Mugur Isărescu: Electorata va fi o procedură voluntară și pentru bancă, și pentru client
Măsura privind restructurarea creditelor populaţiei propusă de Ministerul Finanţelor va fi un procedeu voluntar atât pentru client, cât şi pentru bancă, nu este o schemă obligatorie, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
Măsura privind restructurarea creditelor populaţiei propusă de Ministerul Finanţelor va fi un procedeu voluntar atât pentru client, cât şi pentru bancă, nu este o schemă obligatorie, iar legislaţia nu a fost definitivată, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
'BNR s-a pronunţat pe câteva lucruri, inclusiv ca acest procedeu să fie voluntar. Se aşază clientul cu banca să negocieze. Nu este o schemă obligatorie', a precizat şeful băncii centrale, citat de Agerpres.
El a arătat, însă, că legislaţia necesară implementării electoratei nu a fost elaborată de către Ministerul Finanţelor.
'Este un proiect cu componentă fiscală majoră, acum trebuie să scoată legislaţia. După ce vom avea propunerea legislativă, este posibil să ne dăm cu părerea. În ceea ce priveşte impactul pe venitul disponibil, dacă un om are 1.000 de lei salariu şi plăteşte rate 300 de lei şi, în loc să de dea 300 de lei lunar dă jumătate, îi creşte venitul disponibil, deci creşte posibilitatea să crească consumul', a explicat Mugur Isărescu.
În ceea ce priveşte impactul pe termen lung asupra clientului, guvernatorul BNR spune că, nefiind nimic obligatoriu, 'cine consideră că îi vine bine să îşi amâne o plată un an sau doi va zice că este bine', iar ceilalţi pot să nu apeleze la această formulă.
Referitor la posibilitatea ca această măsură să ducă la îmbunătăţirea situaţiei creditelor neperformante, Isărescu a subliniat că acest lucru este posibil, însă nu acesta este scopul principal, ci stimularea consumului.
La rândul său, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a amintit că discuţia referitoare la electorată a avut loc în contextul negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, iar Banca Naţională a 'vrut foarte mult' să se asigure că este o măsură opţională şi pentru bănci şi pentru clienţi.
'Mai departe va fi de văzut în momentul în care intră măsura în vigoare câţi dintre clienţii care au datorii faţă de bancă vor dori să aibă o astfel de negociere, câte dintre bănci vor opta. Este greu de spus (care va fi impactul - n.r.) în momentul în care este opţional şi în care lucrurile diferă de la o bancă la alta iar clienţii pot opta să aibă această negociere sau să nu se angajeze în ea', a explicat Cristian Popa.
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a afirmat miercuri seară, la Realitatea TV, că schema de restructurare a creditelor populaţiei ar putea intra în vigoare de la 1 iulie, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, lucrând la forma finală a proiectului de ordonanţă.
Potrivit lui Voinea, această măsură ajută cel puţin un milion de oameni care au credite la bancă şi sunt sub salariul mediu pe economie.
Premierul Victor Ponta a anunţat la începutul lunii februarie că Executivul va adopta o Ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani. Cei care optează pentru această măsură nu trebuie să aibă restanţe mai mari de 90 de zile.