Mircea Diaconu, curtat de mai multe grupuri parlamentare în PE
Europarlamentarul Mircea Diaconu doreşte să rămână independent în Parlamentul European, aşa cum a şi candidat, argumentând că nu doreşte să fie asimilat de cei care l-au votat cu o anumită culoare politică.
Diaconu spune că 'este curtat' de mai multe grupuri parlamentare din PE, cu ai căror reprezentanţi a purtat deja discuţii, dar a arătat că doreşte să rămână independent. Totodată, el a spus că doreşte să facă parte din Comisia de cultură şi educaţie a legislativului european, poziţie din care să promoveze cultura românească şi europeană, dar şi frumuseţea ţării noastre.
'Nu mă afiliez la niciun grup, îmi păstrez statutul meu de independent şi de aceea m-am aşezat în grupul neafiliaţilor. exact ca statutul meu să fie curat, curat - curat şi necomentat deloc acasă în niciun fel. Există şi varianta de independent în cadrul unui grup, dar asta e o chestiune de 'cal - măgar' şi nu mă interesează, pentru că eu am un contract public. Am spus trei vorbe înainte de a începe povestea asta, înainte de alegeri chiar - 'independent' şi 'niciun partid politic'. Deci aşa rămân, orice s-ar întâmpla. Dar aceasta nu înseamnă însă că nu voi colabora şi nu voi avea prieteni din toate părţile şi dacă voi avea nevoie pentru un proiect să mă rog sau să conving un eurosceptic sau oricare n-o să-mi lipsească vorbele, pentru că este important să colaborăm între noi. Iar acasă am acelaşi gen de atitudine', a declarat pentru AGERPRES Mircea Diaconu.
El a mai explicat că nu doreşte statutul unui politician ''care se uită pe geam să vadă cine e pe stradă'' sau care îşi spune: 'Ies pe stradă sau nu ies pe stradă.' 'Dimpotrivă, dacă eu sunt independent, vorbesc cu toată lumea, în afară de nebuni, agresivi, delincvenţi, dar cu orice om normal, membru de partid sau nu. Pardon, cu şeful statului nu vorbesc, sunt categorii de oameni cu care nu vorbesc sau mă feresc', a adăugat el.
Mircea Diaconu a precizat că a făcut deja demersuri să obţină un loc în Comisia de cultură şi educaţie a PE.
'Deja am avut o discuţie cu conducerea comisiei de cultură şi educaţie. Sunt aproape sigur că voi primi locul acesta, chiar dacă sunt un simplu independent aici, iar proiectele lor şi mecanismele de lucru pur şi simplu m-au fascinat. Deci sunt sigur că voi putea face mult mai multe lucruri pentru cultura română şi europeană decât am putut face în perioada în care am fost în comisia de cultură a Senatului în care eram plin de bune intenţii. Cu dl. Cristian Ţopescu de mână am devenit senatori şi amândoi am făcut o variantă de lege a sponsorizării, care e motorul unor iniţiative culturale, sportive, de sănătate, uriaş motor care zace nefolosit în ţara noastră. Am făcut acel proiect primăvara anului 2009, acolo a rămas, în comisie, până în ziua de azi. Nu s-a mişcat un centimetru, apropo de cum lucrează roţile Parlamentului României. Cred că voi fi mult mai eficient aici!', a spus eurodeputatul independent român.
El a mai spus că a fost mandatat în Parlamentul European de foarte mulţi cetăţeni ai României şi, în consecinţă, doreşte să se supună acestui mandat.
'Încerc să-l respect cât pot de bine şi în raport cu ce am înţeles din toate discuţiile de acasă, că avem nevoie să fim luaţi şi noi în seamă să se ştie că şi noi suntem oameni civilizaţi, citiţi, pregătiţi şi competitivi pe piaţa europeană de toate felurile, că şi ţara noastră este frumoasă şi trebuie vizitată, că trăim corect şi frumos cei mai mulţi dintre noi şi că nu mâncăm lebede în fiecare zi, mâncăm şi noi ce putem şi ce găsim. (...) Prinţul Charles vine în România pentru 'Evul mediu' românesc, nu vine pentru buildingurile de nu ştiu unde, deloc. Dacă distrugem statul romanesc, tradiţia românească şi nu acceptăm excepţia culturală de care avem mare nevoie ca instrument european, atunci suntem nimeni, suntem nişte consumatori la fel cu alţii. Încet, încet nu ne mai cheamă în niciun fel dacă nu ne protejăm identitatea', a mai spus eurodeputatul român.