
Citeşte şi: Ce mafie era și cum se fura în regimul Băsescu
ADRIEAN VIDEANU - Locul 124 Top 300 din 2006, avere estimată la 35 de milioane de dolari
Adriean Videanu este din nou cercetat penal, după ce Judecatoria Sectorului 5 a decis să redeschidă dosarul penal în care este acuzat de abuz în serviciu în timpul mandatului de primar general al Capitalei.
Citeşte şi: Adriean Videanu este urmărit penal pentru abuz în serviciu
Ştirile orei
Tender,Nicolae,Neculaie,Elan,Videanu,etc nu au fost arestati,sau nu inca..
foamea jurnalistilor naste monstrii,titlul este una,scriem alta..