Ultima decizie a Guvernului legată de Rompetrol. Ce se va întâmpla cu rafinăria
Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre vânzarea unui pachet de 11.775.349.451 acțiuni, reprezentând 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A. Constanța.
Preţul de ofertă al pachetului de acțiuni va fi cel puţin egal cu valoarea nominală a acestui pachet de acţiuni, iar licitaţia cu strigare va putea să se deruleze la un preţ în urcare faţă de preţul de ofertă (licitaţie competitivă), sau în scădere (licitaţie olandeză), în funcţie de interesul manifestat de investitori. Potrivit Strategiei de privatizare, prețul de adjudecare al pachetului de acţiuni nu va fi mai mic de 200 milioane de dolari, în caz contrar urmând a nu se finaliza vânzarea pachetului de acțiuni.
Potrivit aceleiaşi Hotărâri a Guvernului, se mandatează Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, în calitatea sa de instituție publică implicată și administrator al acțiunilor în numele statului român a unui pachet semnificativ de acțiuni care reprezintă 44,6959% din capitalul social al RRC, să deruleze acțiunile necesare pentru implementarea strategiei de privatizare.
Strategia de vânzare a 26,6% din Rompetrol Rafinare este parte a înţelegerii complexe pe care Guvernul României a agreat-o cu KayMunaiGas, în 2013. Astfel, pe lângă prevederea ca vânzarea acestui pachet de acţiuni să se facă cu prioritate către kazahi, cele două părţi au convenit ca restul de 18% din ceea ce deţine statul să rămână în proprietatea sa pentru cel puţin încă trei ani. O altă parte a înţelegerii este ca partea kazahă să constituie, în cel mai scurt timp, un fond de investiţii în valoare de un miliard de dolari pentru investiţii în energia din România. "...constituirea unui fond de investiţii(Fondul), sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România", se arată în Nota de Fundamentare a HG. Potrivit documentului, vânzarea pachetului de 27% şi constituirea fondului de investiţii constituie premisa renunţării de către statul român, prin Ministerul Finanţelor, la toate litigiile şi măsurile administrative iniţiate împotriva RRC "în legătură cu aplicarea OUG 118/2003, modificată şi aprobată ulterior prin Legea 89/2005, ca urmare a conversiei în acţiuni a obligaţiunilor deţinute de statul român şi nerăscumpărate de RRC până la scadenţă".
La începutul anului, reprezentanți din cadrul Ministerului Economiei anunțau că un fond de investiții din Arabia Saudită s-a arătat interesat de licitația pe care statul vrea să o organizeze pentru vânzarea pachetului minoritar de la Rompetrol Rafinare. Întrebat dacă se așteaptă la competitori, Azamat Zhangulov a declarat pentru Capital că sunt puține șanse ca cineva să fie interesat de un pachet minoritar, mai ales că este vorba de un sector în care investitorii doresc să dețină controlul, însă nu exclude această posibilitate.“Ne așteptăm să apară cineva dat fiind faptul că este un proces deschis, iar probabil că acea companie ar fi interesată să obțină documentații cu privire la activități, însă nu ne putem imagina ca o companie să plaseze o ofertă de 200 milioane de dolari pentru 26% din acțiunile rafinăriei“, a spus acesta pentru Capital.
El adaugă că în cei aproape opt ani de la preluarea The Rompetrol Grup au fost realizat investiții de peste 1,5 miliarde de dolari „pentru a menține în stare bună activele rafinăriei, dar și pentru a dezvolta activitățile de profil."