Ministrul Sănătăţii: 2014 a fost primul an în care nu s-au redus paturile din spitale
Numărul total de paturi din spitalele din România nu va scădea în 2015, a declarat, luni după-amiază, la Botoşani, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Nicolae Bănicioiu a punctat că 2014 a fost primul din ultimii patru ani în care Ministerul Sănătăţii nu a recurs la diminuarea numărului de paturi, în ciuda acordurilor semnate, în anii precedenţi, cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).
"Anul ăsta a fost primul an după semnarea celebrului acord cu FMI în care nu s-au mai redus paturile. E adevărat că fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a avut un alt agreement, adică trebuiau tăiate un număr destul de mare de paturi şi anul acesta, şi în 2015. Eu cred că dacă ţinem lucrurile aşa cum am început anul acesta noua echipă de la minister, putem să ţinem lucrurile sub control, adică să nu tăiem paturi', a declarat Bănicioiu.
Numărul total de paturi, aprobat anual la nivel naţional, reprezintă numărul maxim de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti cu spitalele publice şi private din România, în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Numărul de paturi care au putut fi contractate la nivel naţional a scăzut de la 136.341 în 2010 la 123.127 pentru 2013.
Comasarea spitalelor a fost o decizie greşită
El a declarat luni după-amiază, la Botoşani, că ministrul poate accepta decomasarea unităţilor medicale care funcţionează prost, dacă autorităţile judeţene sau locale sunt de acord cu acest lucru.
'E o discuţie care trebuie făcută mult mai amplu. Trebuie ca şi comunităţile locale să îşi exprime acordul, după aceea şi Consiliul Judeţean, care va trebui să dea nişte hotărâri. Se poate lua în calcul şi acest aspect (decomasarea -n.r.). După părerea mea, a fost o greşeală atunci, dar, repet, trebuie implicaţi toţi factorii', a afirmat Nicolae Bănicioiu.
Totodată, ministrul Sănătăţii susţine că instituţia pe care o conduce are în vedere reevaluarea criteriilor după care s-a făcut evaluarea spitalelor.
'Luăm în discuţie în acest moment criteriile în urma cărora s-au făcut clasificările spitalelor. E o discuţie pe care o avem cu cei de la Casa de Asigurări pentru că ei, în funcţie de aceste criterii, de aceste clasificări, finanţează spitalele. Ştiţi foarte bine că, din păcate, tariful pe fiecare caz în parte nu este de multe ori suficient, adică nu reuşeşte să acopere cheltuielie. De aceea, părerea mea este că o parte din criterii ar trebui modificate', a afirmat ministrul Nicolae Bănicioiu.