MRU, Predoiu și Boc „supuși și mieroși“ până la alegerile prezidențiale
Lideri importanți ai partidelor de dreapta de pe scena politică, Mihai-Răzvan Ungureanu, Cătălin Predoiu și Emil Boc, au o trăsătură comună – supunerea lor excesivă în față „șefului suprem” Traian Băsescu. Iar acesta a dat dovadă că este capabil să îi folosească precum niște „marionete” în spectacolul politic pe care îl oferă în fiecare zi.
Partidele FC-PDL-PMP, prin conducătorii lor, „joacă” după cum „cântă” Traian Băsescu. Având în frunte lideri politici fără carismă și fără curaj, dar cu o supunere excesivă și depersonalizată, Ungureanu, Predoiu și Boc au oferit de-a lungul vremii posibilitatea Președintelui de a-și creiona planurile politice după bunul plac. Dar aceste planuri au ținut România cu un picior în groapă în ultimii 10 ani.
Astfel de persoane fără viziune și voință proprie sunt oameni extrem de periculoși dacă ajung la putere, mai ales pentru că, în acel moment, vor da dovadă de o schimbare radicală de personalitate. Exact cum a făcut Emil Boc în 2010 - imediat ce a ajuns în vârful puterii Executive a dus o politică de austeritate față de cetățeni prin tărieri de pensii și salarii, prin închiderea spitalelor și prin desființarea unui număr foarte mare de locuri de muncă.
Iar acum, în contextul cursei pentru prezidențiale, este foarte probabil ca reprezentanții celor trei partide de dreapta să fie „sfătuiți“ de către „părintele“ Băsescu să-l susțină pe Crin Antonescu drept candidat unic la prezidențiale, aceasta fiind o posibilitate pentru aceștia să acceadă la funcții de putere.
Traian Băsescu i-a făcut cu ochiul lui Crin Antonescu încă de la sfârșitul anului trecut, când a afirmat că „între Ponta și Antonescu, nu voi ezita să pun votul în urmă pentru Antonescu“. Deși probabil acest lucru nu le este pe plac celor trei, Băsescu nu prea le lasă libertatea de a alege. Astfel, tot ce le rămâne „credincioșilor” Președintelui este să execute.
Comentarii și simularea unei împotriviri există. Emil Boc a susținut că „opoziția nu este «Nufărul» să îl spele pe Crin Antonescu, numai acolo te speli peste noapte, iar Antonescu nu cred că poate utiliza spălătoria” deoarece „nu este nici calul alb și nici îngerul care trebuie să reformeze România.”
Tododată, și preferata de la Cotroceni, Elena Udrea este de părere că PMP-ul ar trebui să facă o alianță cu PNL: „eu am spus tot timpul că o Dreaptă puternică înseamnă și un parteniat cu PNL” , în timp ce prim-vicepreședintele PDL Cătalin Predoiu îl cataloghează pe Antonescu drept „un jalnic profitor politic”. Totuși, mai în glumă, mai în serios, datorită indicațiilor date de șeful statului, Predoiu s-a arătat dispus să îl învețe pe Crin Antonescu „politică”, în ciuda faptului că liberalul a fost unul dintre cei mai aprigi contestatari ai Președintelui.
Jocul ascuns Băsescu-Antonescu, dezvăluit prin întâlnirile private de la Palatul Cotroceni, a contribuit atât la îndeplinirea planului pregătit de Președinte pentru a-l determina pe Antonesu să rupă USL, cât și la construirea speranței false că Antonescu va primi sprijin în lupta pentru prezidențiale.
Antonescu și Băsescu încearcă acum să construiască o coaliție „de dreapta”, în timp ce românii care au votat pentru căderea regimului mai au doar alternativa susținerii Guvernul condus de către Victor Ponta. Alegerea este una dificilă, dar necesară pentru a-l împiedica pe Băsescu să își pună din nou aghiotanții în funcția de premier.