Care este planul de salvare al Institutului Cantacuzino
Declinul Institutul Cantacuzino a fost oprit prin venirea la putere a guvernului condus de Victor Ponta care a alocat 10 milioane de lei din fonduri de rezervă pentru ca instiția să își poată relua producția. Din păcate, incompetența ministrului liberal Eugen Nicolaescu a făcut ca producătorul de vaccinuri să înregistreze eșecuri pe bandă.
După ce ani de zile a reprezentat una din instituțiile etalon pentru cercetarea românească, în timpul guvernării portocalii Institutul „Cantacuzino” a fost adus în pragul falimentului din pricina unor interese imobiliare ilicite.
Declinul Institutului s-a accelarat în 2010 când Agenția Națională a Medicamentelor a retras autorizația de a produce vaccinuri ca urmare a slabei documentații pregătite necorespunzător de cei care conduceau instituția. În anul 2012 linia de producție a Institutului Cantacuzino a fost închisă după ce mai multe loturi de doze de vaccin au fost retrase ca urmare a slabei concentrații a tulpinei B. Din pricina eșecului de a produce un vaccin corespunzător, țara noastră a fost nevoită să importe acest produs din Uniunea Europeană la prețuri de două ori mai mari decât a celor produse în România.
Declinul Institutul Cantacuzino a fost oprit prin venirea la putere a guvernului condus de Victor Ponta care a alocat 10 milioane de lei din fonduri de rezervă pentru ca instiția să își poată relua producția. Din păcate, incompetența ministrului liberal Eugen Nicolaescu a făcut ca producătorul de vaccinuri să înregistreze eșecuri pe bandă. După ce fostul ministru liberal a promis producerea a 400.000 de doze de vaccin antigripal până la sfârșitul anului 2012, produsele medicamentoase realizate de Institut au fost contaminate în procesul de fabricație, fapt pentru care nu au mai obținut aprobările Agenției Naționale a Medicamentelor. În urma unei anchete realizate de Organizația Mondială a Sănătății la Institutul Cantacuzino s-a constatat că vina pentru problemele apărute în procesul de fabricație a serului antigripal a aparținut Ministerului Sănătății, ca urmare a presiunilor pe care le-a făcut la adresa instituției. Încercând să iasă basma curată, Eugen Nicolaescu a preferat să paseze responsabilitatea către persoanele aflate în subordine, demițând conducerea Institutului Cantacuzino și pe cea a Agenției Naționale a Medicamentului.
Mulțumită plecării PNL din USL, actualul guvern condus de Victor Ponta a putut reorganiza Institutul Cantacuzino astfel încât să redevină o instituție de prestigiu pentru cercetarea medicală românească. Astfel, miercuri, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care Institutul a trecut din coordonarea Ministrerului Sănătății în cea a Ministerului Educației. „Aş vrea să se înţeleagă foarte clar: Nu dorim închiderea institutului, ci revitalizarea lui. A fost creat ca institut de cercetare de elită, încercăm să îl readucem acolo unde-i este locul", a precizat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
Prin trecerea în subordinea Ministerului Educației, Institutulul va intra într-un amplu proces de reorganizare ce va implica ștergerea datoriilor, evaluarea angajaților și schimbarea actualului management. Totodată, schimbarea administratorului va oferi o nouă oportunitate Institutulului Cantacuzino, care va putea accesa fonduri europene prin programele derulate de Ministerul Educației pentru cercetare și în acest mod își putea relua activitatea de producere a vaccinurilor antigripale.
Ştirile orei
adica pe PALADA...