Ministrul Energiei: Guvernul vrea să obțină minim 200 de milioane de dolari din participația de la Rompetrol Rafinare
România caută să finalizeze până la jumătatea anului viitor vânzarea unei participații în Rompetrol Rafinare, cea mai mare rafinărie a țării, singurul potențial cumpărător fiind acționarul majoritar KMG International NV, a declarat ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, transmite Bloomberg.
Guvernul vrea să obțină cel puțin 200 milioane de dolari din vânzarea a 26,7% din acțiunile Rompetrol Rafinare SA iar licitația va fi realizată astfel încât să fie în conformitate cu reglementările UE, după semnarea memorandumului cu KMG privind vânzarea acțiunilor, în 2013. Executivul intenționează de asemenea să ajute KMG să înființeze un fond de investiții pentru a finanța proiectele în România, în următoarele nouă luni, a declarat Gerea într-un interviu acordat luni la București. Statul intenționează să-și păstreze o participație de 18% în rafinărie, după licitație.
'KMG este foarte interesată în extinderea afacerilor în România și crearea unui fond de investiții', a explicat oficialul român, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, în septembrie, Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte KMG International, arăta că reprezentanții KMG International sunt hotărâți să își onoreze angajamentele față de statul român în privința Rompetrol Rafinare, iar privatizarea a 26,69% din rafinăria de la Petromidia ar putea avea loc în prima parte a anului viitor.
Zhangulov a subliniat că vânzarea de acțiuni deținute de Guvern, reprezentând un pachet de 26,69% din Rompetrol Rafinare, este gestionată de Ministerul Energiei prin intermediul unei agenții speciale care trebuie să îndeplinească anumite criterii, iar întregul proces trebuie să se supună prevederilor impuse de legislația românească cu privire la privatizarea prin licitație publică.
Reprezentanții KMG International au avut luna trecută noi discuții cu autoritățile române pe marginea Memorandumului de Înțelegere privind Rompetrol Rafinare.
Memorandumul încheiat la data de 15 februarie 2013 reglementează termenii generali ai unei tranzacții complexe între statul român și The Rompetrol Group, deținut de grupul KazMunayGas, care este structurată pe patru componente majore: un angajament de cumpărare din partea The Rompetrol Group sau a unei societăți afiliate acesteia a unui pachet minoritar de acțiuni reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, deținut în prezent de Ministerul Energiei, la un preț minim garantat de 200 milioane dolari; o garanție de menținere de către statul român a unei participații nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioadă de trei ani; constituirea unui fond de investiții sub forma unei societăți pe acțiuni, care va investi în proiecte energetice din România; ca o premisă a implementării tranzacției vor trebui încetate toate litigiile și măsurile administrative inițiate de MFP împotriva RRC, ca urmare a conversiei în acțiuni a obligațiunilor deținute de statul român și nerăscumpărate de RRC până la scadență.