Ministrul Costoiu: Ţinuta şcolară va fi introdusă cu acordul elevilor

| 14 apr, 2014

Şcoala este, de multe ori, locul unei parade de ţinute extravagante şi uneori indecente, însă introducerea unei uniforme trebuie decisă cu elevii, iar ministerul, inspectoratul şi şcolile nu trebuie să aibă nicio legătură cu achiziţia acesteia, a declarat, luni, ministrul Mihnea Costoiu.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a declarat luni, la dezbaterea pe tema iniţiativei introducerii uniformelor în şcolile din Sectorul 6, organizată de Primăria Sector 6, că educaţia se face începând de la ţinută, fără a fi vorba doar de ţinuta vestimentară, conform Mediafax.

"Şcoala, de multe ori, a devenit locul unei parade în care sunt expuse ţinutele extravagante şi uneori indecente. Dacă nu spunem acest lucru, greşim faţă de copii", a spus Costoiu.

Demnitarul a precizat că, în opinia sa, copiilor ar trebui să li se explice rolul ţinutei şcolare, care nu este de uniformizare, iar orice decizie în această privinţă să se ia numai cu acordul lor, dar ei să conştientizeze de ce doresc uniforma sau de ce o resping.

Mihnea Costoiu a mai spus că, în cazul în care se decide introducerea uniformei şcolare, decizia trebuie să fie luată la nivelul şcolii, însă nici ministerul, nici inspectoratul şcolar şi nici instituţia de învăţământ nu trebuie să se ocupe de achiziţia ţinutelor şcolare.

"Ministerul Educaţiei Naţionale trebuie să se ocupe de partea pe care o are în responsabilitate, nu de construcţii de clădiri şi de achiziţii. Şcoala, ministerul, inspectoratul nu trebuie să se amestece în achiziţia acestor produse", a mai spus ministrul delegat pentru Învăţământ Superior.

Inspectorul şcolar general al Municipiului Bucureşti, Constantin Tăistaru, a precizat că nu este de acord, ca principiu, cu introducerea elementului "obligatoriu" legat de ţinută, el explicând că dacă după 1990 am trecut dintr-un tip de societate în alt tip de societate, ar trebui lăsată libertatea de opţiune a fiecăruia.

"Asociaţiile de părinţi, care au responsabilitatea materială, trebuie să discearnă şi, împreună cu conducerile unităţilor de învăţământ, după consultarea elevilor, să ajungă la o concluzie diferenţiată de la unitate la unitate. Eu nu sunt adeptul termenului de «uniformă». Pot spune, însă, că orice şcoală trebuie să aibă brandul propriu, să aibă propriul prestigiu, pe care şi-l promovează inclusiv prin ţinută particularizată. Din punctul meu de vedere, ar fi o dovadă că un manager de unitate de învăţământ a înţeles ce înseamnă marketingul şi că prin ţinută poate să promoveze o serie din valorile unităţii de învăţământ. Susţin ţinute reprezentative, diferenţiate, care să exprime foarte bine identitatea şi particularităţile fiecăreia dintre unităţile de învăţământ", a declarat Trăistaru.

În cadrul dezbaterii organizate de Primăria Sector 6, s-a discutat şi despre preţul uniformelor şcolare, care uneori ar costa mult prea mult, iar unii părinţi nu şi-ar putea permite astfel de costuri.

Viceprimarul Sectorului 6, Gabriel Petrea, a precizat însă că dacă în urma dezbaterilor care vor fi organizate cu părinţii, elevii şi cadrele didactice se va decide introducerea unifromelor şcolare în unităţile de învăţământ din sector, se vor putea găsi bani pentru a susţine acele familii care nu ar avea posibilităţi financiare pentru achiziţionarea uniformei.

"Primăria Sectorului 6 plăteşte în jur de 100.000 de ajutoare sociale de diferite tipuri. Eu cred că pentru familiile care nu îşi permit să cumpere uniforma vom găsi o soluţie să le ajutăm", a spus Petrea.

El a mai spus că primăria nu va influenţa în niciun fel decizia în ceea ce priveşte introducerea uniformei obligatorii în şcolile din Sectorul 6.

"Vom păstra o poziţie neutră şi vom interveni strict, precum un arbitru. Dezbaterea de astăzi este doar primul pas în procesul prin care se urmăreşte stabilirea unui punct de vedere cât mai larg împărtăşit asupra subiectului uniformelor obligatorii", a mai spus viceprimarul.

Directorii unităţilor de învăţământ din sector au spus că susţin uniformele şcolare, care există deja în unele unităţi, şi au precizat că acestea trebuie percepute ca simboluri al şcolilor, ca elemente de identificare, şi nu ca măsură de uniformizare.

Direcotul Liceului "Marin Preda" a declarat că a luat decizia introducerii uniformei şcolare în urmă cu doi ani, fără să introducă pedepse pentru cei care nu o poartă. El a explicat că elevii trebuie convinşi că este bine să aibă o ţinută şcolară, explicându-le că aceasta trebuie să fie o mândrie, aşa cum în fotbal este o mândrie să porţi echipamentul unui anumit club.

De altfel, toate cadrele didactice au pus accentul pe ideea de introducere a unei ţinute şcolare personalizate pentru fiecare şcoală, dar şi pe faptul că aceasta trebuie privită ca simbol al unităţii de învăţământ.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ