Un ministru tânăr și curajos - Ioana Petrescu a tăiat indemnizații de lux de jumatate de milion de euro
Ministrul Finanțelor a reușit să impună o economie de aproape jumătate de milion de euro la cele două mari bănci de stat românești – CEC Bank și EximBank – prin limitarea indemnizațiilor plătite către reprezentanții companiilor în cadrul Adunării Generale a Acționarilor.
Sumele plătite în cadrul ședințelor AGA aveau până acum o valoare enormă – echivalentul a 25% din remunerația președintelui băncii, iar Adunarea era convocată de regulă lunar. Conform noilor prevederi emise de ministrul Petrescu, va exista posibilitatea organizării doar a unei ședințe AGA pe an în condiții normale și a două ședințe remunerate în ultimele șase luni ale anului doar dacă există condiții de necesitate.
Economia realizată în urma acestei măsuri este impresionantă. În jur de 500.000 de euro vor fi economisiți de la bugetul de stat, reprezentând costul indemnizațiilor, contribuțiile și taxele implicite. Decizia este o reluare a unei alte măsuri aplicate de fostul ministrul al Finanțelor din guvernul USL, Florin Georgescu, care a limitat reprezentarea în cadrul ședințelor la o singură persoană și a redus numărul de ședințe.
Din păcate, succesorul său la minister, liberalul Daniel Chițoiu, a revocat ordinul și a revenit la un număr de trei reprezentanți la ședințele AGA, eliminând totodată prevederea care scădea numărul întrunirilor. Faptul că Daniel Chițoiu a preferat să renunțe la o măsură care asigura economii pentru stat de sute de mii de euro este o dovadă clară a nivelului de lipsă de viziune de care acesta a dat dovadă cât timp a condus ministerul. Sau, desigur, poate fi admisă și posibilitatea ca reprezentanții PNL din conducerea băncilor doreau să participe la ședințele AGA și să primească indemnizațiile pentru a sprijini mai departe mecanismul de finanțare al partidului.
Oricare ar fi intenția, viziunea de conducere a Ministerului Finanțelor Publice din timpul lui Daniel Chițoiu a trebuit schimbată, pentru că un astfel de sistem în care companiile românești din domeniul bancar nu reușesc sau nu doresc să găsească o cale pentru a funcționa eficient este unul falimentar.
În final, este meritul ministrului Ioana Petrescu că a mai găsit un loc de unde se pot face economii semnificative pentru bugetul de stat, bani care, până la urmă, ar fi fost cheltuiți doar pentru ca unele persoane numite politic (sau nu) să participe la “ședințe”. Un cico mic – zeci de mii de euro în conturi.
Această “stare de fapt” din România trebuie depășită, iar existența unui sprijin politic pentru miniștrii tineri, care vor să implementeze schimbări fundamentale la nivelul “încrengăturilor” din sistemul bancar este extrem de important. Este așadar și meritul lui Victor Ponta că a decis să promoveze un ministru al Finanțelor tânăr, capabil și curat.
Ioana Petrescu este specialistă în finanțe publice, economia țărilor în curs de dezvoltare și emergente și pe economia de securitate națională. Aceasta l-a înlocuit pe liberalul Daniel Chițoiu ca ministru al Finanțelor Publice, după ce în trecut a ocupat funcția de profesor la Facultatea de Politici Publice de la Universitatea Maryland și consilier al premierului Victor Ponta în chestiuni economice.
Ştirile orei
Pentru ca atata ne costa : ma-sa, tat-su, frati-su, verii si verisoarele, prietenii si cunostintele facute in vreme de furat…
Daca “Gogonel 2” tot ne da pe sticla… “bezele” atunci sa plece…ca am inteles deja mesajul…taxele si impozitele “trebuie marite” …auzeam si de la “Gogonel 1”- alias MUC CEL MIC (BOC) la fel…ca asa cere FMI, Banca Mondiala, UE si eventual …hotii din spatele lor !
Dar ca TREBUIE …revizuirea si confiscarea averilor celor care si-au furat tara , tragerea la raspundere penala a tuturor oamenilor politici care se vor dovedi ca au lucrat in contra tarii, impiedicarea oamenilor politici si a membrilor familiilor lor de a mai face parte din consiliile de administratie a diferitelor banci, intreprinderi sau Autoritati de reglementare nou infiintate numai cu un singur motiv – acela de a se imbuiba cu bani nemunciti, alungarea cetelor de exploatatori nemilosi care au venit pe pamantul acesta sa exploateze bogatiile solului si subsolului cu munca bratelor noastre, declararea teritoriului Romaniei ca proprietate inalienabila si inprescriptibila a neamului romanesc, introducerea in codul penal a legii penitenciarelor, infiintarea de puscarii de gradul unul, doi si trei, a platii zilelor de puscarie facute, iar cei care nu au cu ce sa plateasca – prin efectuarea de munca in folosul comunitatii – in timpul zilei pentru a-si plati patul, caldura, mancarea si paza facuta lui, inasprirea codului penal cu pedepse mari pentru talharie, atac armat si omor calificat, NUUUU ?
Sunt vremuri extrem de grele si de aceea va spun ca generatia care
nu stie sa scoata spada si s-o incruciseze cu cea a adversarului nu merita sa traiasca !