Senatorii PNL SE OPUN reluării votului în cazul Șova

| 02 iun, 20:05

Senatorii liberali au susținut marți în plenul Camerei superioare că reluarea votului în cazul Șova reprezintă "un abuz" și "o ilegalitate".

Liberalul Nicolae Vlad Popa a susținut că Senatul, din 13 martie când a primit cererea ministrului Justiției pentru arestarea preventivă a lui Dan Șova, "tergiversează" acest caz.

"Ceea ce faceți e un abuz. Această cerere a fost înaintată Senatului în 13 martie. De atunci acest Senat ce face? Tergiversează fără niciun temei, trimițând de două ori hotărârile sale la CCR și de două ori CCR a spus că s-a greșit și s-a încălcat Constituția și dvs vă faceți că nu vedeți. S-a dat un vot care a fost în majoritate pentru acceptarea acestei cereri. Dvs vă faceți că nu vedeți, că nu știți. De ce doriți dvs să reluați votul astăzi? Pentru că, dacă ați fi fost de acord cu deciziile CCR care obligă Senatul să redacteze o hotărâre, dacă ați accepta aceste decizii n-ar mai fi nevoie de vot. Dar nu vă convine votul. Și dvs aici pregătiți o respingere. Asta este singura explicație logică a acestui act al Puterii", a afirmat Nicolae Vlad Popa.

Și senatorul PNL Tudor Barbu consideră că votul din 25 martie este valid și că reluarea lui este "ilegală".

"Suntem în fața unui moment istoric în Parlamentul României. (...) Votul valid și necontestat într-un termen rezonabil, votul pe care l-a dat Senatul României privind cererea care acum se află pe ordinea de zi, este valid și este majoritar în favoarea încuviințării. Dacă astăzi, domnul președinte, veți supune din nou la vot acest lucru, veți fi președintele de ședință care intră în istoria Parlamentului care comite o ilegalitate majoră. (...) Cine n-a înțeles că votul pe care ni-l cereți este o reluare ilegală a votului pe care Senatul deja l-a dat este complice la o ilegalitate istorică, fie nu cunoaște mecanismele parlamentare și trebuie învățat", a spus Tudor Barbu.

Citeşte şi: DAN ŞOVA scapă de arest: senatorii au votat împotriva acestei măsuri

Președintele de ședință, senatorul Cristian Dumitrescu, a precizat că supune la vot ordinea de zi aprobată de Biroul permanent și votată de plen cu 102 voturi pentru, două împotrivă și o abținere.

La rândul său, Dincă Marinică a spus că Dumitrescu legiferează "un abuz" și că hotărârea care va fi supusă votului senatorilor ar putea fi neconstituțională, liberalul invocând prevederile articolului 138 din Regulamentul Camerei superioare, potrivit căruia votul poate fi reluat dacă a fost contestat de un lider de grup parlamentar.

"La acea cerere a DNA trebuie să dăm o hotărâre conform deciziei CCR. Procedura care urmează nu este legiferată prin votul dat pe ordinea de zi fiindcă, potrivit art. 138 din Regulament, cine nu consideră că votul a fost valabil exprimat poate să îl conteste. Nu există nicio contestație cu privire la votul dat acum câteva săptămâni pe această cerere. Noi azi trebuie să dăm o hotărâre, alta decât cea pe care am dat-o data trecută, hotărâre care a fost contestată de PNL și pe care CCR a constatat-o ca fiind neconstituțională. Pe de altă parte, dvs. astăzi faceți un gest pe care sigur nu vreți să îl faceți: legiferați încă o dată un abuz. Veți susține o procedură și veți susține o hotărâre care din nou va fi neconstituțională. Anteriorul președinte de ședință nu și-a asumat, dvs. aici trebuie să spuneți că vă asumați. Nu se poate ca, de fiecare dată, fiecare președinte de ședință căruia i se spune: 'vedeți că este neconstituțională', să spună 'plenul decide și eu nu am nicio atribuție'. Păi nu mai stați acolo, să vină cineva care să își asume", a spus senatorul liberal.

Senatorii au început marți după-amiază dezbaterea privind cererea ministrului Justiției privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a social-democratului Dan Șova.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ