Monica Macovei, SOLICITARE URGENTĂ pentru Klaus Iohannis
Președintele Asociației M10, Monica Macovei, anunță că a depus luni la Comisia parlamentară pentru Codul electoral proiectul de lege privind votul electronic și îi solicită președintelui Klaus Iohannis să-l susțină în cadrul consultărilor instituționale cu Guvernul și partidele politice.
"Asociația M10, pe care am constituit-o împreună cu oamenii din România și din diaspora care m-au susținut în campania pentru alegerile prezidențiale, a elaborat și a depus astăzi, 9 martie 2015, la Comisia parlamentară pentru Codul electoral, proiectul de lege privind votul electronic, care va permite tuturor românilor — din țară și din străinătate — să poată vota electronic la orice tip de alegeri — locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale—, precum și la referendumuri", afirmă Macovei într-o scrisoare adresată șefului statului.
Ea motivează că Asociația M10 a decis să elaboreze și să propună acest proiect de act normativ având în vedere: libera circulație a forței de muncă in UE, distanțele mari și foarte mari dintre localitățile de reședință ale românilor aflați în străinătate și cele mai apropiate localități în care statul român organizează secții de votare, incapacitatea organizatorică și reaua credință dovedite ale statului român în a asigura exercitarea dreptului constituțional de vot pentru toți cetățenii români, dezvoltarea turismului național care a afectat în mod direct participarea cetățenilor — în special a tinerilor și a persoanelor care muncesc — la alegerile organizate în ziua de duminică.
Conform proiectului propus de Asociația M10, toți cetățenii români cu drept de vot, indiferent de domiciliu sau reședință, pot vota electronic dacă doresc.
Proiectul de lege prevede că toți cetățenii români pot vota electronic la orice tip de alegeri — locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale—, precum și la referendumuri.
Astfel, cetățenii români care doresc să voteze electronic trimit prin poștă sau depun personal o cerere adresată primăriei de la domiciliul sau reședința lor, respectiv reprezentanței diplomatice sau consulare în cazul cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate (cerere de înscriere în Registrul Electoral Electronic). Cererea va fi însoțită de o copie legalizată după actul de identitate, pentru a împiedica orice posibilă fraudă în emiterea de astfel de cereri de către persoane neautorizate. Cererile vor fi comunicate de primării și de reprezentanțele diplomatice sau consulare Ministerului Afacerilor Interne, în formă electronică, în termen de cel mult 48 de ore de la primirea lor sau, în format de hârtie, în termen de cel mult 5 zile.
De asemenea, proiectul stipulează că Ministerul Afacerilor Interne va transmite solicitantului, prin intermediul primăriilor sau reprezentanțelor diplomatice/consulare, un token (dispozitiv care generează parole de identificare cu dată de expirare scurtă pentru utilizatorul acesteia, folosit pentru autentificarea în sistemul de vot) — pe model de sistem e-banking, fiabil și recunoscut pentru nivelul de securitate.
Token-ul va fi folosit nu doar pentru un rând de alegeri, ci pentru toate tipurile de alegeri sau referendumuri care urmează. În plus, dispozitivul poate fi folosit pentru orice alte aplicații online (plata de taxe și impozite, eliberarea de acte etc) pe care statul român le va pune la dispoziția cetățenilor, va fi identificat prin intermediul unei serii unice și va fi activat doar sub semnătura funcționarului și în prezența posesorului, pentru a împiedica orice posibilă fraudă.
În proiect se precizează că cetățenii români pot exercita dreptul de a vota electronic, între orele 7,00 și 21,00 (ora locală), în preziua stabilită pentru exercitarea dreptului de vot în modalitatea clasică (pe buletin de vot pe hârtie), iar în ziua votului pe buletinul de vot de hârtie, reprezentanții birourilor electorale din secțiile de votare au obligația de a scana documentele de identitate ale alegătorilor, pentru a afla în timp real (instantaneu) dacă aceștia au votat sau nu anterior (pentru a preveni fraudele electorale sau/și tentativele de dublare a votului electronic).
Potrivit proiectului, fraudarea votului electronic, în orice modalitate, se pedepsește cu închisoarea între 7 și 25 de ani.
Asociația M10 invită și celelalte organizații neguvernamentale să dezbată și să susțină public această propunere.
Totodată, proiectul a fost transmis și președintelui Klaus Iohannis, căruia Asociația M10 îi solicită să îl susțină public și în cadrul consultărilor instituționale cu Guvernul și partidele politice.