MOARTEA vine din cer! Cauze INCREDIBILE ale accidentelor vasculare cerebrale
Furtunile geomagnetice pot să dureze de la câteva ore până la câteva zile şi, atunci când sunt suficient de puternice, pot să afecteze funcţionarea sateliţilor şi să "împingă" aurorele boreale spre zone de pe Terra mult mai sudice faţă de teritoriile polare, aşa cum s-a întâmplat în iarna acestui an, când fenomenul a putut fi observat de multe ori deasupra Marii Britanii
Furtunile geomagnetice ar putea influenţa riscul de producere a accidentelor vasculare cerebrale, potrivit unui studiu realizat recent de oamenii de ştiinţă din Noua Zeelandă, informează Reuters.
Mai multe accidente vasculare cerebrale (AVC) se produc atunci când au loc furtuni geomagnetice, afirmă autorii acestui studiu, care recunosc totuşi faptul că nu pot deocamdată să recomande un set de măsuri de protecţie contra acestui fenomen cosmic.
Potrivit acestui studiu, realizat pe 11.000 de pacienţi care au suferit un AVC, accidentele vasculare cerebrale s-au produs cu o frecvenţă ce a fost cu aproape 20% mai mare în zilele în care au avut loc furtuni geomagnetice.
"Rezultatele au reprezentat o mare surpriză pentru noi", a declarat coordonatoarea studiului, Valery L. Feigin, cercetător la National Institute for Stroke and Applied Neurosciences, afiliat Universităţii Tehnologice din oraşul neozeelandez Auckland.
"Ceea ce ne-a surprins în mod deosebit au fost intensitatea şi consistenţa efectului pe care furtunile geomagnetice le au asupra riscului de producere a unui AVC, fapt ce sugerează că acest fenomen reprezintă un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral", a adăugat Valery L. Feigin.
Furtunile geomagnetice pot să dureze de la câteva ore până la câteva zile şi, atunci când sunt suficient de puternice, pot să afecteze funcţionarea sateliţilor şi să "împingă" aurolele boreale spre zone de pe Terra mult mai sudice faţă de teritoriile polare, aşa cum s-a întâmplat în iarna acestui an, când fenomenul a putut fi observat de multe ori deasupra Marii Britanii.
Furtunile geomagnetice afectează totodată funcţionarea busolelor şi a altor instrumente de navigaţie, iar în 1989, o astfel de furtună solară a afectat considerabil reţeaua de alimentare cu energie electrică din Quebec, provocând o pană generală de electricitate în această provincie canadiană, care a durat nouă ore.
Cu toate acestea, cercetătorii nu cunosc deocamdată motivul pentru care aceste furtuni sunt asociate cu accidentele vasculare cerebrale.
Studiul a fost realizat ca o analiză de amploare ce a avut la bază şase studii anterioare, pe un total de 11.000 de pacienţi care au suferit accidente vasculare cerebrale între anii 1981 şi 2004, în Europa, Australia şi Noua Zeelandă.
Cercetătorii neozeelandezi au comparat datele la care pacienţii au suferit primele lor AVC-uri cu înregistrările vizând activitatea geomagnetică solară din aceeaşi perioadă, furnizate de U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration.
Pentru fiecare înregistrare a unui AVC, cercetătorii au verificat activitatea geomagnetică din ziua respectivă, comparând-o cu valorile din opt zile diferite, când pacientul în cauză nu a suferit un AVC.
Potrivit rezultatelor studiului, publicat în revista Stroke, accidentele vasculare cerebrale par să se producă cu o frecvenţă cu 19% mai mare în zilele în care au loc furtuni geomagnetice.
Acest risc este semnificativ mai mare decât riscul de producere a unui AVC asociat, de exemplu, cu terapia de substituţie hormonală.
În medie, oamenii suferă un accident vascular cerebral în jurul vârstei de 70 de ani, însă asocierea cu furtunile geomagnetice a fost mai puternică pentru persoanele sub 65 de ani.
Pe parcursul studiului, activitatea geomagnetică solară nu s-a schimbat prea mult de la un an la altul, însă a fost totuşi ceva mai calmă din 1996 până în 1998, care a fost o perioadă de activitate solară minimală în cadrul ciclului solar care durează 11 ani.
Cercetătorii neozeelandezi consideră că 2014 este un an de "maxim solar".
"Există dovezi preliminare care sugerează că furtunile geomagnetice vor genera creşterea tensiunii arteriale, vor provoca variaţii în ritmul cardiac şi formarea cheagurilor sangvine, iar toate acestea sunt factori de risc cunoscuţi pentru accidentul vascular cerebral", a declarat coordonatoarea studiului.
Intensitatea câmpului magnetic al Terrei diferă de la o zonă la alta pe planeta noastră, însă furtunile geomagnetice influenţează întregul câmp magnetic terestru şi, potrivit acestui studiu, ele par să influenţeze riscul de AVC în acelaşi fel în Europa şi în Australia.
Furtunile geomagnetice nu reprezintă un fenomen ce poate fi prezis cu uşurinţă şi, chiar dacă ar fi aşa, oamenii nu ar putea face nimic pentru a le evita. Câmpul magnetic al Terrei se află peste tot pe planeta noastră, atât în exterior, cât şi în spaţiile închise.
Deşi autorii studiului sugerează că persoanele expuse la un risc sporit de AVC ar putea să ia câteva măsuri preventive suplimentare în zilele cu furtuni magnetice, precum evitarea stresului, a consumului excesiv de alcool şi a dezhidratării, acestea sunt de fapt măsuri pe care oamenii ar trebui să le ia oricum tot timpul, în fiecare zi.
Sursă: descopera.ro