Monica Macovei cere confiscarea banilor proveniţi din infracţiuni chiar în lipsa condamnării
Singura soluţie de a încetini şi opri grupurile de crimă organizată este confiscarea banilor proveniţi din infracţiuni de către jucători, în procese civile sau penale, chiar şi în lipsa unei pedepse de natură penală, a declarat luni, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European (PE), eurodeputata PDL Monica Macovei, în cadrul dezbaterii rezoluţiei privind "Crima organizată, corupţia şi spălarea de bani".
"Traficul de persoane, droguri sau arme, evaziunea fiscală, corupţia, spălarea banilor murdari distrug oameni, comunităţi şi orice regulă. Şi ne costă bani, foarte mulţi bani. ONU a estimat bunurile provenite din activităţi de natură penală la circa 2.000 de miliarde de dolari, 2 trilioane de dolari", a subliniat Monica Macovei.
Ea a precizat că, după zeci de audieri în Comisia pentru crimă organizată, corupţie şi spălare de bani (CRIM), din care face parte, o concluzie este clară.
"Singura soluţie de a încetini şi opri grupurile de crimă organizată este confiscarea banilor proveniţi din infracţiuni de către jucători, în procese civile sau penale, chiar şi în lipsa unei condamnări, a unei pedepse de natură penală. Să ne uităm spre statele membre care au înţeles cu mulţi ani în urmă că aceasta este singura soluţie. Prioritatea este luarea banilor şi fac acest lucru prin proceduri civile, mai rapide, fără să urmărească neapărat condamnarea la închisoare a persoanelor respective. De pildă Marea Britanie, care are astfel de proceduri, a confiscat în 2011 şi 2012 în procese civile circa 14 milioane de lire sterline şi averi de peste 300 de milioane de lire sterline. Dacă nu urmărim în primul rând banii pierdem lupta cu crima organizată", a avertizat eurodeputata PDL.
Monica Macovei este raportoare a PE pentru Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni, textul întocmit de ea fiind adoptat la 7 mai în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a PE.
Potrivit raportului Macovei, care este în prezent negociat în cadrul trialogului, fiecare stat membru trebuie să adopte măsuri pentru confiscarea bunurilor şi în absenţa unei sentinţe penale de condamnare în cazurile următoare: dacă o instanţă este convinsă că banii sau bunurile provin din activităţi de natură penală, cât timp procedura de confiscare respectă articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces corect; când decesul sau o boală permanentă a persoanei anchetate fac imposibile urmărirea şi condamnarea penală sau când boala sau sustragerea de la urmărirea penală sau de la condamnare împiedică finalizarea unui proces într-un termen rezonabil şi există riscul împlinirii prescripţiei.
Eurodeputata PDL este şi iniţiatoarea unui amendament la raportul lui Salvatore Iacolino privind "Crima organizată, corupţia şi spălarea de bani", care vizează susţinerea jurnalismului de investigaţie"'întrucât jurnaliştii de anchetă joacă un rol esenţial în dezvăluirea corupţiei, a fraudei şi a crimei organizate şi, prin urmare, sunt expuşi unor ameninţări financiare şi de securitate specifice; întrucât, de exemplu, pe o perioadă de cinci ani, în cele 27 de state membre s-au publicat în total 233 de rapoarte de cercetare privind cazuri de fraudă asociate utilizării abuzive a fondurilor UE; întrucât finanţarea suplimentară, în special de către Comisie şi alte instituţii internaţionale, este indispensabilă pentru susţinerea şi dezvoltarea în continuare a jurnalismului de anchetă".