Moţiunea de cenzura a PNL. Ultimele calcule
Liderii PNL au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca vor depune pe 5 iunie o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta pe tema votului prin corespondenta, dar si a altor probleme legate de dreptul la vot - cum ar fi refuzul Guvernului de a organiza alegeri partiale acolo unde au fost vacantate functiile de primar, presedinte de Consiliu Judetean sau chiar parlamentar.
PNL trebuie sa negocieze intens daca vrea ca aceasta motiune sa treaca. Din numarul total de parlamentari (554), ei au doar 174, iar pentru ca motiunea sa treaca este nevoie de 278 de parlamentari.
Liberalii au demarat deja negocieri cu cei de la UDMR care nu s-au aratat insa foarte incantati de tema motiunii. Presupunand totusi ca o vor sustine, ei ar aduce inca 25 de voturi (17 deputati si 8 senatori). Astfel sustinatorii motiunii ar ajunge la 199 de voturi.
Acestora li se vor adauga cu siguranta membrii PSRO (grupul lui Geoana), adica aproximativ 6 deputati si 6 senatori; plus noii lor parteneri PND (14 deputati). Astfel sustinatorii motiunii ar ajunge la 225 de voturi.
Citeşte şi: ALINA GORGHIU şi cel mai mare REGRET al său
In afara arcului puterii mai raman 17 deputati de la minoritati si 14 parlamentari independenti. Minoritatile sustin in general guvernarea, dar nu este exclus sa se lase convinsi de PNL, iar majoritatea independentilor contesta Puterea. Astfel liberalii ar putea obtine aproximativ 256 de voturi in sustinerea motiunii lor de cenzura.
Acest lucru inseamna ca PNL ar avea nevoie de cel putin inca 22 de voturi din arcul puterii ca motiunea sa treaca.
Surse sustin ca liberalii poarta negocieri individuale cu membri UNPR. Acestia au 39 de deputati si 15 senatori. Insa doar la Camera Deputatilor 30 din cei 39 de membri sunt parlamentari alesi pe listele electorale ale altor partide. Dintre acestia 7 sunt de la PNL, 5 de la PDL, 17 de la PPDD si unul de la PNTCD.Tocmai acesti parlamentari sunt vizati de negocierile liberale, iar numarul lor este suficient de mare pentru a inclina balanta in favoarea PNL.
PSD se poate baza pe 205 voturi social-democrate, plus voturile grupului PC-PLR - 39. Cu alte cuvinte, fara UNPR, Guvernul ponta se poate baza doar pe 244 de voturi.
Pentru PNL este suficienta si o simpla divizare a grupului UNPR care este format din 54 de parlamentari, pentru a trece motiunea de cenzura.