Mircea Băsescu RECIDIVEAZĂ! Băsescu, în 2009: Este extrem de greu să te aperi de propriul frate
Mircea Băsescu nu este la prima abatere în familia prezidenţială. În 2009, preşedintele Traian Băsescu declara că dacă fratele său mai intră într-o firmă dubioasă s-ar putea să nu mai candideze, după ce Mircea Băsescu se asociase într-o firmă de armament, iar fratele său conducea ierarhic armata, fiind şeful CSAT.
"Dacă fratele meu se mai bagă într-o firmă din asta dubioasă s-ar putea să nu mai candidez. De duşmani te poti apăra, dar este extrem de greu să te aperi de propriul frate", a spus Băsescu în 2009, după ce fratele său, Mircea Băsescu a intrat ca asociat într-o firmă de armament, creând premisele unui conflict de interese în condiţiile în care Băsescu este şi şeful suprem al Armatei.
Controversata lume a afacerilor cu armament şi tehnică militară a ajuns până la uşa familiei preşedintelui României, Traian Băsescu, riscând să-l aşeze pe şeful statului în cel mai grav conflict de interese de la preluarea mandatului, în decembrie 2004, scria ziarul Bursa.
Ca preşedinte al României, Traian Băsescu este şi şeful Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, organism care aprobă, printre altele, şi programele de achiziţii cu armament şi tehnică militară ale Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
De două luni, fratele său, Mircea Băsescu, s-a asociat cu şefii industriei noastre de apărare, dar şi cu reprezentanţii unor mari companii americane din industria de armament şi tehnică militară, unde activează în prezent chiar foşti înalţi ofiţeri NATO şi US Army.
Afacerea fratelui preşedintelui României s-a înjghebat în iunie 2009, la doar o lună după ce CSAT a discutat despre înzestrarea armatei şi după ce Ministerul Apărării Naţionale a anunţat demararea licitaţiei pentru modernizarea celor două fregate britanice, parafată de Guvernul PSD în 2002 şi care ne-a costat deja peste 120 de milioane de lire sterline. Exact personajul cheie în această afacere a fregatelor, Aurel Cazacu, fostul şef al Romtehnica în acea perioadă, s-a asociat, în iunie, cu fratele preşedintelui Băsescu în firma Desintco.
În plus, alt asociat în afacerea lui Mircea Băsescu este chiar generalul în rezervă Ion Eftimie Sandu, locţiitorul şefului Departamentului de Armament din MApN, ministerul care va organiza licitaţiile pentru dotarea armatei.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este cel care avizează programele de achiziţii ale Ministerului Apărării Naţionale privind înzestrarea cu armament şi tehnică de luptă, iar un contract cum este modernizarea fregatelor trece, în mod normal, prin CSAT. Ceea ce face aproape inexplicabil gestul fratelui preşedintelui României de a intra, într-un astfel de moment, în afaceri legate de industria noastră de apărare, alături de oficialul român care a negociat achiziţia fregatelor şi, mai ales, alături de unul din şefii Departamentului de Armament al Ministerului Apărării Naţionale, adică cel care se ocupă de dotarea Armatei.
Afacerea Desintco apare astfel într-un moment în care se insistă tot mai mult pe modernizarea Armatei noastre ca să se apropie de standardele NATO, alianţă la care România a aderat acum şapte ani. Sumele vehiculate pentru dotarea tehnică a Armatei Române - pe toate cele trei componente (flota aeriană, navală şi terestră) - se ridică la peste 10 miliarde de euro în următorii ani.
Constrâns de Traian Băsescu să iasă din firmă de armament
Mircea Băsescu s-a retras din acţionariatul firmei ce activa în domeniul militar, l-a solicitarea fratelui sau, preşedintele Traian Băsescu.
Mircea Băsescu a precizat pentru Agerpress că a semnat, actele de cesionare a pachetului de acţiuni (30%) deţinute la firma Exhibition Aircraft Defence and Security SRL.