Niţă, despre reorganizarea producţiei de energie: Nu renunţ la ideile bune
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, susţine că nu a renunţat la planul de reorganizare a producţiei de energie în companii care să utilizeze un mix de resurse, nu doar o singură resursă, cum se întâmplă acum.
'Nu renunţ la ideile bune. Suntem în proces de reorganizare a sectorului energetic naţional, dar nu este normal să avem companii cu doar o sursă de producere de energie, nu se întâmplă nicăieri în Europa. Vreţi să rămânem cu companii mici, sărace? Asta e o întrebare şi pentru acţionarii minoritari. E de neînţeles de ce acţionarii minoritari se opun acestui plan', a declarat Niţă, marţi, prezent la o conferinţă de specialitate.
El a amintit că potenţialul energetic al României este mai mare decât al oricărui stat care ne înconjoară.
Întrebat ce companii ar trebui să fuzioneze, ministrul a răspuns: ''Dacă mă întrebaţi pe mine, toate ar trebui să fuzioneze, să facem o companie cât mai puternică'.
'Pentru anii 2020 - 2030, previziunile Comisiei Europene prevăd o creştere a consumului de energie. Celor care vorbesc de ce ne trebuie noi capacităţi de producere le zic: 'Domnilor, trebuie să ne gândim la viitor, la ce va fi peste 20 - 30 de ani'. Trebuie să avem un mix de resurse pe care strategia să-l definească foarte clar. La aceasta trebuie să răspundă acea companie care va realiza strategia energetică', a adăugat el.
Departamentul pentru Energie a renunţat pe moment la ideea reorganizării producătorilor de energie în companii care să utilizeze un mix de resurse, întrucât acţionarii minoritari ai producătorilor se opun acestui plan, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, într-un interviu acordat AGERPRES la începutul lunii februarie.
''Se fac multe speculaţii pe această temă. Dorinţa mea este de a crea companii puternice, dar în momentul de faţă nu o să trec la reorganizarea sistemului energetic naţional din anumite considerente. Însă ea rămâne un punct în activitatea mea viitoare. Nu am renunţat la această reorganizare, care presupune crearea unor companii puternice, care să joace un rol important în piaţa românească şi regională. Dar deocamdată rămânem în sistemul acesta, să le eficientizăm pe toate, inclusiv Complexul Energetic Hunedoara. Acolo suntem într-un plan de investiţii pe care le vom începe anul acesta, iar această companie sperăm în 2-3 ani să fie competitivă, să poată produce energie electrică la preţuri competitive, de piaţă', a spus ministrul.
Întrebat de ce a renunţat pe moment la ideea companiilor puternice, Niţă a indicat faptul că acţionarii minoritari ai producătorilor de energie, respectiv Fondul Proprietatea, s-au opus acestei idei.
''Din mai multe motive, nu cred că are rost acum să le enumăr. Probabil că nici companiile nu sunt pregătite şi nici din punctul de vedere al acţionarilor minoritari această idee nu este bine primită. Probabil că şi ei au o luptă cu mentalităţile, mai ales unii dintre ei care vin din Statele Unite, unde există companii puternice şi există mixul energetic. Nu există în Uniunea Europeană vreo companie puternică şi care să nu funcţioneze pe baza mixului de resurse. Ca să nu creăm anumite animozităţi în piaţă, am considerat că o anumită perioadă de timp o să încercăm să găsim alte formule'', a mai spus ministrul.
Autorităţile au avut un plan similar în 2009 - 2010, când ministrul Economiei de atunci, Adriean Videanu, a vrut să formeze două companii care să includă atât hidrocentrale, cât şi termocentrale şi mine de cărbune.
Intenţia nu s-a concretizat din cauza opoziţiei în instanţă a Fondului Proprietatea şi a sindicatelor din Hidroelectrica.
Totodată, întrebat care a fost poziţia FMI vizavi de acest plan, Niţă a refuzat să comenteze.
În acest moment, sectorul producţiei de energie de stat este împărţit în mari producători care folosesc câte o singură resursă: apa - Hidroelectrica, sursele nucleare - Nuclearelectrica, cărbunele - Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, centrale pe gaze - precum Electrocentrale Bucureşti.